ΣΥΡΙΖΑ: «Πολυμέτωπος» για μέγιστη συσπείρωση – Από Σκυλακάκη και Μάντζο ως τη Ζωή και το ΚΚΕ

Εντείνει την προσπάθεια συσπείρωσης λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί χθες από το Σύνταγμα σε μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την ανατροπή των συσχετισμών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σφοδρή κόντρα με το ΠΑΣΟΚ που ξέσπασε χθες με αφορμή

το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία για τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο και την εμπλοκή του σε υπόθεση υπεράσπισης fund έναντι δανειολήπτη για 55.000 ευρώ. Μάλιστα, κι ενώ φαίνεται να υπάρχει και δεύτερη ανάλογη υπόθεση, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αποπομπή του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το ψηφοδέλτιο (είναι δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Η Κουμουνδούρου χθες έκανε λόγο για «ταύτιση ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο “σύνδρομο Πάτση”» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη η οποία με τη σειρά της κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τυχοδιωκτισμό και αθέμιτους συμψηφισμούς με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ.

«Στεγανοποίηση» για αποφυγή διαρροών

Στο επίπεδο της εκλογικής στρατηγικής η Κουμουνδούρου επιχειρεί ουσιαστικά να στεγανοποιήσει το χώρο από τα «δεξιά» της και να κόψει κάθε ενδεχόμενο διαρροής προς το ΠΑΣΟΚ. Περαιτέρω ευελπιστεί ότι με την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς μπορεί κάποιοι ψηφοφόροι της που στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλειες προς κάθε κατεύθυνση στις αμέσως προηγούμενες εκλογές τόσο προς τα δεξιά του όσο και προς τα αριστερά του, είναι φανερό πως έχει εξαπολύσει «πολυμέτωπο» προκειμένου για:

· τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις 21 Μαϊου,

· τις επιστροφές ψηφοφόρων που έχασε «πάνω από την κάλπη» στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, αλλά και

· την κινητοποίηση ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογές.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε χθες από το Σύνταγμα, δηλαδή την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει και όσους τον ψήφισαν τον Μάιο να μην απέχουν και όσους δεν ψήφισαν τον Μάιο να ψηφίσουν τώρα, στις 25 Ιουνίου.

Τις προηγούμενες μέρες η προσπάθεια για την αποδόμηση του προγράμματος της ΝΔ με το επιχείρημα πως πρόκειται για ακοστολόγητες δεσμεύσεις που δεν είναι κατατεθειμένες στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άρα δε θα υλοποιηθούν έλαβε χείρα βοηθείας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη που έκανε την παραδοχή ότι οι περισσότερες προεκλογικές εξαγγελίες δεν βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο που έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουνίου, δύο μέρες μετά την παρουσίαση του δικού του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει στο Ζάππειο τις 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία και την υγεία, υποστηρίζοντας ότι ένας μακρύς κατάλογος εξαγγελιών για αυξήσεις μισθών, δαπανών του Δημοσίου και δαπανών για την Υγεία και την πρόνοια, δεν υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επομένως δε θα υλοποιηθούν σε αντίθεση με την πραγματική αλλά κρυφή ατζέντα περικοπών. Η πίεση των τελευταίων εβδομάδων τελικά απέδωσε καθώς οδήγησε στην παραδοχή Σκυλακάκη κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επιβεβαίωση.

Οι εντός κι εκτός «μικροί»

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να φράξει τις διαρροές και σε μικρά κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή όπως η Πλεύση Ελευθερίας της πρώην προέδρου της Βουλής επί πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, εξαπέλυσε επίθεση και προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας πως το κόμμα αυτό προωθήθηκε «με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου» και πως παρά τις παρατυπίες που υπήρχαν στα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του Μαϊου εν τούτοις έλαβε κανονικά έγκριση για συμμετοχή στις εκλογές.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πίεση προς όλα τα μικρά κόμματα συλλήβδην και εκείνα στα οποία είχε απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στις προηγούμενες εκλογές και προς εκείνα που τώρα διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, λέγοντας πως η διασπορά της ψήφου σε αυτά είναι στις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιθυμεί μια κατακερματισμένη και … «γραφική» άρα αδύναμη Βουλή.

Ειδικά για τα προοδευτικά κόμματα το «σκληρό δίλημμα» που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «όποια προοδευτική ψήφος δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά στηρίζει το σχέδιο της ΝΔ» πάει ένα βήμα παραπέρα από τη στρατηγική της «χαμένης ψήφου». Ειδικά για το ΚΚΕ έχει σημειώσει ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται το αν ένα κόμμα θα πάει από το 7% στο 8% αλλά το αν θα υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο στο ανεξέλεγκτο καθεστώς που επιχειρεί να στήσει ο Μητσοτάκης, κι αυτό μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το δε ΠΑΣΟΚ είναι συνεχής η προσπάθεια απαξίωσής του με το επιχείρημα ότι ο στόχος του είναι μικροκομματικός εξ ου και ο «μονομέτωπος» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Διαβάστε επίσης:

Επανεκκίνηση ΠΑΣΟΚ από τις 25 Ιουνίου

Κωνσταντοπούλου σε Κουτσούμπα και Τσίπρα: «Θα είμαστε η αντιπολίτευση που δεν υπήρξε ποτέ»

Όθωνας Ηλιόπουλος: Όπισθεν ολοταχώς για τους οδοντίατρους – Ζήτησε συγγνώμη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πολυμέτωπος, Σκυλακάκη, Μάντζο, Ζωή, ΚΚΕ,syriza, polymetopos, skylakaki, mantzo, zoi, kke