Τα «Ηράκλεια 2017» τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Advertorial

Τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τιμά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο Φεστιβάλ «Ηράκλεια 2017» που διοργανώνει από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμος Ηρακλείου είχε τιμήσει και στο παρελθόν τον Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε για τα 70χρονα γενέθλιά του. 22 χρόνια μετά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής πρωτοπορεί και πάλι στα «Ηράκλεια 2017» – Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη:

«Στην καρδιά μου κλείνω την Ελλάδα».

Τιμά και γιορτάζει όλες τις μέρες των «Ηρακλείων» τον πολυδιάστατο δημιουργό

στα βήματα του έργου και της ιστορίας του.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 – Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα Πολιτιστικό Φεστιβάλ 9 ημερών αφιερωμένο εξολοκλήρου στον Μίκη Θεοδωράκη, με ελεύθερη είσοδο. Κορυφαίοι μουσικοί και ερμηνευτές όπως οι Νένα Βεντετσάνου, Νότης Μαυρουδής, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Φραντούρη κ.ά. μπλέκονται σε ένα δημιουργικό γαϊτανάκι με τους Ηρακλειώτες καλλιτέχνες, συλλόγους, φορείς, νεολαία.

Όλες οι εκδηλώσεις των «Ηρακλείων» θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο «Χαμόγελο του Παιδιού» (Πεύκων 51) με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ «Ηράκλεια 2017» το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην Κεντρική Σκηνή θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον κριτικό θεάτρου – φιλόλογο, Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Mπέτυ Βαλάση και Νίκο Γαλανό, που θα μιλήσουν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Πριν την επίσιμη έναρξη, παρακολουθούμε ένα αφιέρωμα αγάπης στον Μίκη Θεοδωράκη με δρώμενα από τα Σύχρονα Εκπαιδευτήρια ΄΄Μάνεση΄΄, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, την ΄΄AIESEC΄΄ Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον μικρό Κοσμά Παυλόπουλο, τον Όμιλο Γυμναστικής Ηρακλείου Αττικής ΄΄ Ο.Γ.ΗΡ.Α΄΄ σε χορογραφία της Χριστίνας Ζούρου και από τον Σύλλογο Α.με.Α ΄΄Αλκυόνη΄΄.

Στη συνέχεια ακούμε το ΄΄Ασίκικο Πουλάκη΄΄, με τη φωνή του Βασίλη Λέκκα, χορογραφημένο από τους : Αγγελική Μουτσοπούλου και Κοσμά Χειράκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε όλες τις εκδηλώσεις

Επιτάφιος ἐν Ἐλευσῖνι ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 20:30 μ.μ

Mια παράσταση στην οποία κάτω από τη μουσική συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρα "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" ο Ελευσίνιος σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Χρήστος Δήμας συναντά τον κύκλο τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ σε μουσική ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και ποίηση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.

Συνάντηση που οδηγεί σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό, μουσικό αφηγηματικό ταξίδι, όπου παράλληλα με την Ορχήστρα και το μουσικό δρώμενο, θα υπάρχει πρωτότυπη κινηματογραφική προβολή –πάνω σε Οθόνη αλλά και στα κτίσματα του Παλαιού Ελαιουργείου – φιλμικού υλικού, όπου ο μουσικός Επιτάφιος θα συνδεθεί με την ίδια την πόλη της Ελευσίνας και το Μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Κάτω από το ιδιαίτερο βλέμμα του Ελευσίνιου σκηνοθέτη, ο κύκλος

των τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ θα μετουσιωθεί σε μια μουσική παράσταση όπου οι γειτονιές της γενέθλιας πόλης του, τα εργοστάσια, η ιστορία του αρχαίου Ιερού Χώρου, ο Θρήνος της μάνας, θα συνδεθούν με τον Θρήνο του Ρίτσου και τις εμβληματικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Δύο ηθοποιοί ως σύγχρονοι Ιεροφάντες, μέσα από κείμενα αλλά και τον ίδιο τον ποιητικό λόγο του Ρίτσου, θα μας συνδέουν με την φιλμική εικόνα αλλά και με τον Μύθο.

Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ελευσίνας, που να μας φέρνει στο νου την Περιφορά του Επιταφίου στις οδούς Παγκάλου και Νικολαΐδου.

Συμμετοχή σολίστ που θα συνδέσει τον Επιτάφιο με το λιμάνι της Ελευσίνας και ένα πρόωρα χαμένο τέκνο της Ελευσίνας, τον ήρωα Βασίλη Λάσκο.

Ερμηνεύουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Νένα Βενετσάνου.

Ημέρα : Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

Ώρα : 20:30 - 23:30

Κόστος : 5€-12€

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Κανελλοπούλου 1 Ελευσίνα.

Η ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ...

Η Πέγκυ Ζήνα, αναμετράται για άλλη μία φορά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια της εποχής μας, ξεκίνησε την καριέρα της με το ελαφρύ και στη συνέχεια λαϊκό ελληνικό τραγούδι και δημιούργησε το δικό της πιστό και φανατικό κοινό. Τράβηξε ωστόσο την προσοχή για την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της. Το ήθος και η ταπεινότητα της παραπέμπουν στη σεμνότητα αγαπημένων λαϊκών φωνών της παλιάς γενιάς.

Η συνεργασία της με τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος διέκρινε το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής της και συνέπραξε επί δύο χρόνια μαζί της, αποτελεί σταθμό στην καριέρα της.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τη δεκαετία του '60, μετέφερε με τα τραγούδια του στον ελληνικό λαό την ακτινοβολία της ελληνικής ποίησης, επιστρατεύοντας φωνές θρυλικών λαϊκών τραγουδιστών όπως του Μπιθικώτση και του Καζαντζίδη • συνδυάζοντας με τόλμη εξαίσιους συμφωνικούς με λαϊκούς μουσικούς χρωματισμούς, σε μια εποχή που αυτό θεωρείτο αδιανόητο.

Η Πέγκυ Ζήνα επιθυμούσε να ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο συνθέτης δέχτηκε μ´ευχαρίστηση την πρότασή της και σε συνάντησή τους επισφράγισε τη συνεργασία της με την Ορχήστρα που φέρει το όνομά του!

Η γνωστή τραγουδίστρια μελετάει το τελευταίο διάστημα τα τραγούδια με μεγάλη προσήλωση υπό την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, κόρης του συνθέτη και ιδρύτριας της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης", αλλά και του ίδιου του συνθέτη, ώστε να αποδώσει με ακρίβεια κι ευαισθησία το ύφος του περίτεχνου έργου.Τελικά τα έργα τέχνης τα δικαιώνει μόνο ο χρόνος και η αποδοχή του κοινού.

Ας περιμένουμε λοιπόν την ερμηνεία μιας τραγουδίστριας της νέας γενιάς ευρείας αποδοχής, σε αριστουργηματικές και απαιτητικές μελωδίες.

Η δύναμη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη μεταμορφώνει ολόκληρη την κοινωνία μας, εισχωρεί και διαποτίζει το μεδούλι του λαού, με μουσικές εξαίσιες και ουμανιστικές αξίες.

Την Πέγκυ Ζήνα πλαισιώνουν ο γνωστός τραγουδιστής Άκης Δείξιμος, και η παιδική ορχήστρα Δημήτρη Τυπάλδου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

συναυλίαΘεοδωράκηςΖήναHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα