Το Associated Press αποκαλύπτει 72 ομαδικούς τάφους του ISIS (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις και έρευνα το Associated Press κατάφερε να καταγράψει περισσότερους από 72 ομαδικούς τάφους θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους, σε μία έρευνα η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο πλήρη προσπάθεια έρευνας επί του θέματος.

Στην Συρία δόθηκε στο ΑΡ πρόσβαση σε τοποθεσίες 17 ομαδικών τάφων, ενώ μέσα από μαρτυρίες επιζώντων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, μπόρεσε να ερευνήσει διάφορα σημεία του βουνού Σινζάρ της Συρίας, όπου και εντόπισε

έξι σημεία ομαδικής ταφής και κατάφερε να τα υποδείξει στις αρχές ώστε να πραγματοποιήσουν εκσκαφές για να βρουν τους σκελετούς των θυμάτων.

«Επί έξι ημέρες έβλεπα [ με κιάλια] τους εξτρεμιστές να γεμίζουν ένα τάφο με φίλους και συγγενείς» αναφέρει ένας επιζών της φρίκης της ISIS.

«Μέσα στους σκελετούς είδα έναν που φόραγε τα ρούχα του πατέρα μου» λέει ένας άλλος

Μεταξύ των τάφων αυτών, σύμφωνα με το AΡ, βρέθηκαν και δυο τάφοι οι οποίοι περιείχαν περισσότερους από 1000 σκελετούς ανθρώπων. Μάλιστα, εκτιμάται πως τουλάχιστον ένας από τους τάφους περιέχει μέλη από την ίδια φυλή - ενδεχομένως της φυλής Γιαζίντι- στα πλαίσια εθνοκάθαρσης της περιοχής από του τζιχαντιστές της ISIS.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΑΡ, οι τάφοι στη Συρία είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι, ενώ στο Ιράκ όπου το έδαφος είναι πιο επικίνδυνο για την πραγματοποίηση εκσκαφών, οι ιρακινές αρχές δεν μπορούν καν να μαντέψουν τον αριθμό των νεκρών που βρίσκονται θαμμένοι μέσα στους τάφους. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις επιζώντων επιθέσεων της ISIS οι οποίοι λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων στους τάφους αυτούς ξεκινάει από τους 5.200 άτομα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσεις τα 15.000 άτομα

Από τους 72 τάφους όπου είχε πρόσβαση το ΑΡ, ο μικρότερος περιείχε τρεις σκελετούς, ενώ για τον μεγαλύτερο κανείς δεν είναι σίγουρος.

Associated PressΙσλαμικό ΚράτοςISISομαδικός τάφοςΣυρίαΙράκθύματαέρευνα Associated PressHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα