«Τορπίλη» από τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού 3 βδομάδες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Μέχρι και χθες οι … αιθεροβάμονες των Αθηνών διαβεβαίωναν ότι με τα ελληνοτουρκικά όλα πάνε καλά και διέδιδαν στο ρεπορτάζ «ρουλεμάν» ότι στις 7 Δεκεμβρίου, που θα έρθει στην Αθήνα ο Ερντογάν με 9 υπουργούς και καμία τρακοσαριά παρατρεχάμενους, θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η πορεία προσέγγισης των δύο χωρών που «ψήνεται» σε μυστικές διαβουλεύσεις από τον περασμένο Μάρτη.

Τα πανηγύρια, προφανώς, δεν θα λείψουν στις 7 Δεκέμβρη

στην Αθήνα καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των 2 χωρών και η (ξανα) υπογραφή δεκάδων συμφωνιών οικονομικού χαρακτήρα που βοηθούν στην καλλιέργεια των ψευδαισθήσεων της προσέγγισης.

Ωστόσο, τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν όσο παραμένουν αμετακίνητες οι αναθεωρητικές απόψεις για το status στην περιοχή και οι τουρκικές διεκδικήσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή αυτού του status το οποίο, να υπογραμμιστεί, περιγράφεται από τις Συνθήκες.

Ξεκάθαρο παράδειγμα των αμετακίνητων τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων και βλέψεων έδωσε, τρεις βδομάδες πριν τη συνάντηση κορυφής των Αθηνών ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Ερτζουμέντ Τατλίογλου σε ομιλία του σε σχολή υπαξιωματικών. Να δούμε επί τροχάδην τι είπε ο Τούρκος ναύαρχος και πως όλα αυτά που είπε παραμένουν οι βασικές τουρκικές θέσεις πάνω στις οποίες εκπαιδεύονται τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της διοίκησης τουλάχιστον από το 2001.

Τι είπε ο Ερτζουμέντ Τατλίογλου

· «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ισχυρότερη την περίοδο που το ναυτικό της ήταν ισχυρότερο. Όταν μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και το ναυτικό, άρχισαν οι απώλειες. Αφού ήταν αδύναμο το ναυτικό της, τα νησιά μας στο Αιγαίο δόθηκαν στην Ελλάδα χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα. Η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά (…)

· Από τα οκτώ βασικά προβλήματα με την Ελλάδα, τα επτά σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελλάδα αντί να αναζητήσει λύσεις, εμπλέκεται διαρκώς σε δραστηριότητες που κλιμακώνουν τις τις εντάσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Αγοράζει τέσσερις φρεγάτες Belharra απο Γαλλία. Αγοράζει 24 μαχητικά Rafale .Θα αγόραζε 18, τα αύξησε κατά 6 ακόμη . Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο δυτικός γείτονάς μας. Έχουν 3 μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή»

· υπάρχουν 23 (ελληνικά νησιά) με αποστρατιωκοποιημένο καθεστώς από τα οποία η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει τα δεκαεννέα.

· Έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα του αμφισβητείται. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά

· Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα. Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

· Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της. Για παράδειγμα, ενώ ορίζει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ιταλία, δεν δίνει θαλάσσια δικαιοδοσία στα δικά της νησιά, λέγοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία. Όταν πρόκειται να κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Το έγγραφο του Αττίλα Ατές

Τα όσα είπε ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού περιγράφουν επ’ ακριβώς τη θέση του τουρκικού κράτους, όπως έχει διατυπωθεί στο «έγγραφο του Αττίλα Ατές».

Το 2001 ο αντιστράτηγος Αττίλα Ατές, διοικητής των Τουρκικών Πολεμικών Ακαδημιών, γράφει: «Το έγγραφο αυτό που προετοιμάστηκε από την Ακαδημία του Πολεμικού Ναυτικού έχει διατεθεί για χρήση με στόχο οι εργασίες που θα γίνουν σχετικά με τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου στο άμεσο μέλλον να θεμελιωθούν πάνω σε επιστημονικές βάσεις και αλήθειες».

Το εν λόγω έγγραφο (για την ακρίβεια είναι μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση σε 150 σελίδες των τουρκικών απόψεων για το πρόβλημα του Αιγαίου), καθώς και το βιβλίο που εκδόθηκε το 1998 από το Ανώτατο Ίδρυμα Κουλτούρας Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ, με τίτλο «Το θεμελιώδες πρόβλημα στο Αιγαίο, τα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας» αποτελούν τη βάση στην οποία οικοδομήθηκε το τρέχον τουρκικό «δόγμα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και θα μας βοηθήσουν να δούμε από πρώτο χέρι τις τουρκικές απόψεις (και επιδιώξεις) για τις «γκρίζες ζώνες» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γενικότερα.

Η πολιτική – και όχι νομική – προσέγγιση της Τουρκίας γίνεται εμφανής από τις πρώτες λέξεις στον πρόλογο του Αττίλα Ατές:

«Καμία νομική αντίληψη και κανόνας δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα και την απομόνωσή της από τη θάλασσα που επί εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούσε μόνη της και με την οποία έχει άρρηκτους δεσμούς γεωγραφικής, ιστορικής, οικονομικής, κοινωνικής υφής, και δεσμούς ασφάλειας»

Το γεγονός ότι στο Αιγαίο που είναι μια ημίκλειστη θάλασσα με πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία και ότι πολλά νησιά βρίσκονται σε καθεστώς «διαφιλονικούμενης νήσου» έχουν μετατρέψει το πρόβλημα του Αιγαίου σε μια από τις πιο σημαντικές τρέχουσες πιθανές εστίες σύγκρουσης στις θάλασσες του κόσμου.

Κατάλογος με τα αμφισβητούμενα νησιά

Στο «έγγραφο Ατές» παρουσιάζεται κατάλογος με το σύμπλεγμα των 46 νησιών Mentese. Από αυτά τα νησιά, σύμφωνα με την τουρκική άποψη δεκατέσσερα (στην περιοχή των Δωδεκανήσων), δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Τα υπόλοιπα – σύμφωνα με την τουρκική άποψη – παρανόμως κατέχονται από την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον έχει ότι, ανάμεσα στα νησιά που παρανόμως κατέχει η Ελλάδα, η Τουρκία συμπεριλαμβάνει και τα: Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Γυαλί, τα οποία κατοικούνται από Έλληνες προφανώς.

Επίσης στο εν λόγω έγγραφο / βιβλίο αμφισβητείται ονομαστικά η ελληνική κυριαρχία επί των νησίδων Γάιδαρος, Καλόλιμνος, «επί των 12 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων Νότια της Αστυπάλαιας και 23 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται βορειοανατολικά της Κρήτης».

Αποκαλυπτική των απόψεων/ επιδιώξεων της Άγκυρας είναι και η επιχειρηματολογία του «εγγράφου Ατές» αναφορικά με τα περισσότερα από 1000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου:

Σύμφωνα με το «έγγραφο Ατές»: «Για να μπορέσει η Ελλάδα να μετατρέψει όλο το Αιγαίο σε μια ελληνική λίμνη, πρέπει να οικειοποιηθεί ακριβώς αυτές τις νήσους, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία. Κατά συνέπεια η κρίση των Ikizce / kardak (Ιμια) στις αρχές του έτους 1996 προέκυψε γι αυτόν τον λόγο.

Με την κρίση των βραχονησίδων εξ αίτιας της προβολής δικαιωμάτων εκ μέρους της Ελλάδας επί άνω των 100 νήσων νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται σήμερα υπό τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο, έχει έλθει στην επικαιρότητα το πρόβλημα των «διαφιλονικούμενων νησιών». Η απόφαση που θα ληφθεί για την κυριότητα των βραχονησίδων Ikizce θα ισχύσει και για τα νησιά νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.

Τι θα πούνε στις 7 Δεκέμβρη;

Αυτές οι θέσεις που διατύπωσε ο σημερινός αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είναι οι θέσεις που είχε διδαχθεί (όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του) στις παραγωγικές σχολές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 2001 (τουλάχιστον). Αυτές τις θέσεις εξακολουθούν να διδάσκονται και να υποστηρίζουν τα στελέχη του τουρκικού κράτους που μαζί με τον Ερντογάν θα έρθουν για τη «φιέστα» στις 7 Δεκεμβρίου.

Και ως εκ τούτων το ερώτημα παραμένει: με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις τι ακριβώς συζητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν;

Διαβάστε επίσης:

Παππάς – Γιαννούλης: Η κυβέρνηση αρνείται να τιθασεύσει την ακρίβεια – Πανευρωπαϊκή κορυφή, τον Οκτώβρη, στον πληθωρισμό τροφίμων

Μητσοτάκης: «Είναι θέμα υγείας, όχι εμφάνισης» – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν μπήκα στη μάχη για να χάσω – Στόχος η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τορπίλη, Ερντογάν, Αθήνα,torpili, erntogan, athina