ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση συσπείρωσης λίγο πριν το «χακί»

Σε προσπάθεια για συσπείρωση έχει αποδυθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα προκειμένου να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Αύριο ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζεται λίγο μετά το μεσημέρι και αφού προηγουμένως παραχωρήσει την τελευταία του – προ στρατού – συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδάκη. Η απουσία λόγω της περίπου 15θήμερης ή 20ήμερης θητείας ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο

οι εμφανίσεις και οι δραστηριότητες της τρέχουσας εβδομάδας ήταν πυκνές.

Σήμερα, ξεκινά και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, με την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με ομιλητή και πάλι τον Στέφανο Κασσελάκη. Τίτλος της εκδήλωσης «Για μια άλλη Ευρώπη».

Παρουσιάσεις υποψηφίων πάντως δεν αναμένονται.

Μπορεί να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους κάποια προβεβλημένα ή πρωτοκλασάτα στελέχη, ωστόσο η διαδικασία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου θα περάσει μέσα από τις προκριματικές εκλογές, που αναμένονται έως τα μέσα Απριλίου και, όπως ενημέρωσε η Κουμουνδούρου, θα γίνουν ανά περιφέρεια.

Την Κυριακή ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, αυτή της συγκέντρωσης των βιογραφικών και θα ακολουθήσει η φάση της αξιολόγησης. Υποψήφιοι μέχρι στιγμή είναι γνωστό πως θα είναι οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, οι οποίοι δεν θα μπουν στη διαδικασία των προκριματικών, ενώ εκείνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής και θα περάσουν και από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς.

Σενάρια περί του ενδεχομένου να κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής ακόμη και ο Στέφανος Κασσελάκης προς το παρόν κλείνουν από την Κουμουνδούρου, η οποία τα διαψεύδει. Πάντως προηγήθηκαν τα σενάρια για αναζήτηση τρόπου εισόδου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, που φαίνεται πως – είτε στο παρασκήνιο υπάρχουν κινήσεις του προέδρου είτε όχι, όπως λέει η Κουμουνδούρου – εκ των πραγμάτων «κολλούν» σε συγκεκριμένα πρόσωπα όπως η Ζωρζέτα Λάλη, που διεμήνυσε ότι θα κρατήσει την έδρα της εφόσον έρθει η σειρά της.

Αστακοί και δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, την αρχική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να διαδέχεται η ικανοποίηση για την κόντρα που έχει ανοίξει εναντίον του και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Με την κόντρα να συνεχίζεται μάλιστα και στο πεδίο της οικονομίας μετά την παρουσίαση από τον Κασσελάκη των μέτρων για την ακρίβεια και τη φορολογία.

Τα δημοσκοπικά «τσιμπολογήματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με μια καταγραφόμενη δημοσκοπική κόπωση του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν μια τάση επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, αν και στα επίπεδα όλων αυτών των μηνών, γύρω στο 12%. Την ίδια ώρα αρχίζει και καταγράφεται φθορά και για την κυβέρνηση, αν και η ψαλίδα με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη.

Το ότι σε αυτήν τη φάση το Μαξίμου επιλέγει να επιτεθεί στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα των εταιρειών του, από την Κουμουνδούρου φαίνεται πως αξιολογείται ως πέρασμα σε νέα φάση που δείχνει πως το Μαξίμου «ανησυχεί» και αναζητεί τρόπους συσπείρωσης. Εν προκειμένω, οι επιθέσεις της κυβέρνησης σε Κασσελάκη, αφήνοντας πιο πίσω την αντιπαράθεση Μαξίμου – Ανδρουλάκη, ερμηνεύονται από ορισμένους ως ένδειξη ότι ο Μητσοτάκης επιλέγει πλέον ως πολιτικό αντίπαλο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και θεωρείται ότι ευνοούν αντιστοίχως και τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης από τις αρχές της εβδομάδας αναδεικνύει αυτήν τη διάσταση στις επιθέσεις που δέχεται από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων κυβερνητικών στελεχών, με έμφαση στο μήνυμα ότι «μας φοβούνται γιατί ανεβαίνουμε», «βλέπουν τις κυλιόμενες και ανησυχούν», «έχουν πάθει εμμονή μαζί μου Μητσοτάκης και Γκρίνμπεργκ» κ.ο.κ.

Σαφώς, τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις είναι οριακά ως προς τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ ενώ ως προς το πολιτικό κλίμα τα πράγματα είναι ρευστά και επομένως είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθούν στη συνέχεια. Προς το παρόν, όμως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τον πολύμηνο εσωτερικό σπαραγμό που τον τραυμάτισε πολιτικά, δράττεται της ευκαιρίας για ενέσεις αισιοδοξίας στον εαυτό της και στο κοινό του κόμματος.

