Το σεξ και οι γυναίκες άνω των 50

ΥΓΕΙΑ

Για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, η σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση εξαρτώνται περισσότερο από την επιθυμία και τη διέγερση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας.

«Η επιθυμία είναι το κύριο κίνητρο για τη σεξουαλική δραστηριότητα, και ως εκ τούτου, δεν ήταν περίεργο να δούμε ότι είναι ένας από τους παράγοντες πρόβλεψης της μετέπειτα σεξουαλικής υγείας», είπε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Andrea Burri rri.

Οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 500 γυναίκες για το σεξ μεταξύ 2008 και 2009, ενώ στη συνέχεια ξαναρώτησαν τις μισές από αυτές 4 χρόνια μετά, για να δουν αν τα συναισθήματά τους για το σεξ αλλάζουν με την ηλικία.

Η μελέτη σε ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, ακόμη και καθώς γερνούν και να περάσουν από τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, είπε ο Α. Burri, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ο Burri και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν έρευνες για τη σεξουαλικότητα σε γυναίκες που ήταν κατά μέσο όρο 56 χρόνων, ενώ αποκλείστηκαν από την έρευνα όσες δήλωσαν ότι ήταν ανύπαντρες, παρθένες ή λεσβίες.

Στη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν τις γυναίκες πόσο ικανοποιημένες ήταν με την τρέχουσα σχέση τους και τις ρώτησαν επίσης, σχετικά με τις πτυχές της σεξουαλικής λειτουργίας όπως την επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό και τον πόνο.

Κατά την πρώτη συνέντευξη, οι γυναίκες που βρισκόντουσαν στην εμμηνόπαυση όπως προέκυψε ήταν πιο πιθανό να βιώνουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα σεξουαλικά προβλήματα.

«Η μελέτη αυτή είναι πλημμελής, διότι ακολουθεί μόνο τις γυναίκες για τέσσερα χρόνια, χρόνος που δεν είναι αρκετός για να δούμε δραματικές αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία, και επειδή καθορίζει την εμμηνόπαυση βασίζεται μόνο στην ηλικία» τονίζει ο Δρ Τζέιμς Σάιμον, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington, στην Ουάσιγκτον.

«Η έρευνα επίσης δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τους ερωτικούς συντρόφους των γυναικών, που είναι σημαντικές για την κατανόηση της σεξουαλικής λειτουργίας», δήλωσε ο Simon, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία ενός συντρόφου μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία μιας γυναίκας ή την ικανότητα τους να απολαύσουν το σεξ», είπε.

Τα καλά νέα, όμως, ιδίως για τις γυναίκες με τις πολύχρονες σχέσεις με μόνιμους συντρόφους, είναι ότι «τη σεξουαλική επικοινωνία και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις μπορεί να τις μάθουν με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την ικανοποίηση τους, που δεν συνδέεται άμεσα με την κολπική συνουσία», είπε Burri.

«Ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση, όσο μεγαλώνετε μπορεί να έχουν επεκταθεί οι προτιμήσεις σας - μερικές φορές και ιδανικά μαζί με το σύντροφό σας – και αυτό αποτελεί ορισμό της σεξουαλικότητας», δήλωσε ο Burri. «Ακόμα και αν φυσιολογικά το σώμα, αλλάζει με την ηλικία και μειώνονται και ορισμένες λειτουργίες, οι γυναίκες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να απολαύσουν μια πλήρη σεξουαλική ζωή με άλλες μεθόδους ή με συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες».

σεξ και μέση ηλικίασεξουαλική υγείαδυσλειτουργίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα