ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο το Φεβρουάριο, τέλος το «φλερτ» με ΠΑΣΟΚ

Συνέδριο στις 23,24 και 25 Φεβρουαρίου πρότεινε χθες στην Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για Συνέδριο που «θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και το οποίο «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές». Η διεξαγωγή του συνεδρίου σε χρόνο που εκτείνεται πέρα από τον ορίζοντα του 2023 παραμένει πάντως, casus belli για την εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία σε κείμενο κριτικής που κατέθεσε χθες

έκανε σαφείς τις διαθέσεις της να μην δεχτεί το Συνέδριο να γίνει πέραν του χρόνου που έχει ήδη προσδιοριστεί στα όργανα, δηλαδή τον Νοέμβριο (στην πράξη αφήνουν ένα παράθυρο για μέσα Δεκεμβρίου).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή του επιχείρησε να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες μέσα από τη συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει πάρει φωτιά από το βράδυ της Κυριακής.

Επανέφερε έτσι τον όρο «Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά» και ξεκαθάρισε πως προσβλέπει σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που «θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

Ειδικότερα, σημείωσε πως λέει «ναι» σε «συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται, για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης». Συμπλήρωσε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επικεντρώσει την σκέψη του στο πώς θα γίνει αυτό και όχι «σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».

Επέμεινε στο κόμμα των μελών, την συμμετοχή τους στην παραγωγή πολιτικής και την αδιαμεοσλάβητη επαφή με την ηγεσία, μέσα και από εργαλεία όπως i syriza, παράλληλα με την προσπάθεια να καθησυχάσει τους «διαφωνούντες» μέσω της αναφοράς πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου». «Θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος», είπε. Δεν επανέλαβε πάντως την απειλή για το κόψιμο υπόπτων για υπονόμευση από τα ψηφοδέλτια ούτε για το άνοιγμά τους στη βάση του κόμματος.

Σε κλίμα καχυποψίας

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν χθες η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση του προέδρου με το κόμμα, στην οποία οι δύο βασικές αντίπαλες ομάδες προσήλθαν σε κλίμα καχυποψίας, με τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να δίνει το «παρών» από μακριά και συγκεκριμένα από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται από την Κυριακή για προσωπικές υποθέσεις.

Το κλίμα χθες επιδείνωσε και πρωινό πρωτοσέλιδο που μιλούσε για θερμό επεισόδιο του Παύλου Πολάκη με τον Αλέξη Χαρίτση στην πρώτη συνεδρίαση των τομεαρχών, το οποίο ενέτεινε την καχυποψία της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε από τον διευθυντή της ΚΟ Γιώργο Τσίπρα και τα κεντρικά του κόμματος (διαψεύστηκε και παό το περιβάλλον του βουλευτή Μεσσηνίας). Το κλίμα είχε «στραβώσει δραματικά όταν την Τετάρτη μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου θεωρητικά ίσχυε η προσωρινή ανακωχή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λίγο πριν τις ανακοινώσεις για τους τομεάρχες, έστελνε μήνυμα προς «διαφωνούντες» ανασύροντας το επιχείρημα περί υπονόμευσης.

Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στο σκηνικό της συζήτησης που πυροδότησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ και με δεδομένο ότι αυτά τα δύο κόμματα πλέον μπαίνουν σε τροχιά ανταγωνισμού μετά την πτωτική τάση που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και την μικρή ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ με επικοινωνιακές και πολιτικές νίκες σε Αθήνα, Θεσσαλία και 78 δήμους όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε τρεις.

Άγχος για πολιτικές ανακατατάξεις

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αν και αρχικώς αντιμετωπίστηκαν ως ένας χαμηλού ενδιαφέροντος σταθμός που το κόμμα ανέμενε να περάσει για να πάει στις επόμενες μάχες, καθώς δεν είχε προσδοκίες λόγω της περιδίνησης στην οποία έχει εισέλθει τελικά φαίνεται ότι παρήγαγαν αποτέλεσμα. Έδωσαν την εντύπωση για την πιθανότητα ανακατατάξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς με τον Νίκο Ανδρουλάκη να διακηρύσσει το στόχο για την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κόμμα.

Και αν και στον δεύτερο γύρο η συζήτηση ενισχύθηκε και από την στάση του Γιώργου Παπανδρέου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αρχικώς τροφοδοτήθηκε και από την παρέμβαση Κασσελάκη μετά τον πρώτο γύρο, όπου ανέδειξε ως μήνυμα των εκλογών την ανάγκη για τη συγκρότηση της «νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Και το μήνυμα του δεύτερου γύρου «να τι κάνει ο δημοκρατικός κόσμος όταν ενώνεται» ενίσχυσε περαιτέρω τις εντυπώσεις, ενώ και οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του αποτελέσματος ανέβαζαν ψηλά το θέμα των προοδευτικών συγκλίσεων, άνευ διευκρινίσεων και καλούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να αφήσει τις αλαζονείες και να αντιληφθεί το διακύβευμα της εποχής και το αίτημα του προοδευτικού κόσμου.

Έτσι, σκεπάστηκε η προηγούμενη συζήτηση για την ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών και την ανάδειξη νέας ηγεσίας και ενώ εκκρεμούν ουκ ολίγα ζητήματα κομματικής λειτουργίας και πολιτικής φυσιογνωμίας.

Σε τροχιά σύγκρουσης

Με πρωτοβουλία και της ηγεσίας ήρθε μπροστά το ζήτημα των συνεργασιών, κάτι που εξέπεμψε και ανησυχία από πλευράς Κουμουνδούρου για τα νέα δεδομένα. Και μάλιστα, τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν έγιναν αντιληπτά ως μια προσπάθεια της Κουμουνδούρου να διαχειριστεί τις εντυπώσεις περαιτέρω υποχώρησης, εκεί που η ανάδειξη Κασσελάκη στην ηγεσία είχε συνοδευτεί και από την «υποσχετική» ότι μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον νικήσει. Κατά συνέπεια υπήρχε η προσδοκία ανάκαμψης και μόνο με την παρουσία του στο τιμόνι. Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στην κάλπη, παρά τα όσα λέγονται πως η παρουσία του στην Θεσσαλία και στα μέτωπα των πλημμυρών αλλά και η στρατηγική στήριξης των προοδευτικών ψηφοδελτίων συνέβαλα καθοριστικά στο αποτέλεσμα του β γύρου.

Πάντως πλέον μετά τα μηνύματα Ανδρουλάκη η συζήτηση αυτή μαζεύεται και από τον ίδιο τον πρόεδρο που όπως είπαμε επανέφερε τα περί αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πλέον αυτό που μένει είναι η εικόνα ότι από εδώ και στο εξής ο ανταγωνισμός των δύο χώρων στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα είναι οξύς, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να απευθυνθεί στη βάση της άλλης και να εκθέσει την ηγεσία στους ψηφοφόρους της.

Ο επισπεύδων Σπίρτζης και το γενικό άδειασμα

Τις προηγούμενες μέρες, πιο μπροστά από όλους στην συζήτηση για τις συνεργασίες, εμφανιζόμενος ως επισπεύδων, προσπάθησε να βγει ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο πρόταση που επαναλαμβάνει διαρκώς με μεγαλύτερη ένταση και με πνεύμα «δικαίωσης» μετά τον δεύτερο γύρο.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος πάντως είτε πήραν αποστάσεις μιλώντας για πολύ μακρινό βήμα, είτε απέρριψαν συνολικά αυτή την σκέψη υπό το σκεπτικό πως οδηγεί σε συγχώνευση και αυτοδιάλυση τω δύο χώρων.

Η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της προς την Όλγα Τρέμη (στην εκπομπή Μeeting Point) σημείωσε ότι το μήνυμα της κοινωνίας για τις προοδευτικές συγκλίσεις ήταν πολύ ισχυρό και οφείλουν οι ηγεσίες των κομμάτων να το λάβουν υπόψη για να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Από την άλλη είπε, πως η ίδια πιστεύει πως αυτά «δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη ακόμη κι αν υποθέσουμε πως στο βάθος της διαδρομής υπάρχει αυτό [σ.σ. σύγκλιση σε επίπεδο κορυφής]» καθώς, υπάρχει «πολύς δρόμος μπροστά για συγκλίσεις εντός κοινοβουλίου, δήμων, στο πεδίο του συνδικαλισμού κατά κύριο λόγο» και πρόσθεσε πως αυτά δεν γίνονται έτσι «με διοικητικές αποφάσεις από κάποια κόμματα». Σημείωσε πως την ανοιχτή πρόσκληση για συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ την πλήρωσε με ήττα στις εκλογές λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ, επομένως έκρινε ότι τα πράγματα δεν είναι ακόμη εκεί. «Δεν το αποκλείω για το μέλλον απλά αυτό που εγώ διαβάζω είναι ότι δεν είμαστε σήμερα σε μια τέτοια συγκυρία που να προκύπτει σύγκλιση κομμάτων, απορρόφηση κομμάτων, δεν ξέρω τι εννοούν στελέχη δικά μας».

Ο τομεάρχης οικονομικών Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ διαχώρισε τα σενάρια συνεργασίας ως εξής: «είναι άλλο να συντονίσεις την αντιπολιτευτική δράση, άλλο η εκλογική συνεργασία και άλλο να συγχωνευτείς».

Και ο Κώστας Ζαχαριάδης, απαντώντας στα όσα λέει ο Χρ. Σπίρτζης, πως «δεν μπορεί να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως «θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα στη Βουλή για κοινές προτάσεις, οι οποίες αφορούν τα εργασιακά ζητήματα, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι δύο χώροι έχουν τη δική τους διαδρομή, τη δική τους ιστορία και τη δική τους ύπαρξη, και υπάρχει λόγος. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Σπίρτζης λέει για κοινά ψηφοδέλτια, νομίζω ότι είναι κάτι βιαστικό. Δεν μπορεί να διαλυθεί ένα κόμμα που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ιστορικό κεκτημένο και πρέπει να έχει την πορεία του», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διευρυνθούμε και να ανασυγκροτηθούμε».

Στις αρχές της εβδομάδας, τη διαφωνία του κατέθεσε εκ της Ομπρέλας και Ο Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας πως τάσσεται υπέρ των αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών, αλλά σε σενάρια «συγχώνευσης σε έναν ενιαίο φορέα με την κεντροαριστερά είναι εντελώς αντίθετος».

Κριτική από Ομπρέλα

Στο ίδιο μήκος κύματος 9 στελέχη της Ομπρέλας σε κείμενο με κριτική εφ’ όλης της ύλης προς την ηγεσία, το οποίο κατέθεσαν προς την Πολιτική Γραμματεία χθες, περιλαμβάνουν την οξεία κριτική τους και για το πώς η ηγεσία επιχειρεί να διαχειριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και το θέμα των συνεργασιών. Τα στελέχη που υπέγραψαν το κείμενο είναι οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.

Πιο συγκεκριμένα, τα παραπάνω στελέχη σημειώνουν, πως ναι μεν στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράφηκε ρωγμή στην κυριαρχία Μητσοτάκη αλλά «δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αντιθέτως «συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα». Την ίδια ώρα, σημειώνεται στο κείμενο «ενισχύθηκε εκλογικά το ΚΚΕ καθώς και το ΠΑΣΟΚ ιδιαιτέρως στα αστικά κέντρα όπου είχε καταγράψει χαμηλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές». Και το κείμενο συνεχίζει με την υπογράμμιση πως «Ο δρόμος για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μακρύς ακόμη. Η οποιαδήποτε επωφελής πιθανή συμμαχία με όμορους πολιτικούς χώρους, προϋποθέτει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες». Το τελευταίο αποτελεί αιχμή για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις διακηρύξεις του, ήδη από το Διαρκές Συνέδριο, πως μόνο ο ίδιος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Ολομέλεια: Ψηφίστηκε η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στη Θεσσαλία

Χατζηδάκης για πληθωρισμό στα τρόφιμα: «Η κυβέρνηση δεν έχει μαγικές γομολάστιχες» – «Θετική χρονιά το 2024»

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: «Προβληματική η στάση της Τουρκίας και η μη καταδίκη της Χαμάς» – Μήνυμα στις πολυεθνικές που αισχροκερδούν, «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

Keywords
συριζα, φλερτ, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, νεα δημοκρατια, βουλη, συμμετοχή, syriza, σημαίνει, ψηφοδελτια, νέα, τσιπρας, αθηνα, παπανδρεου, ΕΡΤ, δραση, ΚΚΕ, ΑΝΤ1, ελλαδα, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, χατζηδακης, τασσω καββαδια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, syriza, το θεμα, αιχμη, βημα, εργαλεια, ηγεσια, ηττα, θεμα, τα νεα, ωρα, απλα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δικη, δρομος, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ευκλειδης, ζαχαριαδης, ιδεα, ιδια, ιδιο, θεσσαλια, εικονα, ιστορικο, καχυποψια, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κομμα, κοψιμο, λειτουργια, μακρια, μηκος, μηκος κυματος, μηνυματα, νεα υορκη, νικο, ολγα τρεμη, ολγα, ουσιαστικο, παο, πεδιο, περιβαλλον, προβληματα, πρωινο, ρωγμη, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, ταση, φυγη, χρηστος, ειπαμε, κωστας, κυριακη, μπροστα, οξεια, ομαδες, οργανα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Συνέδριο, Φεβρουάριο, ΠΑΣΟΚ,syriza, synedrio, fevrouario, pasok