Τα χάπια των τζιχαντιστών στο Κορωπί και η ντόλτσε βίτα του Αλβανού βαρόνου στον Άγιο Δομίνικο

ΕΛΛAΔΑ

«Χλιδάτες» διακοπές στον Άγιο Δομίνικο και στην Καραϊβική έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Αλβανός υπήκοος που φέρεται να είναι αρχηγικό μέλος του διεθνούς κυκλώματος παρασκευής χαπιών Captagon, γνωστά και ως το «ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ κατέγραφε επί έξι μήνες τις κινήσεις των μελών της οργάνωσης. Σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση στελέχους του ΣΔΟΕ, ο «Ανδρέας» ή «Ιάσονας», ένας εκ των

δύο αρχηγών του κυκλώματος, πραγματοποιούσε πολυτελείς διακοπές στο τροπικό νησί.

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου διέμεινε σε πεντάστερο ξενοδοχείο και μάλιστα ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τη σύζυγό του σε παραλίες. Ομως, δεν ήξερε ότι το ΣΔΟΕ τον είχε εντοπίσει και τον παρακολουθούσε στενά, περιμένοντας να επιστρέψει από τις διακοπές του στον Αγιο Δομίνικο για να τον συλλάβει...

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν στελέχη του γραφείου της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών στην Αθήνα - DEA συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τους ενημέρωσαν για εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, που λειτουργεί σε άγνωστη περιοχή στην Αττική.

Η DEA γνώριζε ότι εμπλέκεται και ένας Τούρκος χημικός, o οποίος ήταν αυτός που είχε αναλάβει να στήσει το ελληνικό «Breaking Bad». Ο Τούρκος φέρεται να παρέδωσε στους συνεργούς του τη φόρμουλα για το «ψήσιμο» της αμφεταμίνης, η οποία γινόταν σε ειδικούς φούρνους σε μονοκατοικία - παρασκευαστήριο στην περιοχή του Λουτρόπυργου, στη Νέα Πέραμο. Κατά την έφοδο του ΣΔΟΕ κατασχέθηκαν περισσότερα από 635.000 χάπια, τα οποία θα μεταφέρονταν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τα χάπια θα κατέληγαν στη Συρία και στο Ιράκ, ενδεχομένως σε μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στο παρασκευαστήριο βρέθηκαν μήτρες (καλούπια) τυποποίησης των χαπιών, καθώς η σπείρα τα διέθετε στην αγορά με δική της επωνυμία, ώστε να τα πουλάει σε υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών (θεοφιλίνη, καφεΐνη κ.ά.) που σύμφωνα με το Τμήμα Ναρκωτικών του Χημείου του Κράτους χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών. Από τις ποσότητες που υπήρχαν στο εργαστήριο προέκυψε ότι το κύκλωμα προετοίμαζε την παρασκευή ακόμη μίας παρτίδας χαπιών, πιθανώς σε δεύτερο δρομολόγιο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ, Λουκά Δανάμπαση, η παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών απαιτεί εξειδίκευση και ιδιαίτερο χειρισμό. «Στην τελική φάση των ερευνών, πριν γίνει η έφοδος, είχε συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τον χειρισμό του εργοστασίου», δήλωσε ο κ. Δανάμπασης.

Ο Τούρκος που συνελήφθη κατά την έφοδο του ΣΔΟΕ έχει ειδικές γνώσεις και εξειδίκευση στην παρασκευή συνθετικών χαπιών και θεωρείται ο «Χάιζενμπεργκ» της σπείρας. Οι Αρχές συνέλαβαν και το δεύτερο αρχηγικό μέλος, επίσης υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είναι ο αδελφός της γυναίκας του «συνεταίρου» του που έκανε διακοπές στον Αγιο Δομίνικο. Οι Αρχές αναζητούν και έναν συνταξιούχο αστυνομικό που είχε αναλάβει τη στρατολόγηση ειδικών, όπως τον μηχανικό σκαφών που συνελήφθη.

Σε 10 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των κατασχεμένων

Είναι η πρώτη φορά που εξαρθρώνεται κύκλωμα παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών στην Ελλάδα και είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ουσιών που έχει κατασχεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η εκτιμώμενη αξία του φορτίου υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ, με την εμπορική τιμή για ένα χάπι να ανέρχεται στα 20 δολάρια.

Από τις έρευνες των αξιωματικών του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αποθηκεύσει τα χάπια σε κτίριο στο Κορωπί. Εκεί βρισκόταν και ένα ταχύπλοο σκάφος με την εμπορική ονομασία CIGARETTE, μοντέλο TOP GUN, μήκους 12,05 μέτρων. Σύμφωνα με τον Σπύρο Ευαγγελίδη, προϊστάμενο της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, το σκάφος είναι ειδικού τύπου και τροποποιημένο. Ελληνας μηχανικός που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση είχε φτιάξει κρύπτες για να αποθηκευθούν τα ναρκωτικά, ενώ είχε τοποθετήσει δύο μεγάλες μηχανές 500 ίππων η καθεμία, ώστε να ταξιδεύει με 70 μίλια την ώρα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ, Λουκά Δανάμπαση, η σπείρα σκόπευε να μεταφέρει τα «χάπια των τζιχαντιστών» στην Τουρκία, μέσω της θαλάσσιας οδού. Συγκεκριμένα, το ταχύπλοο σκάφος θα ξεκινούσε από ακτή της Αττικής με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Με την ταχύτητα που θα ανέπτυσσε θα ήταν σχεδόν αδύνατον για τις Αρχές να το εντοπίσουν. Παρόμοιες πρακτικές συναντώνται στα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής που μεταφέρουν κοκαΐνη στο Μαϊάμι μέσω πανίσχυρων ταχύπλοων.

Σύμφωνα με τον Λ. Δανάμπαση, η αποθήκη στο Κορωπί είχε τεθεί υπό 24ωρη παρακολούθηση από αξιωματικούς του ΣΔΟΕ, που για έξι μήνες «ξέχασαν οικογένειες, γιορτές, φίλους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι για την υπόθεση θα ενημερωθεί και η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του ΣΔΟΕ, η οποία ήρθε σε μια περίοδο που η υπηρεσία έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις στο προσωπικό και τη δύναμή της.

Πηγή: ethnos

χάπιατζιχαντιστέςΣΔΟΕDEAHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα