Σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας: Πρωτοβουλία της ΕΕ για τον επαναπατρισμό των προσφύγων

«Τεχνικές συνομιλίες» θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκρόσωπό της Ερίκ Μαμέρ, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και με τις λευκορωσικές αρχές για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο επαναπατρισμός των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την Πολωνία.

Ο Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με το καθεστώς Λουκασένκο, αλλά για «τεχνικές συνομιλίες». Υπενθυμίζεται ότι ο Ερίκ Μαμέρ ανακοίνωσε

χθες βράδυ μέσω του twitter ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχίζει τις επαφές με τα 27 κράτη-μέλη σχετικά με την κρίση στα σύνορα της ΕΕ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Λευκορωσία πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Λευκορωσία για τους επαναπατρισμούς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την επέκταση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και αν σε αυτές θα περιλαμβάνονται μέτρα κατά του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, Βelavia. Υπενθύμισε, απλώς ότι «οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στη διεύρυνση του πεδίου των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ώστε να συμπεριληφθούν άτομα και οντότητες που συμμετέχουν σε αυτή την παράνομη και απάνθρωπη πρακτική εμπορίας ανθρώπων και εργαλειοποίησης των μεταναστών». Ο Π. Στάνο σημείωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιος θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων διεξάγονται με εμπιστευτικότητα και δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες πριν από την τελική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες παραμένουν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας επιχειρώντας να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ βιώνοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης και δριμύ ψύχος που προκάλεσε ακόμη και θανάτους.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Με εμβολιασμό ή τεστ η πρόσβαση στα ΜΜΜ

Κορωνοϊός: Σε τι ποσοστό ενισχύει την ανοσία η τρίτη δόση του εμβολίου

Συντριβή F-35: Θρίλερ με το βρετανικό μαχητικό που κατέπεσε στη Μεσόγειο

Keywords
Τυχαία Θέματα