Το σχέδιο δράσης για την άνοια – 3 δισ. το κόστος ετησίως για τη χώρα μας

Εθνική πανδημία χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την άνοια και το Αλτσχάιμερ, με κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιο νόμου για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Υγείας.

Αντικείμενο και σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να διαφυλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών με άνοια και των ατύπων φροντιστών τους.

Ο σκοπός αυτός εξειδικεύεται α) με την περιγραφή του περιεχομένου των δικαιωμάτων και την οριοθέτηση τους και β)

με την αναγνώριση του ρόλου των άτυπων φροντιστών τους με την εισαγωγή του θεσμού του πληρεξουσίου περίθαλψης και φροντίδας. Πρόκειται για ένα φυσικό πρόσωπο που θα φροντίζει και θα εκπροσωπεί τον πάσχοντα.

Με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη, ο ασθενής με άνοια, πολύ πριν χάσει την ικανότητα του να παίρνει τις αποφάσεις για τη ζωή του, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον άνθρωπο που θα τον εκπροσωπεί.

«Επιλέγει ο ασθενής εκ των προτέρων και όχι το δικαστήριο, να τους εκπροσωπεί ένας άνθρωπος που εμπιστεύονται σε νομικά θεματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης.

Με το σχέδιο νομου ιδρύεται το εθνικό συμβούλιο για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ με συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου δράσης για την άνοια.

Η κατάσταση στην Ελλαδα

Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα στη χώρα το 10% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 35% των ατόμων άνω των 80 ετών πάσχουν από άνοια.

«Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της άνοιας λόγω του γερασμένου πληθυσμού μας. Περισσότεροι από 450.000 ασθενείς πάσχουν από άνοια στη χώρα μας» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι το ετήσιο κόστος στη χώρα μας είναι 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην ασφάλεια των φαρμάκων -36.000 αναφορές από το 1983

Το αγαπημένο ρόφημα που σε βοηθά να… αδυνατίσεις!

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Ας μη μας ξεγελά ο καιρός – Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
– 3,