Το ασφαλιστικό και το φορολογικό στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, στην προηγούμενη συνάντηση με τους θεσμούς τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά

αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Το κουαρτέτο των δανειστών ζητά εθνική σύνταξη 180 ευρώ αντί 384 που προτείνει το υπουργείο Εργασίας και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την απονομή της.

Ζητά επίσης μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις υφιστάμενες συντάξεις (υπό προϋποθέσεις αυτό ισοδυναμεί με μείωση κύριων συντάξεων), χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ επιμένει να μην υπάρξουν εξαιρέσεις με σταδιακή τριετή αύξηση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Το απόγευμα οι δανειστές θα συναντηθούν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για όλα τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του. Με άλλα λόγια θα συζητηθούν η σύσταση και λειτουργίας του κέντρου ενημέρωσης καταναλωτών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η ετοιμότητα των εμπορικών τραπεζών για τν ίδρυση κακών τραπεζών ( Bad banks ) που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια σε συνεργασία με τις ειδικές εταιρίες που θα πάρουν άδεια από την ΤτΕ .

Θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση των τραπεζών αλλά και η πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών που προβλέπεται και από το μνημόνιο.

αξιολόγησημνημόνιομειώσεις επικουρικώνεθνική σύνταξηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα