Τοπία με συναισθήματα

Ενενήντα χρόνια από το θάνατό του, την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, η έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου. Η αλχημεία της ζωγραφικής», στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε, με επιτυχία, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στο Μέτσοβο. 

«Θέλω να δώσω αίσθημα, όσο μπορώ περισσότερο αίσθημα…», είχε πει κάποτε ο Μιχάλης Οικονόμου και το εφάρμοσε πλήρως στα ευφάνταστα

έργα του που αντανακλούν άμεσα αυτήν την βαθιά επιθυμία του ίδιου του ζωγράφου.

Έτσι, μέσα από τους πίνακες του, όπως «Το κόκκινο βουνό», «Η Ακρόπολη», «Ξωκκλήσι με πέντε κυπαρίσσια», «Ψαρόσπιτο», « Ύδρα», αλλά και «Το σπίτι που ονειρεύεται», «Martigues», «Σπίτι με κόκκινη τέντα», «Μετά τη βροχή», αναδύονται έντονες αισθήσεις.

Μιχάλης Οικονόμου, Martigues, λάδι σε ύφασμα, 60×40 εκ, Ιδιωτική Συλλογή

Αυτά τα έργα περιλαμβάνονται στα 116 πολύτιμα έργα του κορυφαίου ζωγράφου Μιχάλη Οικονόμου, που γεννήθηκε το 1884 στον Πειραιά και πέθανε στο Δρομοκαΐτειο το 1933, στα 49 του χρόνια, τα οποία συνθέτουν την έκθεση, με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου, Η αλχημεία της ζωγραφικής» , σε επιμέλεια της δρος Αφροδίτης Κούρια. Αυτήν την έκθεση που ξεκίνησε από το Μέτσοβο αφιερωμένη στον σημαντικό ζωγράφο-ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και , θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Αθήνας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. 

Ο κορυφαίος ζωγράφος Μιχάλης Οικονόμου, πέρα από τα διδάγματα των σχολών, κατέκτησε τη δική του τοπιογραφία. Η υπαιθριστική του έρευνα (φως-χρώμα-γραμμή), αποτυπώνει με τον πιο δυνατό εκφραστικό τρόπο, όχι μόνο τη φυσιολογία του εδάφους, αλλά και την αίσθηση του κλίματος. Αυτή η αισθητηριακή του αντίληψη με τη μυστηριακή υγρή ατμόσφαιρα, την απόλυτη ομορρυθμία ανάμεσα στο φως και στον αιθέρα, στο φως και στην ομίχλη, ολοκληρώνει την αυτόνομη εικαστική του έκφραση. Έτσι, τα τοπία του, άλλοτε ως φυσικός χώρος και άλλοτε ως προβολή «ζωντανών» κτισμάτων με την αυτονομία της ιδιόμορφης πινελιάς και τη δύναμη του σχεδίου, τον κατατάσσουν σε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ζωγράφους.

Μιχάλης Οικονόμου, Ελιές, 1929, λάδι σε καμβά επικολλημένο σε χαρτόνι, 35,3×49,8 εκ, Ιδιωτική Συλλογή

«Θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια, το έργο ακουμπισμένο σε μια καρέκλα στην τραπεζαρία του σπιτιού μας, όπως ο πατέρας μου συνήθιζε προκειμένου να πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα συμπεριλάμβανε κάποιο έργο στη συλλογή που προόριζε για το Μέτσοβο. Έτσι, για δύο τρεις μέρες, απολαμβάναμε όλοι μαζί το υποψήφιο έργο, καθώς τρώγαμε και λέγαμε ο καθένας τη γνώμη του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καταλαβαίναμε βέβαια πως διόλου δε θα μετρούσε η γνώμη μας, αφού η απόφαση του ήταν ήδη ειλημμένη. ‘‘Μα δείτε πως θολώνουν τα χρώματα, πώς στρογγυλεύουν οι γωνίες’’, θαύμαζε, ‘‘δείτε το καθρέφτισμα στο νερό, μα είναι ένα σπίτι που ονειρεύεται!’’. Έτσι ο πίνακας απέκτησε το όνομά του και η Πινακοθήκη μας (σ.σ. Αβέρωφ στο Μέτσοβο) ένα ακόμα εμβληματικό έργο», επισημαίνει η πρόεδρος του Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ –Τοσίτσα και συγγραφέας, κ. Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ. Αφροδίτη Κούρια αναφέρει: «Τα θέματα του Οικονόμου είναι απλά, πάντοτε παρμένα από τη φύση. Σπίτια δίπλα στο νερό, ξωκλήσια, παλιά γεφύρια και μύλοι, δρόμοι με καμάρες, γέρικες ελιές, κυπαρίσσια, θάλασσες, βάρκες. Τα κτίσματα όπως τα δέντρα, στέρεα πλασμένα και χωροθετημένα, μαρτυρούν σε πολλούς πίνακες πως ο ζωγράφος διαθέτει γερή αίσθηση της φόρμας, μια γλυπτική αντίληψη – μπορεί να πει κανείς – για τον όγκο και τη φόρμα μέσα στον χώρο. Η σαφήνεια στην οργάνωση των όγκων, των επιπέδων καθώς και στην άρθρωση του χώρου αποτελεί συστατικό γνώρισμα των περισσότερων έργων της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη».

Μιχάλης Οικονόμου, Ξωκλήσι με κυπαρίσσια, λάδι σε φανέλα, 61×50 εκ, Ιδιωτική Συλλογή

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ενήλικες, ενώ ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις και προγράμματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου. Η αλχημεία της ζωγραφικής»

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Διάρκεια έκθεσης: 1 Φεβρουαρίου 2024 έως 12 Μαΐου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Περισσότερες πληροφορίες: www.thf.gr

Διαβάστε επίσης:

«ARS THEATRALIS» στο Βυζαντινό Μουσείο: Έτσι γεννιέται μια θεατρική σκηνή

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; 4 εξαιρετικές εκθέσεις στο ΕΜΣΤ δίνουν τις δικές τους απαντήσεις

Η Ρένα Παπασπύρου εγκαινιάζει το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης –Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τοπία,topia