Τα τουρκικά «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Κανείς, προφανώς, δεν αναμένει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διευθετήσει άμεσα τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που χρονίζουν και ταλαιπωρούν επί μισό αιώνα τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Αυτό που ωστόσο όλοι περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι άμεσα να δείξει πως έχει πλήρη επίγνωση της επικίνδυνα δύσκολης κατάστασης που

κληρονόμησε και σχέδιο για να τη διαχειριστεί…
Την περασμένη βδομάδα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «διέδωσε» την ικανοποίησή του γιατί η τουρκική κυβέρνηση απέσυρε notam με την οποία δέσμευε χώρο στο κεντρικό Αιγαίο για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε περιοχή που ξεκινούσε από τη Σκύρο και «ακουμπούσε» το έδαφος της Λήμνου. Η εν λόγω τουρκική notam προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προέβη σε διαβήματα στην Άγκυρα αλλά και στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και Διεθνείς Οργανισμούς. Μετά τις διαμαρτυρίες η Τουρκία αναγνώρισε το «λάθος», απέσυρε τη notam και έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση μια επικοινωνιακή νίκη, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να κρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα, μάλιστα, περιγράφεται σαφέστατα από τις ανακοινώσεις (notam) που έχει εκδώσει η Άγκυρα από τους τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου μέχρι και αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές. Σ’ αυτές τις ανακοινώσεις η Άγκυρα περιγράφει με σαφή τρόπο την πιεστική της απειλή, η οποία συνοψίζεται ως εξής: Είτε θα συμφωνήσουμε διμερώς να συν-διαχειριστούμε το Αιγαίο είτε οι τουρκικές δυνάμεις διατηρούν το δικαίωμα να πραγματοποιούν ασκήσεις ακόμη και εντός του Θερμαϊκού, των στενών του Καφηρέα και στα νησιά του Ιονίου μεταξύ Πύργου και Ζακύνθου!
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα υπενθυμίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση την πάγια θέση της, την οποία μάλιστα θεωρεί πως την έχει κατοχυρώσει διεθνώς μετά την κρίση των Ιμίων και τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Σύμφωνα με αυτήν τη θέση, η ελληνική κυβέρνηση (Σημίτη) έχει αναγνωρίσει τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και ως εκ τούτου θα πρέπει να δίνει λόγο στην Τουρκία για το πού, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα πραγματοποιεί ασκήσεις στο Αιγαίο. Σε διαφορετική περίπτωση, η Άγκυρα απειλεί ότι θα πραγματοποιεί ασκήσεις έξω από το… Τουρκολίμανο.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι σε τελική ανάλυση απλούστατο: Θα συζητήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση θέματα που οδηγούν στη συν-διαχείριση του Αιγαίου;
Κανείς, έχουμε την εντύπωση, δεν μπορεί να διανοηθεί κάτι τέτοιο…

ΤουρκίαΑιγαίοnotamIssue: 1854Issue date: 5-3-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα