Το μπαλάκι στην Αθήνα πετούν οι δανειστές - Έτοιμη για συμφωνία «ακόμη και τα επόμενα 24ωρα» δηλώνει η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δημοσιονομικά, η ομαλή χρηματοδότηση και το χρέος σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι τα σημεία διαφωνίας που συνεχίζουν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας

με την Μέρκελ και τον Ολάντ (χθες) και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ (σήμερα) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, παραμένει η αίσθηση ότι υπάρχει ακόμη απόσταση από μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, με την πίεση προς την Ελλάδα να εντείνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως: «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος». Παράλληλα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος» αποκαλύπτοντας τα σημεία διαφωνίας.

Από την άλλη πλευρά:

1. Η πλευρά Γιούνκερ με διαρροές διεμήνυσε ότι αυτή η συνάντηση με τον Τσίπρα ήταν η «τελευταία προσπάθεια». Ειδικότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ως προς τη διαδικασία των συζητήσεων μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε: «Εάν η διαδικασία κυλούσε ομαλά, ο πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει τον Τσίπρα σήμερα. Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να καταστεί πιθανή μια συμφωνία».

2. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι ώρα αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων», και προέτρεψε την κυβέρνηση «να είναι λίγο περισσότερο ρεαλιστική» καθώς όπως πρόσθεσε «δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια (gambling)». «Φοβάμαι» κατέληξε «ότι έρχεται η μέρα που κάποιος θα πει ‘game over’» ενώ παρέπεμψε στην κρισιμότητα του επερχόμενου Eurogroup (18 Ιουνίου) το οποίος όπως είπε θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.

3. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντίς Ντομπρόφσκις διεμήνυσε στην Αθήνα ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση, θα μπορέσει να υπάρξει και συμφωνία».

4. Το ΔΝΤ διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές στο ασφαλιστικό (συντάξεις), τη φορολογία και το ΦΠΑ (ζήτησε απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ προκειμένου να επέλθουν έσοδα 1% του ΑΕΠ) και στη χρηματοδότηση η οποία όπως είπε πρέπει να «βγαίνει», δηλαδή να υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους. Αν και δημιουργήθηκαν εντυπώσεις εμπλοκής από την ανακοίνωση ότι τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου εξήγησε πως αυτό έγινε διότι οι ελληνικές αρχές διαπραγματεύονται σε πολιτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή για να προσθέσει ότι «το ΔΝΤ δε φεύγει ποτέ απ’ το τραπέζι» αλλά παραμένει δεσμευμένο στην Ελλάδα.

Απέναντι σε όλο αυτό το κλίμα το οποίο επιχειρούσε να χρεώσει στην Αθήνα την ευθύνη για την έλλειψη προόδου, αυξάνοντας έτσι την πίεση για περαιτέρω υποχωρήσεις, η κυβέρνηση αντέδρασε δια του εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έστειλε το μήνυμα ότι εκείνη είναι έτοιμη για το κλείσιμο συμφωνίας ο οποίος δήλωσε πως η ελληνική αντιπροσωπεία όπως συμφωνήθηκε « είναι έτοιμη να σύντομα « ακόμα και τα επόμενα 24ωρα» και «γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

δανειστέςΤσίπραςΓιούνκερσυμφωνίαΜέρκελΟλάντΔΝΤHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα