Το πιο προβλέψιμο δελτίο ειδήσεων στον κόσμο - Επίσημη άδεια ακόμα και για να αλλάξουν χτένισμα οι παρουσιαστές

ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα, η λογοκρισία και ο περιορισμός στην ελευθεροτυπία και στην ενημέρωση αποτελούν την παγιωμένη τακτική. Κάθε τόσο σημειώνονται νέες επιθέσεις στις ήδη περιορισμένες ελευθερίες του Τύπου.

Η τελευταία σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου όταν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Time στην Σανγκάι, Χάνα Μπίτς, ο πρόεδρος της Κίνας επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του μεγαλύτερου Μέσου Ενημέρωσης στην χώρα και απαίτησε οι δημοσιογράφοι

να επιμένουν στην παρουσίαση της «θέλησης του Κόμματος».

Συνοπτικά, η ενημέρωση στην Κίνα σήμερα χαρακτηρίζεται από τα εξής:

Κυβερνητική έγκριση

Νέοι κανόνες απαγορεύουν σε ξένες εταιρίες να δημοσιεύουν online πληροφορίες, ενημέρωση ή απόψεις εντός της χώρας εκτός αν έχουν πάρει προηγουμένως έγκριση από την κυβέρνηση. Οι πρόσφατοι αυτοί κανονισμοί αναμένεται να επηρεάσουν τους πάντες, ακόμη και μεγαθήρια όπως Dow Jones και Apple.

Κλειστό ίντερνετ

Ο Σι Τζινπίνκ έχει ζητήσει να επιτευχθεί αυτό που ονομάζει εθνική κυριαρχία του ίντερνετ, δηλαδή τον περιορισμό της ροής της online πληροφορίας και ενημέρωσης στα εθνικά σύνορα. Πρόσφατη νομοθεσία ποινικοποιεί οποιοδήποτε digital περιεχόμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Φυλακισμένοι δημοσιογράφοι

Το 2015 η Κίνα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με την διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists).

Δημοσιογράφοι, ρεπόρτερς αλλά και μπλόγκερς ή συγγραφείς μπορούν να φυλακιστούν για οτιδήποτε γράψουν αν θεωρηθεί ότι το δημοσίευμα μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή κοινωνική αναταραχή».

Όσο για την τηλεόραση, εκεί η κυβέρνηση έχει καταφέρει με συγκεκριμένο τρόπο να δημιουργήσει το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων με τους περισσότερους τηλεθεατές παγκοσμίως. Κάθε βράδυ στις 7 πολλά από τα τηλεοπτικά κανάλια της Κίνας μεταδίδουν το δελτίο ειδήσεων του μεγαλύτερου κρατικού καναλιού. Έτσι, τα περισσότερα σπίτια παρακολουθούν το ίδιο βραδινό δελτίο ειδήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος του δελτίου αφιερώνεται σχεδόν πάντα στον πρόεδρο της Κίνας και στο πόσο καλά πηγαίνει η κινεζική οικονομία. Μόνο προς το τέλος αφιερώνονται λίγα λεπτά για διεθνή γεγονότα, συνήθως με εικόνες ανθρώπων σε εμπόλεμες χώρες.

Παρά την μεταμόρφωση της Κίνας σε πολλούς τομείς τις τελευταίες δεκαετίες, το βραδινό δελτίο ειδήσεων ελάχιστα έχει αλλάξει εδώ και 40 χρόνια. Συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας την κινεζικής κυβέρνησης. Το μουσικό θέμα του δελτίου επίσης δεν έχει αλλάξει εδώ και 30 χρόνια. Οι ειδήσεις επιλέγονται με βασικό γνώμονα όχι το ενδιαφέρον και την σπουδαιότητά τους αλλά κυρίως για το αν και κατά πόσο «τονώνουν» το κυβερνών κόμμα.

Οι παρουσιαστές, άνδρας και γυναίκα, είναι διαλεγμένοι για την κλασσική μανδαρίνικη προφορά τους. Αν θέλουν να αλλάξουν χτένισμα πρέπει να πάρουν ειδική επίσημη άδεια.

Για να δοθεί ένας σύγχρονος «δημοσιογραφικός» τόνος στο δελτίο, στο φόντο οι κάμερες δείχνουν μια αίθουσα σύνταξης. Όμως τα «ζωντανά» ρεπορτάζ αποφεύγονται, γιατί πολλά απρόοπτα μπορούν να συμβούν.

Κίναδελτίο ειδήσεωνδιώξεις σε δημοσιογράφουςφυλακισμένοι δημοσιογράφοιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα