Τα συλλαλητήρια δεν επηρεάζουν την Εξωτερική Πολιτική, διαμηνύει η κυβέρνηση

Στο Νταβός «αταλάντευτα» με τη θέση για «σύνθετη ονομασία»Πολιτική

Με τη θέση ότι τα συλλαλητήρια δεν αλλάζουν κάτι ως προς την διαπραγματευτική προσπάθεια και τακτική της κυβέρνησης για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Νταβός για να λάβει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο περιθώριο των οποίων αύριο το μεσημέρι θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος χθες μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως η συνάντηση η οποία πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά το ραντεβού των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, όπου όπως έχει διαρρεύσει υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται επίσης πως λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη Νέα Υόρκη καθώς και μερικά εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση με Ζάεφ ο πρωθυπουργός μίλησε, με τη συνέντευξή του στο κυριακάτικο « Έθνος» για «σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Ο «χρονικός» προσδιορισμός, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στις επίσημες κυβερνητικές διατυπώσεις, παραπέμπει στον προσδιορισμό «Νέα» Μακεδονία (Nova Makedonija). Κατά τα λοιπά, όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν υπάρχει, κάποια (άλλη) νέα εξέλιξη στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων (που να δηλώνει κάποια πρόοδο ) οπότε η συνάντηση με Ζάεφ πατάει στα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Η εξωτερική πολιτική δεν επηρεάζεται από τα συλλαλητήρια»

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

--Διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της επίτευξης λύσης, «αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

--Προέβαλλε τη θέση ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, δεν αλλάζει ούτε τα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό της χώρας, ούτε πολύ περισσότερο την εξωτερική πολιτική, η οποία όπως είπε «δεν μπορεί να επηρεάζεται από συλλαλητήρια». Απαξίωσε ουσιαστικά το συλλαλητήριο ως «ακροδεξιάς και υπερεθνικιστικής κατεύθυνσης», αναγνωρίζοντας ωστόσο ιδιαίτερες ευαισθησίες σε μερίδα των πολιτών που όμως τόνισε γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές δυνάμεις που οδηγεί σε εθνικιστική έξαρση, πεδίο πάνω στο οποίο διάφοροι χτίζουν πολιτικές καριέρες. Η αιχμή αυτή απευθυνόταν στον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά μετά από σχετική ερώτηση συμπεριέλαβε και τον στρατηγό ε.α. Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος εμφανίστηκε χθες ανοιχτός στο να ηγηθεί ενός νέου κόμματος.

--Υπογράμμισε ότι χωρίς λύση, όπως την περιγράφει η κυβέρνηση (σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων) δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη ως προς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ . Με δεδομένο ότι η ερώτηση στην οποία απαντούσε αφορούσε το ενδεχόμενο της «σαλαμοποίησης» - δηλαδή τα Σκόπια να προσκληθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με ανοιχτό το θέμα των αλυτρωτικών για συζήτηση σε επόμενη φάση – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φάνηκε να αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο.

--Διαβεβαίωσε, εν όψει της αυριανής συνάντησης ότι στον πυρήνα των διαπραγματευτικών θέσεων της κυβέρνησης βρίσκεται και «η υποχώρηση από κάθε είδους αλυτρωτική προοπτική».

--Αναφορικά με την σχετική πρόταση Καμμένου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει στην κυβέρνηση σκέψη για δημοψήφισμα».

Ενημέρωση αρχηγών μετά τον Ζάεφ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι γνωστά. Αν μετά τη συνάντηση με Ζάεφ υπάρξουν νέα δεδομένα, αν «προκύψουν ζητήματα που θα προωθούν την όλη κατάσταση στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης» τότε η κυβέρνηση θα πάρει και τις ανάλογες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ωστόσο άφησε ανοιχτή τη μορφή που θα έχει η πρωτοβουλία για την ενημέρωση των αρχηγών και σε κάθε περίπτωση δεν δεσμεύτηκε για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Στενό μαρκάρισμα σε ΝΔ για τη «σύνθετη ονομασία»

Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και τις τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, στο «Εθνος» και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό της χώρας, βασική τακτική και μέριμνα του Μαξίμου είναι η ανάδειξη των διαφορετικών γραμμών στο εσωτερικό της ΝΔ και η άσκηση πιέσεων ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μετακινηθεί στη γραμμή Καραμανλή 2007 – 2008 περί «σύνθετης ονομασίας» και να αποστασιοποιηθεί από την γραμμή στην οποία κατά το Μαξίμου «σύρεται» από τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της «εθνικής γραμμής» του 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος. Ο πρωθυπουργός μάλιστα τον κατηγόρησε ότι «είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος». «Μια μιλά για Βουκουρέστι, την άλλη υμνεί τον κ. Σαμαρά και ανέχεται τον αντιπρόεδρό του. Μια παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια, την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν».

Εν ολίγοις η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει ότι η θέση που φαίνεται να προβάλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο πλαίσιο των αντιπολιτευτικών τακτικισμών και δεν είναι η πραγματική θέση της ΝΔ ή ακόμη και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο βάθος η στόχευση είναι να υποχρεωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, έστω με το «άγριο» να συναινέσει στη «σύνθετη ονομασία» (η οποία προφανώς παραπέμπει στην χρήση του όρου «Μακεδονία») κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, όπου σε ένα γενικότερο κλίμα συναίνεσης των πολιτικών αρχηγών, θα συμφωνούσε και ο Πάνος Καμμένος.

Η διάψευση Καραμανλή

Στο μεταξύ, η πλευρά του Κώστα Καραμανλή διέψευσε το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης ελευθερίας του Τύπου όπου ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει σε συνεργάτες του ότι η σύνθετη ονομασία δε δεσμεύει στη χρήση του όρου Μακεδονία. Μέσω διαρροών ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η μόνη παρέμβαση που έχει κάνει για το Σκοπιανό είναι η δήλωση περί της μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους. Κάτι που ικανοποίησε ιδιαιτέρως το Μαξίμου, σε αντίθεση με την Πειραιώς.

ΚυβέρνησηΤσίπραςΝταβόςΣκοπιανόσυλλαλητήριαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα