Το χάκα των Μαορί πολεμιστών που σέβονταν ακόμη και ναζί – Οι μάχες τους σε Ελλάδα και Βόρεια Αφρική (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Μέλη του τάγματος Μαορί των Νεοζηλανδικών ενόπλων δυνάμεων χορεύουν τον παραδοσιακό χορό χάκα, μπροστά στον Έλληνα βασιλιά Γεώργιο ΄Β, το 1941 στην Αίγυπτο.

Το τάγμα που διακρίθηκε για την ανδρεία του, πολέμησε στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, τη Βόρεια Αφρική και την Αίγυπτο.

Οπλίτες

Μαορί στην μάχη της Κρήτης

Το χάκα σε παλαιότερες εποχές, εκτελείτο πριν από τη μάχη. Σκοπός του ήταν να επικαλεστεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε. Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων. Αν το χάκα δεν εκτελείτο με πλήρη ομοφωνία, αυτό θεωρείτο κακός οιωνός για τη μάχη.

Σε νεότερες εποχές ωστόσο, το χάκα εκτελούταν ως σημάδι σεβασμού για εκλεκτούς επισκέπτες, ή για να εκφράσει την σημαντικότητα της περίστασης.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ΄Β στην Αίγυπτο

Τέτοια ήταν οι ανδρεία των Νεοζηλανδών ιθαγενών, που κέρδισαν το σεβασμό τόσο των συμπολεμιστών όσο και των εχθρών τους. Ο ίδιος ο διοικητής των ναζιστικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική, στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ, δήλωσε με υπερβολή αλλά και θαυμασμό πως « δώστε μου το τάγμα των Μαορί και θα κυριεύσω τον κόσμο!».

Περίπου 3.600 άνδρες υπηρέτησαν στο συγκεκριμένο τάγμα. 649 σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1700 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Η μονάδα τους ήταν πιο παρασημοφορημένη στις ένοπλες δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Ουίστον Τσώρτσιλ επιθεωρεί το τάγμα στη Βόρεια Αφρική

ΜαορίΧάκαΑίγυπτοςτάγμαανδρείαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα