ΣΥΡΙΖΑ: «Τρέχουν» για τα ψηφοδέλτια

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να έχει εγκρίνει τον βασικό κορμό των υποψηφιοτήτων, μετά και το σήμα επίσπευσης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού, τη Δευτέρα. Προηγήθηκε το Σάββατο η αναφορά του πρωθυπουργού σε περιοδεία του με έντονο προεκλογικό χρώμα, ότι «το κλίμα μυρίζει εκλογές», η οποία φούντωσε τα

σενάρια για εκλογές νωρίς την άνοιξη και αναβάθμισε τον εκλογικό συναγερμό για όλους, επομένως και για την Κουμουνδούρου.

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα είναι αιφνιδιασμός, θα είναι λύτρωση», ενώ συνέδεσε τη δήλωση του πρωθυπουργού από την Καλλιθέα («το κλίμα μυρίζει εκλογές») με σχεδιασμό διαφυγής λόγω υποκλοπών πριν, όπως είπε, ο κλοιός των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές αρχίσει να κλείνει «ασφυκτικά».

Χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκαν τα εκλογικά σενάρια και το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του οργάνου τα μέλη του θα κληθούν να εγκρίνουν τον βασικό κορμό των υποψηφιοτήτων, που αντιστοιχεί περίπου στο 80% των ψηφοδελτίων, ενώ τα ονόματα θα δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα. Από εκεί και πέρα «χαρτιά», όπως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή κάποια ηχηρά ονόματα, θα κρατηθούν στο συρτάρι για αργότερα, μαζί και όσες υποψηφιότητες «ψήνονται», αλλά δεν έχουν κλείσει.

Τα ψηφοδέλτια έχουν αναλάβει να καταρτίσουν, ήδη από το καλοκαίρι, αμέσως μετά το συνέδριο, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγγου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου.

Τα ψηφοδέλτια, με βάση και τον στόχο που είχε τεθεί από τον πρόεδρο του κόμματος για ευρεία ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται να περιλαμβάνουν πολλές γυναίκες (παντού υπάρχει ποσόστωση 50%), πρόσωπα από τη νέα γενιά, πρόσωπα από το think tank και γενικότερα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ «από την κοινωνία» με εμπειρία και παρουσία σε μια σειρά τομέων του συνδικαλισμού, της επιστήμης, της οικονομικής δραστηριότητας, των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.λπ. Να σημειωθεί ότι από το περιβάλλον του think tank υποψήφιος θα είναι στην Κεφαλλονιά ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ενώ ισχυρή είναι η πιθανότητα και για την υποψηφιότητα τουαναπληρωτή καθηγητή ΙατρικήςHarvard Medical School Όθωνα Ηλιόπουλου. Ακούγεται επίσης το όνομα του αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στο Παρίσι Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αν και εδώ οι πιθανότητες «παίζονται».

Θεωρητικά, η νέα απογραφή δημιουργεί πρόβλημα στους σχεδιασμούς των κομμάτων με δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις στο τέλος Δεκεμβρίου και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει τους υπολογισμούς των εδρών ανά περιφέρεια με βάση τα νέα δεδομένα για τον πληθυσμό. Την ίδια ώρα, η νέα απογραφή αφορά τα σενάρια εκλογών μετά τον Φεβρουάριο, ενώ αν οι κάλπες στηθούν μέχρι Φεβρουάριο τότε θα ισχύσει η παλιά απογραφή.

Πάντως, από την Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα γι’ αυτό το «αγκάθι» και, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, κυρίως θα επηρεαστούν οι μικρές περιφέρειες, αν για παράδειγμα την ώρα που μπορεί να χάνεται μια έδρα οδηγώντας σε μονό αριθμό εδρών, το κόμμα θα έχει τον πονοκέφαλο πώς θα εφαρμόσει την ποσόστωση των γυναικών ή παρόμοια ζητήματα.

Για τις μεγάλες περιφέρειες με τις πολλές υποψηφιότητες δεν υπάρχει θέμα, τουλάχιστον όχι για το κόμμα, το πρόβλημα θα το έχουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, ειδικά εκείνοι που θα έρχονται στις τελευταίες θέσεις της σταυροδοσίας. Σε κάθε περίπτωση στις μεγάλες περιφέρειες, και ειδικά στην Αττική, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θα αυξομειωθεί αναλόγως με την προσθήκη ή αφαίρεση εδρών.

Τρεις «είσοδοι» από το Επικρατείας του 2019

Στην Αττική, στην αρένα του εκλογικού ανταγωνισμού εισέρχονται και τρία πρόσωπα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2019.

Η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου κατέρχεται στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, όπως και η Ρένα Δούρου, η οποία το 2019 δεν ήταν υποψήφια λόγω κωλύματος εκλογιμότητας ως απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής. Στην ίδια περιφέρεια, τη μάχη δίνουν επίσης η Χαρά Καφαντάρη, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Ρήγας, οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ είναι με ερωτηματικό αν ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι υποψήφιος ή θα επιλέξει να «αποστρατευθεί».

Στον Βόρειο Τομέα υποψήφιος θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, προερχόμενος κι εκείνος από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2019, με «ανταγωνισμό» τους Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιώργο Κατρούγκαλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην περιφέρειατης Α’ Αθήνας ο ανταγωνισμός αναμένεται να σκληρύνει περισσότερο, καθώς πιθανόν να είναι υποψήφιος και ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, μαζί με τους Χριστόφορο Βερναρδάκη, Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νίκο Φίλη. Ωστόσο, αν και ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμά να κατέλθει στον εκλογικό στίβο, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μην έχει πάρει ακόμη οριστική απόφαση.

Τα «ροζ» και τα «γαλάζια»… κάστρα

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στον Νότιο Τομέα τη μάχη δίνουν οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Θεανώ Φωτίου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μουζάλας, Ραλλία Χρηστίδου. Στην Ανατολική Αττική οι Χρήστος Σπίρτζης, Πάνος Σκουρολιάκος, Νάσος Αθανασίου, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου, στη Δυτική Αττική οι Αριστείδης Μπαλτάς και Γιώργος Τσίπρας. Στην Α’ Πειραιώς αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ στη Β’ Πειραιά οι Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε γενικές γραμμές η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην Αττική όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ στόχος σίγουρα είναι να διαφυλαχθούν οι πρωτιές του 2019: Β’ Πειραιώς, Άρτα, Αχαΐα, Ξάνθη και οι εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά). Στην Κρήτη σαφώς υπάρχει μια ιδιαιτερότητα πλέον λόγω της υποψηφιότητας του «ντόπιου» Νίκου Ανδρουλάκη (Ηράκλειο), ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν φοβούνται.

Από εκεί και πέρα, πάντως, θα δοθεί και η μάχη στις δύσκολες περιφέρειες, που κατά κανόνα είναι αυτές της Βόρειας Ελλάδας. Εξ ου και οι περιοδείες Τσίπρα, που θα συνεχιστούν: Σέρρες, Πέλλα και σήμερα θα βρεθεί στο Κιλκίς.

Διαβάστε επίσης:

Τα ελληνοτουρκικά και οι εκλογές

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα «ζόρια» των εκλογών για τη Ν.Δ.

Keywords
συριζα, ψηφοδελτια, αλέξης τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιαννης Ραγκουσης, τσιπρας, εκλογες, καλοκαιρι, νέα, tank, school, απογραφη, ελστατ, αθηνα, δραγασάκης, ροζ, πειραιας, ραγκουσης, ξανθη, κρητη, ηρακλειο, χανια, ελλαδα, σερρες, δίλημμα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σισσυ χρηστιδου, απογραφη 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, αρτα, εδρα, ελστατ, θεμα, ονοματα, πειραιως, ρεθυμνο, ρηγας, τα νεα, ωρα, ανοιξη, αττικη, αφαιρεση, δεδομενο, δευτερα, δηλωση, δίλημμα, δοθει, δριτσας, δυτικη αττικη, δυτικη, ειπε, υπαρχει, ερωτηματικο, ερχονται, εσωτερικων, ιδια, θοδωρης, καλογηρου, κιλκις, κλιμα, κομμα, λασιθι, νεα γενια, νικο, ονομα, παρισι, πελλα, περιβαλλον, πηγη, πιθανοτητες, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, σαββατο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τρια, χρηστος, χρωμα, χαρα, δημητρης, tank, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπαλαφας, πληροφοριες, school, σημα, θανασης, θεσεις
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τρέχουν,syriza, trechoun