Το Reuters για την εκλογική αναμέτρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας η εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής Αριστεράς που έχασε την πικρή μάχη με το Ευρωπαϊκό κατεστημένο για να τελειώσει τη λιτότητα στη χώρα του, αναζητά την επανεκλογή του μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Το κόμμα του δίνει μάχη με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα

για ανικανότητα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελαφρύ προβάδισμα αλλά τόσο μικρό ώστε η νίκη του Μεϊμαράκη δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Κανένα κόμμα ωστόσο δεν αναμένεται να αγγίξει το 38%, ένα ποσοστό που μοιάζει να δίνει αυτοδυναμία.

Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα καταφέρει να κερδίσει περισσότερες ψήφους, με το μπόνους των 50 εδρών, θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, πιθανών με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Τις εκλογές παρακολουθούν στενά οι δανειστές της χώρας γιατί ο νικητής θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που αναγκάστηκε η κυβέρνηση Τσίπρα να συμφωνήσει με τους δανειστές.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να άρει τα Capital Controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο για να αποτρέψουν την έκρηξη της ελληνικής οικονομίας.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν υποσχεθεί ότι θα το κάνουν αυτό αλλά υπάρχουν διαφορές στις αλλαγές στα εργασιακά.

Οι εκλογές της Κυριακής, είναι η τρίτη αναμέτρηση στην οποία προσέρχονται οι Έλληνες μέσα στο 2015, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και το Δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η απογοήτευση από την ευρωπαϊκή απόρριψη των σχεδίων για περιορισμό της λιτότητας κυριαρχούν στις ελληνικές εκλογές.

«Θα ήταν καλύτερα να είχαμε αποφύγει τις εκλογές, αλλά σαν πολίτης θα κάνω το καθήκον μου» είπε στο πρακτορείο κάτοικος της Αθήνας. Στον αντίποδα, οδηγός ταξί από την Κάλυμνο που επίσης μίλησε στο Reuters, είπε ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ψηφίσει.

εκλογές 2015ReutersΣΥΡΙΖΑΝΔHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα