ΣΥΡΙΖΑ: Επιθετικό άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ – Εκκλήσεις για συνεργασία με «καρφιά» σε Ανδρουλάκη

Η επιτακτική ανάγκη συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων συγκαταλέγεται στα βασικά πολιτικά συμπεράσματα που εξάγει η Κουμουνδούρου από τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές και ειδικά από την β’ γύρο που έφερε ανατροπές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και στέρησε τη νίκη από τη Νέα Δημοκρατία.

«Όπου συνεργάζονται οι προοδευτικές δυνάμεις ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είναι ανίκητοι», είναι η επωδός του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μιλά, περαιτέρω, για καθαρή, «στρατηγική ήττα» προσωπικά του πρωθυπουργού.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση χθεσινές ενημερώσεις ή σχολιασμό ηγετικών στελεχών, δείχνει να θεωρεί τον εαυτό της συμμέτοχο στη νίκη που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, με τον Χάρη Δούκα στην Αθήνα, τον Στέλιο Αγγελούδη στην Θεσσαλονίκη και τον Δημήτρη Κουρέτα στην Θεσσαλία (ο Κουρέτας ήταν ουσιαστικά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στηρίχτηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της εκλογικής κούρσας).

Βλέπουν εαυτούς στο κάδρο της νίκης

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδισε μόνο τρεις δήμους (Κερατσίνι, Χαλάνδρι, Ζωγράφου) και να έχασε 442.000 ψήφους σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εντούτοις από το βράδυ της Κυριακής επιχειρεί να μπει στο κάδρο της νίκης με δεδομένο ότι στο β’ γύρο στήριξε προοδευτικούς υποψηφίους που δεν ήταν δικοί του. Ενδεικτικά, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ανέφερε χθες πως «τα αυτοδιοικητικά μας ερείσματα είναι πολύ πιο ισχυρά σε σχέση με το 2019 γιατί είμαστε συμμέτοχοι σε μεγάλες ανατροπές που συντελέστηκαν στον β’ γύρο».

Το επιχείρημα που διαμορφώνει το ηγετικό επιτελείο του κόμματος είναι περίπου πως η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, και θα δώσει μια τεράστια δυναμική που θα συντρίψει τη δεξιά. Μάλιστα, λέγεται πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και το μομέντουμ καθώς  «ο προοδευτικός κόσμος της χώρας ξαναβρίσκει τη χαμένη αυτοπεποίθηση του και ελπίζει ξανά».

Με αυτό το πνεύμα, από το βράδυ της Κυριακής απευθύνει με μεγαλύτερη ένταση καλέσματα συνεργασίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία η δεύτερη προφανώς αποκρούει επιχειρώντας να περιφρουρήσει τη νίκη που θεωρεί ουσιαστικά δική της, παρά το γεγονός ότι έλαβε στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους προοδευτικούς χώρους. Η Κουμουνδούρου ήδη καταγγέλλει τον Ανδρουλάκη για αλαζονεία, αποτυχία στο να αντιληφθεί το διακύβευμα της συγκυρίας και μικροπολιτική περιχαράκωση.

Ουσιαστικά η Κουμουνδούρου προσπαθεί, μέσα από τις νίκες του ΠΑΣΟΚ ή την μεγάλη ήττα του Μητσοτάκη (όπως το βλέπει κανείς), και ειδικά στην Αθήνα (και στις Περιφέρειες πέρασε κάτω από τον πήχη του «13 στα 13») να κάνει μια διαχείριση εντυπώσεων σε σχέση με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό διότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η εικόνα του δεν είναι καλή, το εσωτερικό είναι ταραχώδες και παρά την αλλαγή ηγεσίας με την ανάδειξη ενός εντελώς νέου προσώπου, η πτωτική τάση συνεχίζεται και επιβεβαιώθηκε και από την αυτοδιοικητική κάλπη.

Οι πολιτικές εντυπώσεις είναι σε βάρος του στο βαθμό που η ψαλίδα έχει κλείσει πάρα πολύ με το ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον προβάλλει αξιώσεις αναγόρευσής του σε ντε φάκτο αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ πλησιάζει, έχοντας ανέβει σε διψήφιο νούμερο σε αυτές τις αυτοδιοικητικές (10%) και έχοντας κατακτήσει τρεις περισσότερους δήμους (6 συνολικά) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται συνέχεια στα καλέσματα, με… το καλό ή με το άγριο

Παρενθετικά, αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τα σχόλια που ακολούθησαν τον πρώτο γύρο για τον Στέφανο Κασσελακη – πως δεν ευθύνεται για το αποτέλεσμα, αλλά δε βοήθησε κιόλας, δεν έδωσε «αέρα» – η Κουμουνδούρου επιχείρησε να ανατρέψει αυτή την εικόνα επιμένοντας στις διαρροές της πως η παρουσία Κασσελάκη στην Θεσσαλία είχε καθοριστική συμβολή στη νίκη Κουρέτα, και πως γενικά συνέβαλε το «γενναίο» και «ακομπλεξάριστο» άνοιγμα δια της στήριξης στα προοδευτικά ψηφοδέλτια. Κάτι πάντως που ορισμένοι επισημαίνουν ότι δεν είναι και καινούριο στοιχείο, αλλά μια πρακτική που πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει ότι οι εκκλήσεις της προς το ΠΑΣΟΚ, με το καλό ή το άγριο, θα πιάσουν τόπο άμεσα.

Ωστόσο αναμένεται πως θα συνεχίσει να εκπέμπει σε αυτό το σήμα από εδώ και στο εξής, εκτιμώντας ότι το άνοιγμα θα επιβραβευθεί από τους πολίτες τους οποίους άλλωστε θα επικαλείται ως φορείς της βούλησης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Πάντως φαίνεται να υπάρχουν αποχρώσεις στο πως εννοείται αυτή η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ καθώς χθες ο Νίκος Παππάς πήρε αποστάσεις από την πρόταση Σπίρτζη για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως «είμαστε μακριά από αυτό».

Από την απέναντι πλευρά, αυτή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο Πάνος Σκουρλέτης, είδε στον τρόπο εκφέρεται η ρητορική περί προοδευτικών συγκλίσεων, σενάρια συγχώνευσης των δύο χώρων σε έναν ενιαίο φορέα με την κεντροαριστερά, στα οποία δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος. Στον αντίποδα δήλωσε υπέρ των αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και προϋποθέσεων.

Άλλα στελέχη από αυτή την πλευρά σχολίαζαν χθες, ότι υπάρχει από τα κάτω ένα ρεύμα που προκάλεσε ρωγμή στην κυβερνητική κυριαρχία, αλλά είναι προς αξιολόγηση τι σημαίνει αυτό για την κεντρική πολιτική σκηνή, αν επιτάσσει συμπράξεις, ή εμβάθυνση του πολιτικού περιεχομένου του κάθε πολιτικού φορέα χωριστά.

Ατζέντα εφ’ ολης της ύλης στην τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη

Η συζήτηση για τις συνεργασίες διευρύνει περαιτέρω και την ατζέντα με τα θέματα που αναμένεται να θέσει η Ομπρέλα, την Τετάρτη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διευρύνεται – θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 5 το απόγευμα.

Ειδικότερα, το θέμα των συνεργασιών όπως έχει ανοίξει και συζητείται δημόσια από στελέχη της ηγετικής ομάδας μπαίνει και αυτό στο τραπέζι, όπως και το ζήτημα των ευθυνών σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ξεκινά από την περίοδο Τσίπρα και την ανάληψη της σχετικής ευθύνης κατάρτισης της στρατηγικής από τον Χρήστο Σπίρτζη.

Επίσης, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να θέσει επί τάπητος τις απόψεις που εξέφρασε ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ για την σχέση της Αριστεράς με το Κεφάλαιο, τις αναφορές του περί «ξινίλας» και αριστερόμετρου, κ.ο.κ.

Προφανώς από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν είναι το συνέδριο και ο χρόνος διεξαγωγής του.

Διαβάστε επίσης:

Τίρανα: Συνάντηση Μητσοτάκη με Έντι Ράμα – Τι ειπώθηκε για τον Φρέντι Μπελέρη

Σκουρλέτης: «Όχι» σε συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο φορέα – «Είμαι εντελώς αντίθετος»

Κασσελάκης: Στην Διάνα Βουτυράκου η ευθύνη για τις νέες ομάδες εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Επιθετικό, ΠΑΣΟΚ – Εκκλήσεις, Ανδρουλάκη,syriza, epithetiko, pasok – ekkliseis, androulaki