ΣΥΡΙΖΑ: Νέες «φουρτούνες» φέρνει το τριήμερο στις Σπέτσες – Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Κασσελάκης

Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμομογλου (αύριο και μεθαύριο αντιστοίχως).

Όμως την επίσκεψη αυτή, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων σκιάζει η ταραχή που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρόσκληση Κασσελάκη στους βουλευτές για τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες στις 19-21 Ιανουαρίου. Επιπλέον, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ

έως την Τετάρτη το βράδυ και με αφορμή τον ανασχηματισμό, σήκωνε έντονα το θέμα των δηλώσεων Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αυτό καλύφθηκε από τον «θόρυβο» της νέας πρωτοβουλίας του προέδρου που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να σηκώσει και το θέμα του γάμου των ομοφύλων που προκαλεί προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης με την ανάρτησή του στην οποία επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία αυτή, να εμφάνισε εαυτόν ως καινοτόμο, καθώς εφαρμόζει πράγματα «ασυνήθιστα» για την ελληνική πολιτική σκηνή όπως έγραψε, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένοι καθώς πρόκειται για ένα ακόμη καμπανάκι συγκεντρωτικού μοντέλου λειτουργίας που μάλιστα προσομοιάζει σε λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών, και όχι πολιτικού κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πώς η ερμηνεία για αυτή την επιλογή από το περιβάλλον του προέδρου χθες ήταν πώς το τριήμερο εργασίας θα δώσει την ευκαιρία της σύσφιξης των σχέσεων του Κασσελάκη με τους βουλευτές και των βουλευτών μεταξύ τους (bonding) αλλά και τη δυνατότητα για brainstorming πάνω στα θέματα που έχει μπροστά της η κοινοβουλευτική ομάδα και κάθε τομέας αυτής χωριστά ώστε να βρεθούν λύσεις και ιδέες για κάθε ζήτημα.

Το «φιρμάνι» για τα … power point

Το μέηλ με το οποίο η πρόσκληση Κασσελάκη έφτασε στους βουλευτές κοινοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την Γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, και ενημέρωνε για την ατζέντα, ότι δηλαδή θα γίνει απολογισμός του κοινοβουλευτικού έργου των τελευταίων μηνών και προγραμματισμός για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παράλληλα, ζητείτο από τους βουλευτές να παρουσιάσουν προτάσεις νόμων με συνοδευτική οδηγία ότι οι παρουσιάσεις θα έπρεπε να είναι σε power point και εν έχουν διάρκεια μέχρι 30 λέπτα, πλην της περίπτωσης του τομέα Οικονομικών για τον οποίο το περιθώριο είναι τα 60 λεπτά.

Το μέηλ προξένησε την άμεση και έντονη αντίδραση της βουλευτή Επικρατείας Έλενας Ακρίτα η οποία απαντώντας στο μέηλ ζήτησε διευκρινίσεις σε ειρωνικό τόνο: «Αυτό το μειλ-φιρμάνι με το απαράδεκτο προστακτικό ύφος, απευθύνεται σε Έλληνες βουλευτές και δη αριστερού κόμματος ή σε πρωτοετείς της Σχολής Αστυφυλάκων»;

Δυσαρέσκεια για το μοντέλο λειτουργίας και τον αιφνιδιασμό

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες και άλλοι βουλευτές και στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους αλλά και το ξάφνιασμα από μια τέτοια πρωτοβουλία εκτός των θεσμικών συντεταγμένων και χωρίς κάποιο πολιτικό συμβολισμό. Μάλιστα το ξάφνιασμα αφορούσε και τα μέλη του προεδρείου για τα οποία από το περιβάλλον του προέδρου σημείωναν χθες ότι γνώριζαν από πιο πριν αλλά δεν είχαν εκφράσει αντίρρηση.

Ωστόσο, όπως εξηγεί κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος, το προεδρείο είχε μεν ενημερωθεί με (άλλο, προγενέστερο) μέηλ για την πρόθεση του προέδρου, αλλά δεν είχε υπάρξει απόφαση και θεωρήθηκε ότι θα ακολουθήσει διεξοδικότερη συζήτηση με την επιστροφή Κασσελάκη από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, και την επιστροφή των βουλευτών στα καθήκοντά τους μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα των εορτών.

Εκτός, του ότι οι βουλευτές, μέσα από μια τέτοια κίνηση αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι ιδιωτικής επιχείρησης, αρκετοί παρατηρούσαν ότι τουλάχιστον θα υπήρχε νόημα αν μια τέτοια σύσκεψη γινόταν σε μια περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό όπως η πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία.

Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος σημείωνε επιπλέον πως το τριήμερο στις Σπέτσες μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση, υπό το σκεπτικό πως δεν μπορεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ που πριν λίγες ημέρες εμφανιζόταν να έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά και εν μέσω διαρκούς κριτικής στην κυβέρνηση για την ακρίβεια να επιλέγει για τις εργασίες του έναν ακριβό και κοσμοπολίτικο τουριστικό προορισμό.

Πού θα φιλοξενηθούν οι βουλευτές, αν κι εφόσον…

Σε όλες τις παραπάνω αιτιάσεις επιχείρησε να απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατηγόρησε σε πρώτο πλάνο τα ΜΜΕ λέγοντας ότι παρουσιάζουν ως «εκδρομή» την «ασυνήθιστη» πρωτοβουλία του που κατά τα άλλα είναι συνηθισμένη στο εξωτερικό.

Σημείωσε δε ότι οι Σπέτσες τον Γενάρη «απέχουν πολύ από την εικόνα τουριστικού προορισμού».

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι δεν κάμπτεται από το μπούλινγκ των «καθεστωτικών ΜΜΕ προπαγάνδας» και προχωρά στο δρόμο που έχει χαράξει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μια «συμπαγή ομάδα» που δεν έχει στενό κύκλο, αντιθέτως θα είναι όλοι «μια γροθιά».

Όσο για το πού θα φιλοξενηθούν τελικά οι 36 βουλευτές ο ίδιος ο Κασσελάκης, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές διαρροές μίλησε για φιλοξενία στο σπίτι του στις Σπέτσες, κάτι το οποίο όμως στην πράξη δε φαίνεται ρεαλιστικό και το πιθανότερο είναι ότι θα επιλεγεί η λύση του ξενοδοχείου με το κόστος να καλύπτει ο πρόεδρος.

Αυτά, εφόσον βέβαια πράγματι προχωρήσει το εν λόγω τριήμερο, καθώς κάποιοι χθες έδειχναν να το θεωρούν ανοιχτό και υπό περαιτέρω συζήτηση, κι έμεναν στα «να δούμε». Σημειώνεται, πως μία εβδομάδα πριν το εν λόγω τριήμερο είναι προγραμματισμένη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (13-14 Ιανουαρίου) εν όψει του Συνεδρίου (23-25 Φεβρουαρίου).

Διαβάστε επίσης

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο – «Μας κάνετε να αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας»

«Χρησμός» Μητσοτάκη για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο…

Νέα Αριστερά: Εξόρμηση στην κοινωνία και ανοιχτές συνελεύσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Νέες, Σπέτσες –, Κωνσταντινούπολη, Κασσελάκης,syriza, nees, spetses –, konstantinoupoli, kasselakis