Το βαθύ χάσμα και τις εχθρικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί της αντιπαράθεσης ως το τέρμα εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά, μετά και την μετωπική σύγκρουση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η δήλωση του πρωθυπουργού μετά το πέρας και της σύσκεψης, όπου επιχείρησε να καταλογίσει ευθύνες στην αντιπολίτευση που δεν ασκεί εξουσία, αποκαλύπτουν και τις προθέσεις του, οι οποίες ήταν να μοιραστεί τις πολιτικές

ευθύνες μπροστά σε ένα αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το τίμημα για την πολιτική πολύ αδρά και σκληρότερα του αναμενομένου λόγω του λαϊκισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδομούσε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης σε κορυφαία ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό. Επιμένουν ότι η χώρα εξετράπη το 11 μηνο μιας πρωτοφανούς ακυβερνησίας που σώρευσαν νέα μεγάλα αδιέξοδα και το καλοκαίρι ενώ όλοι έβαλαν πλάτη για να μην βουλιάξει η χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναζήτησε την συναίνεση για τη δημιουργία ενός προγράμματος υλοποίησης του μνημονίου, αλλά έπαιξε με την χώρα και τα υπόλοιπα κόμματα πήγαινοντας σε εκλογές για να κάνει εσωκομματικό ξεκαθάρισμα.

Εξηγούν ότι πριν ο Πρωθυπουργός αναζητήσει συναινέσεις στο Ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν τετελεσμένα:

- δημιουργήθηκε μια Επιτροπή Σοφών και μέσα σε 20 μέρες έκλεισε το πόρισμά της χωρίς να ενημερωθούν τα κόμματα και να ζητηθούν οι προτάσεις τους

- ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος περιφέρεται καταθέτοντας ιδέες και συγκεκριμένο πλάνο κινήσεων που δεν έχει συζητηθεί πουθενά,

- Συνεδρίασε το Κυβερνητικο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και αποφάσισε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση για τις κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης.

Αιφνιδίως, ανακάλυψαν την συναίνεση, λένε στο ΠΑΣΟΚ και αναζητούνται στηρίγματα στην Αντιπολίτευση, μπροστά στο αδιέξοδο με το κουαρτέτο που θέτει σκληρά ζητήματα και την εσωτερική αντίδραση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ΑΝΕΛ να πάρουν το βάρος σκληρών αποφάσεων.

«Εμείς δεν διστάσαμε να αναλάβουμε και κόστος και ευθύνη όταν η χώρα μας έφτασε σε οριακή στιγμή. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αντίθετα είναι άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν σε παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής» είπε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η Φώφη Γεννηματά, που πιστοποίησε τις εχθρικές πια σχέσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είχαν έτσι κι αλλιώς διαρρεύσει οι σκληροί διάλογοι μεταξύ Τσίπρα – Γεννηματά, που απέδειξαν και στον πιο δύσπιστο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία διάθεση στην παρούσα φάση, «να βάλει πλάτη», αφού θεωρεί, όπως επανειλημμένα έχει δημόσια τονίσει τις τελευταίες μέρες, ότι εμπαίζεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καλούμενο να εγκρίνει νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν έχει συνδιαμορφώσει.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν ότι για όλα τα θέματα ο χρόνος αναζήτησης συναίνεσης είναι η Βουλή, όπου ανάλογα με τις προτάσεις της συγκυβέρνησης θα τοποθετηθεί.

« Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία» είπε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Έρχομαι στο θέμα του ασφαλιστικού που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν συζητήθηκε σε βάθος όλες αυτές τις ώρες, δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση. Τις κόκκινες γραμμές μας ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει. Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης.»

Ενδεικτική της έντασης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι η αναφορά σε προσπάθεια υπονόμευσης του από την κυβέρνηση : «Θα συνιστούσα», είπε συγκεκριμένα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, «σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις.»

Τέλος για το Προσφυγικό η κυρία Γεννηματά είπε ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο κυρίως για την αντιμετώπιση της πολύ σημαντικής Συνόδου Κορυφής, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της Προεδρία.

Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι χρειάζεται τολμηρή μεταρρύθμιση, τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. «Η Κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκεί όλα τα κόμματα θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Βεβαίως, ξέρετε όλοι, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα από αυτή τη Βουλή. Το διεκδικούσαμε από την προηγούμενη Βουλή, όμως δεν το δέχτηκε αυτό ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του» κατέληξε η κυρία Γεννηματά.

σύσκεψη πολιτικών αρχηγώνΤσίπραςΓεννηματάΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα