Το μεγάλο στοίχημα για την οπαδική βία

Με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη Δευτέρα και την κατάθεση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους συναρμόδιους υπουργούς υποθέσεων οπαδικής βίας, προκειμένου να διαπιστωθεί από τη δικαστική έρευνα αν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν δράση εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο των οπαδών των ομάδων, η κυβέρνηση επιχείρησε να «αλλάξει πίστα» στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου της βίας στα γήπεδα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, με εξαίρεση την απόφαση για τα κλειστά επί δίμηνο γήπεδα ποδοσφαίρου

και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, στην ουσία δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερα νέο σε σχέση με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Αύγουστο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν μια ορδή ακροδεξιών Κροατών χούλιγκαν είχε διασχίσει ανενόχλητη τη χώρα, είχε χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και υπό μορφή συντεταγμένου στρατού είχε προκαλέσει εκτεταμένα επεισόδια και τη δολοφονία ενός 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μέτρα στα… χαρτιά

Αντιθέτως, από τις ανακοινώσεις του Παύλου Μαρινάκη συνάγεται ότι μέτρα όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η διαπίστωση ταυτοπροσωπίας του κατόχου του και η εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας, έμειναν σε μεγάλο (συντριπτικό, για την ακρίβεια…) βαθμό στα χαρτιά, με ευθύνη και των ομάδων, αλλά και της κυβέρνησης, η οποία δεν φάνηκε διατεθειμένη να πιέσει προς την κατεύθυνση της ταχείας και ουσιαστικής υλοποίησής τους.

Στην ουσία θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το περιστατικό του βαρύτατου τραυματισμού – με ναυτική φωτοβολίδα – του αστυνομικού πριν από μια εβδομάδα έξω από το κλειστό γήπεδο του Ρέντη, μετά τον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, έμοιαζε με… νομοτέλεια, καθώς τα περιστατικά οπαδικής βίας και των συγκρούσεων οπαδών με την αστυνομία μετά τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια παρουσίαζαν μια αυξητική τάση, με δεδομένο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες ίσως ήταν σκόπιμο να είχαν εφαρμοστεί ήδη από τον Αύγουστο, όταν το θέμα «έβραζε» ακόμα.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που μπορεί να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι ότι μοιάζει να προσπαθεί όντως να αναβαθμίσει το πρόβλημα της ανομίας στους αθλητικούς χώρους σε κάτι περισσότερο από «πιτσιρίκια χωρίς μυαλό», καθώς:

● Η δικαστική εμπλοκή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την έρευνα που είχε οδηγήσει στη σύλληψη και τελικά την καταδίκη των ηγετών και «εξεχόντων» μελών της Χρυσής Αυγής ως διευθυντών και μελών εγκληματικής οργάνωσης.

● Τα χωρίς φιλάθλους γήπεδα – άρα και εισπράξεις για τις ΠΑΕ – δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο στις ομάδες να προχωρήσουν στην υλοποίηση των όσων είχαν θεσμοθετηθεί, αλλά δεν είχαν γίνει πράξη το καλοκαίρι, μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το «στοίχημα»

Φυσικά, «the proof is in the pudding» που λένε και οι Άγγλοι, δηλαδή τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους, ενώ ήδη οι «ισχυροί άνδρες» διαφόρων ΠΑΕ διαμαρτύρονται για τον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων και για τη ζημιά που υφίστανται. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της βάζει ένα μεγάλο «στοίχημα», το οποίο συνίσταται στα εξής:

● Πρώτον, η μείωση σε μεγάλο βαθμό της οπαδικής βίας μέσα και γύρω από τα γήπεδα (τα διάφορα «ραντεβού» που δίνουν χούλιγκαν αντίπαλων ομάδων σε άσχετες χρονικά και χωρικά φάσεις αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο).

● Δεύτερον, η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες, κάτι που αποτελούσε μείζονα πολιτική δέσμευση της Ν.Δ. και έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της οπαδικής βίας (και όχι μόνο), την ώρα που η κυβέρνηση διανύει τον πέμπτο χρόνο στην εξουσία.

● Τρίτον, το μήνυμα ότι «pacta sunt servanta» και ότι η αποτυχία ή παράλειψη υλοποίησης συμφωνιών από τα αθλητικά σωματεία θα επισύρει συνέπειες, ενίοτε δε και βαριές.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει ένα νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για ομάδες που παραβιάζουν την αθλητική δικαιοσύνη, με «αυτοματοποιημένες» ποινές για περιστατικά βίας, νέες προβλέψεις για τις λέσχες φιλάθλων και εμπλοκή και των ομάδων στη διαδικασία πιστοποίησης ταυτοπροσωπίας για τους κατόχους εισιτηρίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η αθλητική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Κάποιοι λειτουργοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δουλειά τους».

Βάρος στη Δικαιοσύνη

Μια βασική διαφορά με τις προηγούμενες εξαγγελίες μέτρων κατά της οπαδικής βίας, την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες φρόντισαν να υπογραμμίσουν, είναι το γεγονός ότι το δίμηνο με γήπεδα χωρίς φιλάθλους είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα και ότι, αν κριθεί απαραίτητο – λόγω, ας πούμε, μη συμμόρφωσης των ΠΑΕ –, μπορεί ανά πάσα στιγμή να παραταθεί, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, αλλά και επανεξέτασή τους, ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση θέλει να δώσει χρόνο και στη Δικαιοσύνη, ώστε να κινηθεί για τη διερεύνηση του ζητήματος της ύπαρξης οργανωμένων συμμοριών και εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο των οπαδών των ομάδων, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί κεντρικό σημείο του νέου πακέτου μέτρων που ανακοινώθηκε, ενώ η διασύνδεση της οπαδικής βίας με πλευρές του οργανωμένου εγκλήματος (πέραν από την παραβατική συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδων) θα δώσει στην κυβέρνηση δυνατότητα επιπλέον μόχλευσης προς τις ομάδες, οι οποίες συνήθως προσπαθούν να προστατεύσουν τους οπαδούς τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να πάρει χρόνο (δεδομένης και της γενικά αργοκίνητης Δικαιοσύνης στη χώρα μας…), οπότε για αρχή έμφαση θα δοθεί στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, σε συνδυασμό και με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στην έκτιση ποινών. Το πού θα καταλήξει όλο αυτό μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

«Μάχες» στην Ε.Ε. για προϋπολογισμό και Σύμφωνο Σταθερότητας

Ρέντης: Τι ισχυρίζεται ο 18χρονος στο απολογητικό του υπόμνημα (video)

Πύλος: Human Rights Watch και Διεθνής Αμνηστία κατά του Λιμενικού «για ενέργειες και παραλείψεις που συνέβαλαν στο ναυάγιο» (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα