ΣΥΡΙΖΑ: Εξωστρέφεια μετ’ εμποδίων – «Προθέρμανση» Κασσελάκη για το Συνέδριο στη Λάρισα και η αντίθεση στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Δύο εβδομάδες πριν το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εντείνει τους αντιπολιτευτικούς του ρυθμούς, αν και οι συνεχείς εναλλαγές εξωστρέφειας  – εσωστρέφειας (με την δεύτερη να δίνει τον τόνο) δεν του επιτρέπει να βρει έναν σταθερό βηματισμό.

Κάτι που αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να

μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι, αντιθέτως το τελευταίο διάστημα σταδιακά έχει πέσει σε οριακά διψήφιο ποσοστό – χθες η Alco έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,2%.

Εντούτοις, οι τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση ανέβηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για το αγροτικό, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το ψήφισμα καταδίκης του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας μια «προθέρμανση» για την Λάρισα και το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο, αυτό για την Θεσσαλία, θα επισκεφτεί μπλόκο στην Καρδίτσα και στην συνέχεια θα επισκεφτεί τα Τρίκαλα. Το συνέδριο της Λάρισας θα γίνει αύριο Σάββατο, στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, μία εβδομάδα μετά το Συνέδριο της Κοζάνης, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά ως επιτυχημένο.

Κινηματικό «παρών» στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ανώτατης εκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά τις τελευταίες μέρες έχει κάνει σαφή τη θέση του ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης (παρά κάποιες αποχρώσεις που εκφράστηκαν από Π. Παππά και Χ. Μαμουλάκη), ενώ χθες βουλευτές και στελέχη του κόμματος έκαναν αισθητή την κινηματική τους παρουσία – για πρώτη φορά ίσως ύστερα από καιρό – στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Όλο το κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, βρισκόμαστε σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, από τη μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών, καθώς όπως είπε η Παιδεία «είναι εθνική υπόθεση» και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το βασικό αγαθό της Παιδείας, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που την θεωρεί πεδίο κερδοσκοπίας.

Λίγο νωρίτερα και σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι αντίθετος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων», επισημαίνοντας πως η παρουσίαση του επικείμενου νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και την κριτική του κόμματος.

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας για την ελάχιστη βάση εισαγωγής η Δώρα Αυγέρη στάθηκε με παραδείγματα στην σύγκριση των ορίων εισόδου στα κρατικά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για την δημόσια εκπαίδευση ούτε για την αριστεία και την αξιοκρατία»

«Στη Νομική Αθηνών ο τελευταίος επιτυχών εισάγεται σήμερα με 18.125 μόρια κατά μέσο όρο. Στη δε Νομική Κομοτηνής, ο τελευταίος εισάγεται με μέσο όρο 16.985 μόρια. Με το νόμο της ΝΔ, θα εισάγεται στη Νομική Ιδιωτικού Πανεπιστημίου με μόλις 9.380 μόρια» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζοντας με το παράδειγμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ανέφερε πως «ο τελευταίος έχει μέσο όρο 18.820 μόρια. Σε αντίστοιχο Ιδιωτικό θα εισάγεται με μόλις 9.840 μόρια». Επίσης, έφερε το παράδειγμα της Ιατρικής Αθηνών όπου όπως είπε «ο τελευταίος έχει μέσο όρο 19.000 μόρια και στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.300. Με πόσα μόρια θα εισάγεται κάποιος στην Ιατρική Ιδιωτικού Πανεπιστημίου; Με μόλις 9.300».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση καταφεύγει σε ασύστολα ψέματα και προσπάθεια «να ξεγελάσει και να εκμεταλλευτεί την αγωνία των νέων παιδιών και των γονιών τους».

«Αποκρύπτει συνειδητά την αλήθεια, υποστηρίζοντας πως με όσα προτείνει εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των νέων σε όλα τα πανεπιστήμια. Ενώ την ίδια ώρα παραβιάζει πολλαπλά το Σύνταγμα». Και τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση υποκρισία καθώς την ώρα που υπερασπίζεται αφηγήματα περί αριστείας με το νομοσχέδιο δείχνει «πως δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, ούτε για την πραγματική αριστεία, ούτε για την αξιοκρατία».

Διαβάστε επίσης

Μαρία Σπυράκη: Η Eυρωπαϊκή Εισαγγελία απέρριψε την υπόθεση κατά της ευρωβουλευτή – «Η αλήθεια έλαμψε»

Εξεταστική για Τέμπη: «Αμέρικαν μπαρ» η συνεδρίαση – Παραλίγο να έρθουν στα χέρια Μαρκόπουλος και Βρεττός

Δημοσκόπηση Alco: Ελληνικό πρόβλημα η ακρίβεια – «Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία – Μεγάλη φθορά της ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Εξωστρέφεια ’, – Προθέρμανση Κασσελάκη, Συνέδριο, Λάρισα,syriza, exostrefeia ’, – prothermansi kasselaki, synedrio, larisa