Το ΝΑΤΟ καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης «της χρήσης της πληροφόρησης ως όπλο» από το Κρεμλίνο

ΚΟΣΜΟΣ

Το NATO ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη χρήση «της πληροφόρησης ως όπλο» από το Κρεμλίνο για να υποστηρίζονται ενέργειες όπως η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 δημιουργώντας μια νέα, ισχυρότερη διεύθυνση επικοινωνίας και αποχαρακτηρίζοντας ταχύτερα περισσότερα διαβαθμισμένα έγγραφα, σύμφωνα με ένα σχέδιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Τόσο το NATO

όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούν για το ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τηλεοπτικά δίκτυα και το Διαδίκτυο για να προβάλλει, όπως λένε, εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Η ΕΕ δημιούργησε πέρυσι μια ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτής που αποκαλεί ρωσική προπαγάνδα.

Σχέδια προτάσεων που έχουν καταρτιστεί από τη στρατιωτική επιτροπή του NATO και είδε το Ρόιτερς περιγράφουν το πώς στρατιωτικές τακτικές — η κατανόηση των προθέσεων του εχθρού και κατόπιν ο επηρεασμός της κοινής γνώμης στο εξωτερικό — μπορεί να γίνουν μέρος μιας συνεκτικής επικοινωνιακής στρατηγικής του συμφώνου.

Ένα έγγραφο έκτασης 23 σελίδων σχετικά με το θέμα αυτό, στο οποίο περιέχονται συμπεράσματα ενός μακρόχρονου διαλόγου στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Βάσει της ορολογίας που χρησιμοποιεί το ίδιο το NATO, το Σύμφωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει «στρατηγικά αφηγήσεις που οδηγούν σε συντονισμένες φραστικές διατυπώσεις και ενέργειες... κατάλληλα προσαρμοσμένες και πολιτισμικά, ώστε να πείθονται όλα τα ακροατήρια και να εξουδετερώνονται οι αντίπαλες αφηγήσεις».

Το NATO απέφυγε να σχολιάσει δημόσια το κείμενο αυτό, περιοριζόμενο να αναφέρει ότι η στρατιωτική επιτροπή εργάζεται για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής στρατηγικών επικοινωνιών.

«Οι χώρες (σ.σ. μέλη της συμμαχίας) δεν έχουν ακόμη συζητήσει αυτό το σχέδιο και οι χώρες είναι εκείνες που θα το εγκρίνουν σε τελευταία ανάλυση», δήλωσε η Εύα Σβομπόντοβα, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και στρατηγικών επικοινωνιών του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του NATO.

Μολονότι η Βρετανία και άλλα κράτη υποστηρίζουν το σχέδιο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές έναντι οποιασδήποτε στρατηγικής που θα μπορούσε μπορεί να εκληφθεί ως χρήση προπαγάνδας.

Αξιωματούχοι στο Σύμφωνο σημειώνουν ότι η αξιοπιστία του NATO βασίζεται στη διαφάνεια και στην αλήθεια.

«Μία από τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την προπαγάνδα με περισσότερη προπαγάνδα», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

Η στρατηγική αυτή ενδέχεται να συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής του NATO τον Ιούλιο στην Βαρσοβία.

πληροφόρηση ως όπλοΡωσίαΝΑΤΟHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα