Το άγχος ευθύνεται για κατάθλιψη και άνοια

ΥΓΕΙΑ

Το υπερβολικό άγχος και το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άνοια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε υποστηρίζει ότι το χρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με συναισθηματικές αντιδράσεις, τη σκέψη και τη μνήμη και οδηγούν σε κατάθλιψη ακόμη και σε αλτσχάιμερ.

Η επικεφαλής της έρευνας Linda Mah, είπε ότι το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη νευροψυχιατρικών διαταραχών,

συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και άνοιας.

Μικρής διάρκειας επεισόδια στρες όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι πριν από εξετάσεις, συνεντεύξεις είναι κομμάτια της καθημερινότητας. Όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν τα συμπτώματα αποκτούν διάρκεια είναι δυνατό να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο.

Το θετικό μήνυμα είναι ότι αυτές οι βλάβες δεν είναι μη αναστρέψιμες. Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αναδόμηση. Κοιτώντας στο μέλλον, είπε η γιατρός, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη δουλειά για να δούμε κατά πόσο παρεμβάσεις όπως η άσκηση, η εκπαίδευση τυ μυαλού και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να μειώσει όχι μόνο άγχος, αλλά να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης νευροψυχιατρικών διαταραχών».

Η έρευνα σύμφωνα με τους επιστήμονες αποδεικνύει πόσο καταστροφικό είναι το στρες για τον οργανισμό. «Γνωρίζαμε ότι υπάρχει μία σχέση ανάμεσα στο στρες και τα σωματικά και πνευματικά προβλήματα. Επίσης γνωρίζουμε πως το άγχος κυριαρχεί στους εργασιακούς χώρους» είπε η επικεφαλής του ιδρύματος Mind, «γι αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους εργοδότες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του άγχους που προκαλεί στους εργαζόμενους το εργασιακό περιβάλλον».

Πηγή: Independent

στρεςάγχοςκατάθλιψηΆνοιαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα