Το μεγάλο στοίχημα της ρύθμισης των 100 δόσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι το πρώτο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση τόσο για να τονώσει τα δημόσια έσοδα όσο και για να πείσει τους εταίρους εκτός συνόρων ότι οι πολιτικές που προτείνει μπορούν να αποφέρουν καρπούς. Η ρύθμιση που κατατέθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση, παρέχει τη μέγιστη δυνατή ελευθερία στους οφειλέτες:

1. Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε όσες δόσεις επιθυμούν κερδίζοντας διαγραφή προσαυξήσεων από 30% έως 90%

2. Να πληρώσουν όσα χρέη θέλουν «μπροστά» και να τύχουν διαγραφής μεγάλου μέρους (ακόμη και του συνόλου

των προσαυξήσεων)

3. Να αλλάξουν την επιλογή που θα κάνουν. Δηλαδή, να μπουν τώρα σε ένα σύστημα δόσεων, και στη συνέχεια να το αλλάξουν ή να μην προπληρώσουν τώρα τα χρέη τους και να το κάνουν στη συνέχεια

4. Να ενταχθούν στη ρύθμιση ακόμη και για τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνονται δηλαδή μέχρι και οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΑι για όσους δεν τις πλήρωναν εμπρόθεσμα

5. Να συνάπτουν ουσιαστικά ένα «δάνειο» από την εφορία, και να το επιστρέψουν πίσω στην εφορία ακόμη και ύστερα από οκτώ χρόνια είτε άτοκα (για ποσά έως 5000 ευρώ) είτε με επιτόκιο χαμηλότερο και από αυτά του στεγαστικού δανείου (3% για οφειλές άνω των 5000 ευρώ).

Για να θεωρηθεί επιτυχημένο το κυβερνητικό εγχείρημα το οποίο πρακτικά δεν αποκλείει κανέναν (αν και στο νομοσχέδιο υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να θεσπίσει εξαιρέσεις από τη ρύθμιση), θα πρέπει:

1. Να υπάρξει μαζικότατη συμμετοχή. Μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα των 40-70 ημερών (η προθεσμία λήγει στο τέλος Απριλίου για όσους θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ και στο τέλος Μαίου για όσους θέλουν τις δόσεις με δυνατότητα παράτασης κατά έναν μήνα) θα πρέπει να κινητοποιηθούν εκατομμύρια οφειλέτες. Διαφορετικά, με την ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ και τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να χρωστούν μικροποσά κάτω των 5000 ευρώ, οι εισπράξεις θα είναι της τάξεως των μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα

2. Να πειστούν οι οφειλέτες από τα κίνητρα για την εδώ και τώρα μερική ή πλήρη αποπληρωμή του χρέους και να φέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Εισπρακτικός στόχος δεν έχει τεθεί και ούτε αναμένεται να τεθεί κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Με ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ όμως μέσα στο 2015, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να θεωρήσει το εγχείρημα επιτυχημένο.

100 δόσειςρύθμισηνομοσχέδιοΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα