Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς και «κόκκινα» στεγαστικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως διευκρινίζει οι αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας θα γίνουν σε δύο φάσεις, με φόντο την προειδοποίηση προς τους «ασυνεπείς» δανειολήπτες ότι τίθεται σε κίνδυνο και η μοναδική τους κατοικία, αν δεν ρυθμίζουν τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», μόλις ο νέος Κώδικας τεθεί σε λειτουργία, οι δανειολήπτες θα παίρνουν τα «ραβασάκια» τους σε διάστημα 30 ημερών από

την πρώτη καθυστέρησή τους προς τις τράπεζες.

Θεωρούν μάλιστα ότι πρόκειται για τον καλύτερο δυνατό ορίζοντα, ώστε και οι δό πλευρές να συμφωνήσουν σε ρύθμιση πριν αρχίσουν να τρέχουν οι τόκοι υπερημερίας.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το διάστημα των περίπου εννέα μηνών μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια του Κώδικα, ο οποίος όμως αλλάζει τον Μάρτιο.

Με βάση το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, η ΤτΕ ήταν υποχρεωμένη να εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας ως τις 30 Αυγούστου 2015. Οι θεσμοί υπέβαλαν πολλές φορές ερωτήσεις προς την αρχή, τι γίνεται με τον Κώδικα και γιατί καθυστερεί η τροποποίηση.

Τι νέο φέρνει η τροποποίηση

Το καινούργιο στοιχείο που εισάγει η τροποποίηση, πέραν της παράτασης, είναι η υποχρέωση των τραπεζών να προχωρήσουν σε ιεράρχηση των δανείων τους και, εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, να στείλουν τα κριτήρια ιεράρχησης στην ΤτΕ.

Με την παρούσα τροποποίηση δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες του Κώδικα ούτε μειώνονται προθεσμίες.

Είναι εντελώς ανακριβή τα όσα υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες στις ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ότι μειώνει ουσιαστικά κατά ένα τρίτο τον χρόνο «προειδοποίησης» της τράπεζας προς τον ασυνεπή πελάτη της.

Αντιθέτως, παρέχεται νέα παράταση στις τράπεζες να ιεραρχήσουν τις κατηγορίες δανειοληπτών, ώστε να κλιμακώσουν αναλόγως τις ειδοποιήσεις προς αυτούς. Αλλιώς όσοι δεν είχαν λάβει, θα ειδοποιούντο πάραυτα.

Σε καμία περίπτωση η προθεσμία -διατήρηση στην πραγματικότητα- των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου εννέα μήνες.

H πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας προειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.

πλειστηριασμοίκόκκινα δάνειαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα