Θύελλα από τις καταγγελίες κατά Κατρούγκαλου: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, στήριξη από την κυβέρνηση

«Σκευωρία» καταγγέλλει ο υπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται και σήμερα η αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που έκανε λόγο για ιδιωτικά συμφωνητικά του Γ. Κατρούγκαλου με απολυμένους από το Δημόσιο, στα οποία προβλέπονταν δικηγορική προμήθεια 12%.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για προσωπικά οφέλη από την αντιμνημονιακή του στάση, με τον Γ. Κατρούγκαλο να κάνει

λόγο για «σκευωρία» και «εκτέλεση συμβολαίου». Στο μεταξύ, τη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του ΥΔΜΗΔ εξέφρασε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη, κατηγορεί τον Γ. Κατρούγκαλο για «αντιμνημονιακό αγώνα με το αζημίωτο».

«Όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι! Όμως ευθύνη δεν έχει μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και η Κυβέρνηση που τον καλύπτει. Όπως αποδεικνύεται το ήξεραν εδώ και καιρό και τον κρατούσαν! Και ακόμη δεν τον έχουν αποπέμψει…».

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «βαριές σκιές», ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του» καθώς και ότι «πιθανόν προκύπτει ίδιον όφελος από τις προωθούμενες ρυθμίσεις», και ζητά «αναλυτικές εξηγήσεις» από τον Γ. Κατρούγκαλο ενώ καλεί τον πρωθυπουργό «να λάβει τις αποφάσεις του».

Το ΠΑΣΟΚ θέτει τρία ερωτήματα προς τον Γ. Κατρούγκαλο αναφορικά με τις δηλώσεις του ότι το ΒΗΜΑ «εκτελεί συμβόλαιο» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον παράλληλα για «εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία».

«1. Πράγματι ο κ. Κατρούγκαλος δεν εκλέχτηκε βουλευτής στις 25.1 αλλά ήταν ευρωβουλευτής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όμως γιατί μόλις εκλέχθηκε ευρωβουλευτής έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία που ήταν και έκανε άλλη εταιρεία;

2. Είναι πράγματι άλλο πράγμα ένα εργολαβικό δίκης να αφορά μισθολογικές αξιώσεις υπαλλήλων από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλο να αφορά δημόσιους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Όμως πρόκειται για εργολαβικό δίκης που συνάπτεται και κατατίθεται 27.1, την ημέρα που γίνεται υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος. Και το αντικείμενο της δίκης αυτής είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι έχει αναλάβει υποθέσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φυλακές, υποθέσεις που είναι εκκρεμείς. Μπορεί να πει πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος με εργολαβικό δίκης ή χωρίς εργολαβικό, με αμοιβή κατά τον κώδικα περί δικηγόρων; Επίσης πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος ατομικά, αλλά η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέχρι το Μάιο 2014 και πόσες η νέα εταιρεία που έκανε μετά;».

Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Mega οΣαββατοκύριακο» ανέφερε ότι «Ο αντιμνημονιακός αγώνας δεν γίνεται με ποσοστά επί δικών» και «άμεσο οικονομικό όφελος».

«Είναι άλλο πράγμα να αναλαμβάνεις ως επαγγελματίας, ως δικηγόρος, να διεκδικήσεις, απέναντι σε νόμους που πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή τους στερούν το δικαίωμα να είναι μόνιμοι σε μια δουλειά, που δουλεύουν για χρόνια και άλλο πράγμα είναι να συμβάλεις σ΄ αυτό τον ''αντιμνημονιακό αγώνα'' και να εκλέγεσαι πολιτικά εισπράττοντας 10% - 12% επί της δίκης και πάει λέγοντας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σκευωρία» και «εκτέλεση συμβολαίου» καταγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για «σκευωρία», «εκτέλεση συμβολαίου» και «κατασκευασμένη υπόθεση», ενώ υποστήριξε ότι «το συμβόλαιο που εκτελείται έχει στόχο να πλήξει την κυβέρνηση στο θέμα της ηθικής υπεροχής της».

