Το ΝΑΤΟ ενισχύει τους δεσμούς του με τις χώρες του Κόλπου

ΚΟΣΜΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας με τις χώρες του Κόλπου με την ευκαιρία των εγκαινίων του πρώτου περιφερειακού γραφείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Κουβέιτ.

«Θα είναι μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στον Κόλπο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια των εγκαινίων του γραφείου

παρουσία του πρωθυπουργού του Κουβέιτ Σέιχ Τζάμπερ Μπουμπάρακ αλ Σάμπαχ.

Το περιφερειακό αυτό γραφείο δημιουργήθηκε βάσει της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία ξεκίνησε το 2004 από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η Πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να προσφέρει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, και κυρίως με τις χώρες του Κόλπου.

Το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλη της Πρωτοβουλίας, ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ομάν σκοπεύουν να ενταχθούν σε αυτήν.

Ο Κουβετιανός υπουργός Εξωτερικών Σέιχ Σάμπαχ Χάλεντ αλ Σάμπαχ δήλωσε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

«Αντιμετωπίζουμε απειλές για την ασφάλειά μας όπως η τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων και οι κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι είναι «πιο σημαντικό από ποτέ να εργαστούμε στενά όλοι μαζί».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπενθύμισε εξάλλου ότι η Συμμαχία έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες Ιρακινούς στρατιώτες στην Ιορδανία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος.

ΝΑΤΟHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα