Τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναφέρονται δημοσιεύματα των διεθνών οικονομικών μέσων ενημέρωσης.

Με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές», δημοσίευμα

της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντησή τους για να εκτονώσουν τις πολιτικές εντάσεις που αποτέλεσαν απειλή για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα. Και οι δύο, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ρίχνοντας του υψωμένους τόνους που υπήρχαν στις σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες φάνηκε να έκαναν μικρή πρόοδο επί της ουσίας, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως υπάρχει πολιτική λύση στη διαφωνία, ενώ η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιτύχει μία δύσκολη ισορροπία μεταξύ της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του - που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τα μέτρα λιτότητας και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών - και των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας που επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, σημειώνει η εφημερίδα. «Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυρία Μέρκελ ανησυχεί για τη δυναμική που θα αναπτυσσόταν από ένα αδιέξοδο, το οποίο θα ωθούσε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που δεν θέλει καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης. Η καγκελάριος αναζητά έναν πολιτικά εφικτό τρόπο για να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν τους πιστωτές και θα οδηγήσουν στην εκταμίευση χρημάτων για την Αθήνα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Με τίτλο «Τσίπρας και Μέρκελ δείχνουν καλή διάθεση, λίγες ενδείξεις προόδου ως προς το χρέος», δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες παρουσίασαν δημόσια μία επίδειξη αμοιβαίας καλής θέλησης, κάνοντας έκκληση στους Έλληνες και τους Γερμανούς να αφήσουν στην άκρη τις αλληλοκατηγορίες και τα στερεότυπα και να εργασθούν για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. «Ωστόσο, παρά τα θερμά λόγια κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου αριστερού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, δεν ήταν σαφές εάν μειώθηκαν οι διαφορές όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα για να λάβει νέα χρηματοδότηση από τους πιστωτές της» εκτιμά το δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Η Μέρκελ δείχνει στον Τσίπρα μία συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας», υποστηρίζει ότι η καγκελάριος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει τον δρόμο που έχουν προδιαγράψει οι πιστωτές της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι η χώρα ανήκει στην Ευρώπη και ότι θέλει να επιτύχει η οικονομία της.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο «Η Μέρκελ και ο Τσίπρας σε προσπάθεια να εκτονώσουν τις εντάσεις, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για τη χρηματοδότηση», γράφει ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση της Ελλάδας, δίνοντας έναν συμφιλιωτικό τόνο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο. Ωστόσο, και οι δύο είπαν ότι η συνάντηση δεν ήταν το μέρος για να γίνουν οι αναλυτικές συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

ΜέρκελΤσίπραςσυνάντησηδιεθνή οικονομικά ΜΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα