Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητούν την Πέμπτη 7 Απριλίου, τρόπους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

"Ορθά οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ξεκάθαρες δράσεις από τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτές θα πρέπει να καλύπτουν κάθε πτυχή απειλής, από την πρόληψη ως την προστασία", δήλωσε η αντιπρόεδρος

του ΕΚ Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστές, Γαλλία), μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μετά τα γεγονότα.

Η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθετήθηκε αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 και στο Λονδίνο το 2005. Οι επιθέσεις στο Παρίσι, οδήγησαν στη εξέλιξη αυτών των μέτρων. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο και μεταξύ τους αλλά και με τρίτες χώρες, είπαν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση που ακολούθησε στην ολομέλεια του ΕΚ μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.

Το ΕΚ εργάζεται, προς το παρόν, πάνω σε δύο εκθέσεις που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο τέλος του περασμένου χρόνου: σε μια οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που θα ποινικοποιεί τις προπαρασκευαστικές πράξεις, όπως το ταξίδι με σκοπό την τρομοκρατία και οδηγία για τον έλεγχο της απόκτησης και κατοχής όπλων με στόχο την αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων.

5.000 υπολογίζονται οι Ευρωπαίοι που έχουν στρατολογηθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ και επιστρέφουν ως "ξένοι μαχητές" αποτελώντας απειλή για την Ευρώπη. Το ΕΚ ενέκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ψήφισμα για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης πολιτών της ΕΕ. Το ψήφισμα προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση τους εξτρεμισμού στο διαδίκτυο, στη φυλακή αλλά και στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, τα μέλη πρότειναν, να διαχωριστούν οι ριζοσπαστικοποιημένοι κρατούμενοι στις φυλακές και να ζητήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις εξωτερικές χρηματοοικονομικές ροές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΕΚ και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τις "Λίστες με τα Ονόματα Επιβατών" (ΡΝΡ), ένα μέτρο που απαιτεί την πιο συστηματική συλλογή, χρήση και διατήρηση δεδομένων των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών, που συμπεριλαμβάνουν ημερομηνίες ταξιδιού και δρομολόγια, στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες πληρωμής.

Το σχέδιο νόμου, πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και τα μέλη επιμένουν στην ανάγκη να μην τεθούν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών αλλά και στην εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Μερικές πολιτικές ομάδες επιθυμούν να ψηφιστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση για την προστασία των δεδομένων, όταν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο.

Επίσης, τον Μάιο τίθεται σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Europol.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει στην ατζέντα του ΕΚ καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθουν και άλλες εκθέσεις, όπως η έκθεση για τη ζώνη Σένγκεν.

τρομοκρατικές επιθέσεις ΒρυξέλλεςΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα