Το ρίσκο με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τις τρεις ρυθμίσεις που ρίχνει στην αγορά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα – η πρώτη λήγει στις 27 Μαρτίου, η δεύτερη στις 27 Απριλίου και η τρίτη στις 27 Μαΐου – βάζει ένα μεγάλο στοίχημα. Ότι, με αντάλλαγμα το χάρισμα μέρους ή ακόμη και του συνόλου των προσαυξήσεων, θα πείσει τους οφειλέτες εν μέσω συνθηκών αβεβαιότητας να θυσιάσουν μέρος της ρευστότητας τους για να περιορίσουν τα χρέη τους προς την εφορία.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο να κερδηθεί. Το υπουργείο

Οικονομικών αναζητεί οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν ρευστό. Το να βρει ρευστότητα στις τάξεις των μεγαλοφειλετών είναι δύσκολο. Εκεί λοιπόν που στοχεύει, είναι στα 3,5 εκατομμύρια των μικροφειλετών οι οποίοι χρωστούν ποσά έως 5.000 ευρώ. Για να μπουν αρκετά χρήματα στα ταμεία, θα πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Πόσο εύκολο είναι αυτό όταν οι ρυθμίσεις είναι προγραμματισμένο να «τρέξουν» μέχρι τις 27 Απριλίου, διάστημα κατά το οποίο η αβεβαιότητα θα βρίσκεται στο ζενίθ; Για να αποδώσει το μέτρο των εφάπαξ καταβολών – καθώς μόνο αυτό μπορεί να φέρει χρήμα στα ταμεία μέσα στο 2015 – πρέπει:

1. Να βρεθεί ρευστότητα στα χέρια των οφειλετών

2. Να διαφημιστεί η ρύθμιση η οποία μάλιστα πρέπει να τρέξει μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες

3. Να αισθανθούν οι φορολογούμενοι την πίεση ότι αν δεν συναινέσουν με αυτή τη ρύθμιση η οποία είναι η πιο γενναιόδωρη της μεταπολίτευσης, θα υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος

Εκτός από τις εφάπαξ καταβολές, υπάρχει και το καθεστώς των 100 δόσεων. Για να υπάρξουν πολλά έσοδα, πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή. Η θέσπιση του ελάχιστου ορίου της κάθε δόσης στα 20 ευρώ σημαίνει ότι, ακόμη και αν μπουν όλοι οι οφειλέτες που χρωστάνε μέχρι 2.000 ευρώ στην εφορία, κάθε μήνα το Δημόσιο θα εισπράττει ποσά της τάξεως των 20-30 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει ακόμη μια παγίδα που μπορεί να στερήσει έσοδα από το Δημόσιο. Στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ήδη μπει περίπου 230.000 φορολογούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στον νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Όλοι αυτοί έχουν ως ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ ενώ τοκίζονται με αισθητά υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση (4,56% αντί για 3% ή 0%).

Είναι προφανές ότι πολλοί θα επιδιώξουν να μεταφερθούν στην καινούργια ρύθμιση. Αυτό όμως, θα φέρει ακόμη λιγότερα έσοδα κάθε μήνα στο δημόσιο ταμείο. Το κλειδί λοιπόν για την επιτυχία είναι ένα: όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή.

100 δόσειςρύθμιση 100 δόσειςΥπουργείο Οικονομικών
Keywords
Τυχαία Θέματα