Καβγάς και για τα 7 μέτρα

Στο μεταξύ, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία, η κόντρα με την κυβέρνηση συντηρείται και από τις δύο πλευρές.

Η δε Κουμουνδούρου αξιοποιεί ως ένα ακόμη μέσο συσπείρωσης την καταγγελία των συστημικών ΜΜΕ για τη χαμηλή προβολή ή και απόκρυψη, όπως λένε, των μέτρων για την ακρίβεια από την ειδησεογραφική τους ροή.

Σε πρωινή του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η παρουσίαση που έκανε την Τρίτη με τα 7 μέτρα για την ακρίβεια και τις 5 τομές για τη φορολογία «είναι μια από τις σημαντικότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ελληνικό κόμμα τα τελευταία χρόνια». Και όμως, συνέχισε, «τα μέτρα είναι εξαφανισμένα από όλα τα ενημερωτικά site της προπαγάνδας Μητσοτάκη, τα οποία προφανώς περιμένουν non paper του Μαξίμου για να δουν πώς θα αντιδράσουν».

Πάντως, από την κυβέρνηση αντέδρασαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως «η άσκηση οικονομικής πολιτικής δεν είναι Μονόπολι, το έκανε και ο κ. Τσίπρας» όσο και ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο δεύτερος έκανε λόγο για «ακατάσχετη παροχολογία», «παιδαριώδη προσέγγιση Κασσελάκη», τύπου «χαρίζω σπίτια, χαρίζω οικόπεδα». Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, εν τούτοις η κυβέρνηση επιμένει να συσχετίζει τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του με την εποχή Τσίπρα, καθώς στο πνεύμα του κυβερνητικού εκπροσώπου και ο Χατηδάκης ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έπαθε Τσίπρα» κι «έταξε λεφτά από μειώσεις φόρων χωρίς καμία κοστολόγηση».

Τα μέτρα υπερασπίστηκε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, απαντώντας μεταξύ άλλων πως «ο υπουργός της κυβέρνησης “προσφέρω ασυδοσία, χαρίζω υπερκέρδη” θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός». Καταλόγισε στη Ν.Δ. αμηχανία κι ενοχικότητα στις αντιδράσεις της, ενώ αναφερθείς στον Κωστή Χατζηδάκη σημείωσε ότι καταφεύγει σε «χαρακτηρισμούς διότι αδυνατεί να εξηγήσει για ποιους λόγους αρνείται η Ν.Δ. να λάβει μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε δεύτερο πλάνο

Στο μεταξύ σε δεύτερο πλάνο έχουν περάσει οι εσωτερικοί καυγάδες, αν και δυσαρέσκεια συνεχίζει να καταγράφεται για διάφορα ζητήματα, όπως το ότι το βάρος της εσωκομματικής λειτουργίας πέφτει στο Εκτελεστικό Γραφείο, όπου επί της ουσίας τα πρόσωπα είναι διορισμένα, όπως λένε κάποια στελέχη. Την ίδια ώρα, επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής για τη συμμετοχή στις εκλογές για τα συντονιστικά των οργανώσεων και τις νομαρχιακές δεν υπάρχει τέσσερις μέρες μετά. Κάτι που δείχνει να δικαιώνει όσους, κόντρα στις διακηρύξεις Κασσελακη και ηγετικών στελεχών ότι το κόμμα μεγαλώνει και ενισχύεται, μιλούν για απογοητευτική συμμετοχή, την οποία ερμηνεύουν και ως αποστράτευση μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Πάντως, κομματικές πηγές παραδέχονταν τις προηγούμενες μέρες ότι στις περισσότερες οργανώσεις, περίπου στο 70%, δεν έγιναν εκλογές και τα συντονιστικά αναδείχθηκαν με συναινετικό τρόπο, καθώς και πως γενικότερα το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο. Ειδικότερα, πηγές υποστήριζαν στις αρχές της εβδομάδας πως η συμμετοχή ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022, με τη διαφορά ότι τότε το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν πιο έντονο διότι υπήρχαν… οι τάσεις.

Κοινώς, παρά τις συχνές επικλήσεις στη βάση των 150.000 μελών που ψήφισαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τις κατά καιρούς αναφορές Κασσελάκη ότι μετά τη διάσπαση έρχεται συνέχεια κόσμος στις οργανώσεις και τα βιογραφικά κατακλύζουν την Κουμουνδούρου, το λεγόμενο κόμμα των μελών δεν εμφανίστηκε στις κάλπες προκειμένου να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, όπως λέει και το σύνθημα.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Δεν έχω συμμετοχή σε καμία εταιρεία στο εξωτερικό, τις μεταβίβασα

Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους: Αν δεχθούμε πρόσκληση από τις ΗΠΑ θα ανταποκριθούμε, δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ για τον 72χρονο καρκινοπαθή: Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που οικοδομεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην υγεία

Keywords
Τυχαία Θέματα