Εξαπέλυσε δε προσωπικά πυρά κατά του διευθυντή του "Βήμα FM" Βασίλη Χιώτη, τον οποίο κατηγόρησε για ψέματα και συκοφαντίες.

"Είναι προφανές ότι οι εντολείς σας βρίσκονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης", είπε ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στον κ. Χιώτη, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια εκπομπή, και επικαλέστηκε μάλιστα στο σημείο αυτό αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για να πει ότι ο κ. Χιώτης δεν λειτούργησε μόνος του σε αυτήν την ιστορία.

"Είναι προφανές από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Χιώτης δεν λειτούργησε μόνος του σε αυτήν την ιστορία. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός του εντολέας αλλά είναι προφανές ότι ο κ. Χιώτης λειτουργεί κατ΄εντολή και στο πλαίσιο συμβολαίου", ανέφερε χαρακτηριστικά και ερωτηθείς από ποιούς έχει δοθεί αυτή η εντολή απάντησε: "προφανώς από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

"Το Ποτάμι που έβγαλε και αυτό ανακοίνωση είναι έξω ή είναι και αυτό μέσα στη συνωμοσία; Το ΚΚΕ; Γιατί δεν έχει μείνει κόμμα που δεν σας έχει καταγγείλει. Μόνο ο κ. Καμμένος δεν σας έχει καταγγείλει ακόμη και πολύ φοβάμαι ότι θα το κάνει", απάντησε ο κ. Χιώτης.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι το συμφωνητικό το οποίο επικαλείται η εφημερίδα δεν στοιχειοθετεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι δηλαδή υπέγραφε ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ επανέλαβε ότι το επίμαχο συμφωνητικό αφορά μισθολογική διαφορά δημοσίου υπαλλήλου.

"Ό,τι εργολαβικά έχουμε καταθέσει όσο καιρό εγώ λειτουργούσα ως δικηγόρος στο πλαίσιο της νέας εταιρείας δεν αφορούν διαθέσιμους και απολυμένους", ανέφερε.

Πλήρης στήριξη από την κυβέρνηση

Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γ. Κατρούγκαλου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε ως «αποστομωτικές» τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», που μιλούσε για τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραφε ο Γ. Κατρούγκαλος με απολυμένους από το Δημόσιο, στα οποία προβλέπονταν δικηγορική προμήθεια 12%.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως «όχι μόνο δεν προσπάθησε να κρυφτεί, να κλείσει το θέμα, αλλά ο ίδιος έδωσε τις απαντήσεις σε δημόσια θέα ώστε να μην μείνει καμία ψευδής αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει κάτι το οποίο είναι βάσιμο σε αυτό το δημοσίευμα». Ενώ αναφερόμενος στις απαντήσεις που έδωσε ο Γ.Κατρούγκαλος, πρόσθεσε ότι αυτές «δείχνουν στην ουσία ότι όχι απλώς δεν τίθεται θέμα, αλλά τίθεται θέμα από αυτούς που βάζουν το θέμα».

Στις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη «σπουδή» με την οποία έσπευσαν «να υιοθετήσουν ένα ρεπορτάζ το οποίο κινείται στη σφαίρα της φαντασίας και μάλλον ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμο είναι στον τομέα της λάσπης απέναντι στην κυβέρνηση».

«Αδυνατώ να ακολουθήσω αυτή τη συλλογιστική. Ποιο είναι το ηθικό ζήτημα όταν αφότου γίνεται ευρωβουλευτής σταματάει αυτού του τύπου το λειτούργημα και πολύ περισσότερο όταν έχει γίνει υπουργός», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως «για τους λόγους τους οποίους επιλέχθηκε να στοχοποιηθεί όχι μόνο ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και η κυβέρνηση».

αντιπαράθεσηΚατρούγκαλοςπρομήθειαΤο ΒήμακαταγγελίεςαντιπολίτευσηΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα