Την προσεχή Τρίτη ορίζεται ο διάδοχος του Φάιμαν στην αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών και στην Καγκελαρία

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ερχόμενη Τρίτη θα οριστεί από τη διοικούσα επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών ο διάδοχος του Βέρνερ Φάιμαν στην αρχηγία του κόμματος και στην κορυφή της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα. Έπειτα από την ξαφνική παραίτηση του Φάιμαν από όλα του τα αξιώματα, οι Σοσιαλδημοκράτες συνεδριάζουν έκτακτα το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη. Περισσότερες πιθανότητες στη διαδοχή του Φάιμαν συγκεντρώνει ο Κρίστιαν Κερν, που τελεί γενικός διευθυντής των Αυστριακών Σιδηροδρόμων.

Προσωρινά την

αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών αναλαμβάνει ο έως τώρα υπαρχηγός και θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ενώ μεταβατικός καγκελάριος, μέχρι την ανακοίνωση του νέου αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ορίσθηκε από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του από τον Βέρνερ Φάιμαν σήμερα το μεσημέρι εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του, καθώς, παρά την κριτική που του ασκείτο τελευταία και παρά τις μεμονωμένες τοποθετήσεις από κάποια ανώτερα κομματικά στελέχη για αλλαγή όχι μόνον της πολιτικής του κόμματος αλλά και προσώπων με κύριο στόχο τον ίδιο, όλα έδειχναν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, θα αποφασιζόταν η παραμονή του τουλάχιστον μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο ίδιος, λίγο πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ και τον εταίρο του στην κυβέρνηση, τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος "έλαβε γνώση με σεβασμό", όπως δήλωσε αργότερα και αύριο πρόκειται να ενημερώσει τα ανώτερα όργανα του δικού του κόμματος για τις εξελίξεις, χωρίς ο ίδιος να θέτει θέμα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι διάδοχος τον Βέρνερ Φάιμαν ως αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και στη συνέχεια ως καγκελάριος στην κυβέρνηση, έχει τόσο ο σημερινός διευθυντής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, Κρίστιαν Κερν, όσο και ο γνωστός στον διεθνή χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, επί σειρά ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής τη δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Αρκετοί επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στα ομόσπονδα κρατίδια φέρεται να υποστηρίζουν τη λύση με τον Κρίστιαν Κερν, ενώ η ισχυρότερη οργάνωση του κόμματος, εκείνη στην Βιέννη, τάσσεται υπέρ της ανάληψης της αρχηγίας του κόμματος και της κυβέρνησης, από τον Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Ο ίδιος ο 56χρονος Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας " ΄Εστεραιχ", ανακοινώνει την πλήρη αποχώρησή του από την αυστριακή πολιτική, κάνοντας, όπως λέει, κάποιες σκέψεις για να αναλάβει μελλοντικά κάποια θέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ως προς το κόμμα του επισημαίνει πως επιθυμεί να επιστρέψει αυτό στην ενότητα, έχοντας εξαιρετικά στελέχη τόσο στις τάξεις του όσο και στην κυβέρνηση.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν -- ο οποίος βρισκόταν επί 7,5 χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης, ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά, και του κόμματός του -- ασκείτο κριτική για την αποτυχία του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στην επιμονή σε νεοφιλελεύθερες από τον εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα.

Επιπλέον έντονη ήταν επίσης η κριτική εναντίον του για στροφή "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, όπου φέρεται να υιοθέτησε τη ρητορική και να εφάρμοσε την πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ήταν αναπάντεχα ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% -- έχοντας πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαίου και να αναλάβει νέος πρόεδρος της χώρας -- ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Ρούντολφ Χούντστορφερ, είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.

Η κριτική στον Βέρνερ Φάιμαν είχε βαθύτερα αίτια και συνδεόταν γενικότερα με την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από την παραμέληση και την απομάκρυνση του κόμματος του από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοπροβάλλεται ως το λαϊκό κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Ο γεννημένος το 1960 απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών είχε αναλάβει την αρχηγία του κόμματος τον Ιούλιο του 2008 από τον τότε καγκελάριο Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, στην κυβέρνηση του οποίου είχε διατελέσει έως τότε επί δύο χρόνια υπουργός Συγκοινωνιών.

Ο Βέρνερ Φάιμαν διαδέχθηκε τον Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ ως καγκελάριος μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008, αναλαμβάνοντας επικεφαλής ενός νέου συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος συνεχίστηκε και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013 και παραμένει έως σήμερα, με τη θητεία του να τελειώνει κανονικά το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο απερχόμενος καγκελάριος είχε βρεθεί στην πολιτική της χώρας του από μικρή ηλικία, έχοντας ηγηθεί της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών και έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών ως δημοτικός σύμβουλος και "υπουργός" στην τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, υπό τον εδώ και 22 χρόνια δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος από σήμερα ασκεί καθήκοντα μεταβατικού αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών.

Βέρνερ Φάιμανδιάδοχος ΦάιμανΑυστρίαπαραίτηση ΦάιμανHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα