ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση με «κανονικό» Συνέδριο στην ώρα του – Οι επιφυλάξεις απέναντι στο αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν

Τα απόνερα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται με την Νέα Αριστερά να προκαλεί νευρικότητα στην Κουμουνδούρου, ωστόσο στο εσωτερικό για την ώρα τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν σε μια σειρά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην σύντομη εισήγησή του σημείωσε χαρακτηριστικά «κρατάμε το λόγο μας» κι έτσι το κόμμα προχωρά σε ένα «συνέδριο επανεκκίνησης, συσπείρωσης και ανασυγκρότησης».

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ειδικότερα, ξεκαθάρισε

ο χαρακτήρας του Συνεδρίου και ο οδικός χάρτης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά συνέπεια το κόμμα μπαίνει επισήμως σε προσυνεδριακή διαδικασία. Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή την διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου (πλήρεις αρμοδιότητες Τακτικού Συνεδρίου, με νέο σώμα εκλεγμένων συνέδρων) στο χρόνο που έχει αποφασιστεί δηλαδή 23 – 25 Φεβρουαρίου 2024. Εξέλιξη την οποία, μέλη του οργάνου που το προηγούμενο διάστημα εκδήλωναν καχυποψία, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, υποδέχθηκαν με ικανοποίηση, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση απέδωσαν.  

Οι απόψεις, που είχαν ακουστεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις και στο παρασκήνιο, για χρονική μετάθεση του Συνεδρίου ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές, ή διαφορετικά για διεξαγωγή του Φεβρουάριο μεν αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες και με τους παλιούς συνέδρους (όπως θα ήταν το Διαρκές) δεν επικράτησαν τελικά.

Εξάλλου φαίνεται πως βρέθηκε ένας ελιγμός ώστε το Συνέδριο και «κανονικό» να είναι και «πανηγυρικό» εν όψει εκλογών, χωρίς τον πονοκέφαλο των συσχετισμών – ομάδες και τάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενδεχομένως με λιγότερο εμφανείς ή έντονες αντιθέσεις.

Εκλογή της νέας ΚΕ μετά τις ευρωεκλογές;

Ειδικότερα, υπάρχουν εισηγήσεις η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής (το καταστατικό προβλέπει ότι και αυτή πλέον γίνεται από τη βάση) να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Το επιχείρημα όσων στηρίζουν αυτή την άποψη είναι ότι έτσι τα στελέχη του κόμματος με το τέλος του Συνεδρίου θα μπουν στη μάχη των ευρωεκλογών, αντί για άλλη μια εσωκομματική μάχη όπου θα έπρεπε να κυνηγούν κουκιά και συσχετισμούς για την Κεντρική Επιτροπή.

Πάντως με αυτή την σκέψη διαφώνησαν χθες η Γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητώντας εκλογή ΚΕ αμέσως μετά το Συνέδριο. Το θέμα θα κριθεί τελικά στην αυριανή ΚΕ.

Οδικός Χάρτης

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη, αποφασίστηκε πως:

-Ορίζονται η Επιτροπή Συνεδρίου (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου- ΚΟΕΣ) και η Επιτροπή Θέσεων. Χθες κατά την συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και τα ονόματα των μελών που θα τις απαρτίζουν, όπου δεν υπήρξαν ενστάσεις καθώς η σύνθεσή τους θεωρήθηκε αντιπροσωπευτική.

-Τον Φεβρουάριο θα εκλεγούν νέα συντονιστικά στις Οργανώσεις Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές και παράλληλα θα γίνει η εκλογή των συνέδρων. Στις κάλπες αυτές, επισήμαιναν χθες πηγές του κόμματος, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα 40.000 νέα μέλη που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις τομέων ευθύνης του κόμματος ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει υπεύθυνος Οικονομίας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπεύθυνος Προγράμματος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπεύθυνος για το Ινστιτούτο Πουλαντζά και η Ρένα Δούρου υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Στο μεταξύ το τέλος των πολύωρων συνεδριάσεων που σηματοδοτήθηκε με την προγραμματισμένα τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αναμένεται να αποτυπωθεί και στην συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο.

«Εμπάργκο» στα κανάλια «γιοκ»

Σε ό,τι αφορά το θέμα που ανέκυψε με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια απέναντι σε στελέχη της Νέας Αριστεράς, χθες ήρθαν οι διευκρινίσεις ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για «εμπάργκο» στα κανάλια.  Κάποια στελέχη πάντως διευκρίνιζαν ότι αυτό που έχει ειπωθεί είναι να αποφεύγονται εμφανίσεις μόνο με στελέχη της Νέας Αριστεράς, δηλαδή όταν δεν υπάρχουν άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων στα πάνελ από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το βράδυ της Τετάρτης ο Πέτρος Παππάς επικαλέστηκε κεντρική οδηγία όταν αρνήθηκε να εμφανιστεί μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στο κανάλι One (εμφανίστηκε μετά την αποχώρηση του πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα επικαλέστηκε την πολύ πρόσφατη πληγή της διαίρεσης που είναι ανοιχτή ακόμη και ζήτησε κατανόηση και χρόνο ώσπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνειδητοποιήσουν ότι θα βρίσκονται «απέναντι» από «ανθρώπους που εκλεγήκαμε μαζί κάτω από την ίδια σημαία, με τον ίδιο αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2023».

Επίσκεψη Ερντογάν: Επιφυλάξεις για το καλό κλίμα, διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη

Σε ό,τι αφορά το χθεσινό γεγονός της ημέρας, την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την επί της αρχής στήριξή του στην προώθηση του διαλόγου για την μείωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο:

-ζήτησε διευκρινίσεις σε δύο σημεία της κοινής Διακήρυξης, και κυρίως τι σημαίνει «η υπαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου» που όπως τονίζεται «συνεπάγεται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις». Διευκρινίσεις ζητούνται και για την παράγραφο η οποία προβλέπει δέσμευση «αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη Διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη». Θα πρέπει να είναι σαφές, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «ότι τίποτα σε αυτήν την παράγραφο δεν επηρεάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και το δικαίωμα άμυνας των ελληνικών νησιών και δεν οδηγεί σε απεμπόληση δικαιωμάτων της, όπως προβλέπονται από το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο γενικότερα».

-εξέφρασε επιφυλάξεις για τους λόγους που ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει ένα βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων – η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι «η αξιοποίησή της στο πλαίσιο των αμερικανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων για συγκεκριμένα οφέλη (F16, Eurofighter, τελωνειακή Ένωση). Ο Στέφανος Κασσελάκης σε χωριστή ανάρτησή του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύνδεση του τουρκικού αιτήματος για τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – ΕΕ με τη Χάγη.

-καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν απάντησε στον Ρ.Τ. Ερντογάν για την αναφορά του στην «τουρκική μειονότητα» ή ότι δεν απάντησε ικανοποιητικά καθώς δεν του υπενθύμισε τις δικές του δηλώσεις περί «μουσουλμανικής» μειονότητας το 2017 και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατά μία άλλη εκδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι επί Τσίπρα ο Ερντογάν «δεν τόλμησε» να αναφερθεί σε «τουρκική» μειονότητα σε αντίθεση με τώρα.

Διαβάστε επίσης

Έκκληση Αστεροσκοπείου στους βουλευτές: «Μην ψηφίσετε την υπαγωγή του στο υπ. Κλιματικής Κρίσης»

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

Ο Γιάννης Μαντζουράνης τρολάρει την υπόκλιση Γεραπετρίτη

ReplyReply allForward

Keywords
Τυχαία Θέματα