Τέλος η εκλογολογία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

«Δεν υπάρχουν σενάρια εκλογών» αλλά ούτε και σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις»

Με αυτόν τον τρόπο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες, επιχείρησε να κλείσει τη σχετική συζήτηση που υποκινείται τις τελευταίες μέρες από μερίδα μιντιαρχών και στελεχών της αντιπολίτευσης, με αφορμή το εκρηκτικό μείγμα πιέσεων από την κοινωνία και τους δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με βασική αιχμή το ασφαλιστικό, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τέτοια σενάρια, διεμήνυσε,

δεν είναι προς όφελος, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της κοινωνίας, στον βαθμό που η κυβέρνηση τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές – πέρα από το ότι ακόμα είναι νωπή η λαϊκή εντολή – κάνει μια προσπάθεια να οικοδομήσει ένα σταθερό περιβάλλον, και οι εκλογές θα τορπίλιζαν αυτήν τη διαδικασία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος θέλησε να διαβεβαιώσει για τη συνοχή της κυβέρνησης και τη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λόγω και των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός χθες, την ώρα περίπου που εξελισσόταν το μπρίφινγκ, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με την ίδια, είναι άλλο να ζητείται στήριξη της αντιπολίτευσης σε κάποια κρίσιμα θέματα (το οποίο παραδέχτηκε ως γενική επιδίωξη) και άλλο να ζητείται διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (το οποίο απέκλεισε). Διέψευσε ακόμη και σενάρια περί ανασχηματισμού (για την παρούσα φάση τουλάχιστον), καθώς, όπως είπε, οι προτεραιότητες είναι άλλες και πιο σοβαρές.

Απέδωσε τα παραπάνω σενάρια σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης και φόβου ότι «μπορεί να μας συμβούν κι άλλα χειρότερα». Ταυτόχρονα, στους θιασώτες των σεναρίων αυτών απέδωσε και προσπάθεια εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων, κυρίως των αγροτικών. Προσπάθεια η οποία όμως κάθε άλλο παρά σχετίζεται με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και των ομάδων που κινητοποιούνται, αλλά έχουν να κάνουν, σύμφωνα πάντα με τη σύνδεση που έκανε η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, με τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες εξέθρεψε τη διαπλοκή, να κυνηγήσει τη διαφθορά και να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες για τις λίστες με τους μεγαλοφοροφυγάδες.

Κοινώς, η κυβέρνηση καταλογίζει το κλίμα αποσταθεροποίησης στο παλιό κατεστημένο – η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για «συμφέροντα που φοβούνται ότι έχουν πολλά να χάσουν».

Μπορεί λοιπόν το Μαξίμου να δέχεται στενό μαρκάρισμα από κάθε κατεύθυνση, ωστόσο δεν εγκαταλείπει τη μάχη για την εδραίωση της κυβέρνησης τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές. Επισήμως και ανεπισήμως τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εκλογών. Βέβαια τα σενάρια αυτά τροφοδοτούνται και από το γεγονός ότι εμφανίζονται κλυδωνισμοί στον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό (γρήγορη αξιολόγηση, ρύθμιση χρέους, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση), ο οποίος, κατά την κυβερνητική αντίληψη, εφόσον ευοδωθεί, θα συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτική σταθεροποίηση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά προς το παρόν συναντά εμπόδια από πλευρές (ΔΝΤ, Σόιμπλε) που δείχνουν να μη βιάζονται για την ταχύτητα αλλά για την «ποιότητα» της αξιολόγησης αλλά και λόγω της διόγκωσης των κοινωνικών αντιδράσεων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται από το μιντιακό - επιχειρηματικό κατεστημένο η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να βρει άμεσο συμπαραστάτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε αυτήν τη φάση δεν θέλει ούτε εκλογές ούτε όμως συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή με συμμετοχή της Ν.Δ., όπως φέρεται να διαμηνύει σε συνομιλητές του, κατά το δημοσίευμα της «Real News». Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του χθες έδειξε να ξορκίζει σενάρια εκλογών κι επιχείρησε να «στιγματίσει» ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, όπως είπε, αν ο Τσίπρας επιλέξει εκλογές ξέροντας ότι θα τις χάσει με βάση τις δημοσκοπήσεις, τότε θα σημαίνει ότι δραπετεύει πολιτικά.

Οι πολιτικές διεργασίες στο τραπέζι του διαλόγου με Φώφη – Φώτη

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια να οικοδομηθούν πολιτικές συμμαχίες στο εσωτερικό συνεχίζεται. Οι χθεσινές συναντήσεις του Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά και τον Φώτη Κουβέλη χαρακτηρίζονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, εποικοδομητικές κι ενδιαφέρουσες.

Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την οποία ζήτησε η ίδια, είχε ως αντικείμενο το προσφυγικό, στο οποίο έδειξε διάθεση να προσφέρει τη στήριξή της στις προσπάθειες της κυβέρνησης, παρά την κριτική σε επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς – κατέθεσε μάλιστα και δικές της προτάσεις. Ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα των ευρύτερων διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η δεύτερη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των πιέσεων που δέχεται ο χώρος της Κεντροαριστεράς ύστερα από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ., πιέσεις που εκδηλώνονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τη μορφή διαφορετικών στρατηγικών (βλ. Βενιζέλος) αλλά και σε παρακείμενους χώρους (Ποτάμι). Η Φώφη Γεννηματά έδειξε να ανησυχεί για την πιθανότητα να αρθεί μια βασική διαχωριστική γραμμή, αν ο Μητσοτάκης επιλέξει πιο συναινετική προσέγγιση στο προσφυγικό προκειμένου να «παίξει» πολιτικά στον χώρο του Κέντρου. Επίσης, έδειξε να την απασχολεί το θέμα του εκλογικού νόμου. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, η οποία θεωρείται πως υποδηλώνει το ενδιαφέρον του για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ (κάτι το οποίο πιστοποιούν και παρασκηνιακές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Κουμουνδούρου), αυτή υπήρξε εξίσου «ενδιαφέρουσα» και, σύμφωνα πληροφορίες, κατέθεσε τις απόψεις του για όλα τα κρίσιμα θέματα, τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σοβαρές» και τις άκουσε με προσοχή.

Όλγα ΓεροβασίληΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα