Σύνοδος Κορυφής: Μετωπική σύγκρουση για τη Βρετανία, χωρίς τη Βρετανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Τετάρτη, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας για να ξανασκεφτούν το μέλλον της Ένωσης και να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ανησυχία της αποσύνθεσης μετά την πρωτοφανή ψήφο των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, γράφει το Associated Press. Αλλά όπως προσθέτει, υπάρχουν συγκρουόμενες αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης που βάζουν εμπόδια στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έφυγε από τις Βρυξέλλες την Τρίτη το βράδυ χωρίς να έχει λάβει κάποιο καθαρό σχέδιο για τις διαδικασίες του διαζυγίου, αποκρούοντας τις πιέσεις για ταχύτατη έξοδο και κληροδοτώντας το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων της εξόδου στον διάδοχό του.

Τη στιγμή που η μοίρα της Ευρώπης μοιάζει αβέβαιη, οι 27 εναπομείναντες πρόεδροι, καγκελάριοι και πρωθυπουργοί θα εστιάσουν στο πως θα μοιάζει η Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία. Όλοι μοιάζουν να συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει μετά την παραίτηση της Βρετανίας, αλλά διαφωνούν στο πως. Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, συγκλίνουν προς μία απάντηση που θα περιλαμβάνει εμβάθυνση, πιο στενές σχέσεις την ώρα που τα νεότερα μέλη στην ανατολική Ευρώπη θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο στα εθνικά τους κοινοβούλια και κυρίως τον έλεγχο των συνόρων τους.

Οι Ευρωπαίοι μοιάζουν απογοητευμένοι με το Ευρωπαϊκό σχέδιο και εναπόκειται στα κράτη - μέλη να τους εμπνεύσουν με συγκεκριμένες και σταθερές αλλαγές και πρόοδο, είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο. «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη προσφέρει προστιθέμενη αξία την οποία μπορούν να βιώσουν οι πολίτες των χωρών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλες χώρες στην ΕΕ αντιμετωπίζουν αιτήματα κυρίως από την ακροδεξιά για δημοψηφίσματα για την εγκατάλειψη της ΕΕ, ανάμεσα σε ένα διαδεδομένο συναίσθημα ότι το μεταπολεμικό σχέδιο για ενίσχυση της Ειρήνης μέσω του εμπορίου έχει γίνει ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, αντιδημοκρατικός, με μικρή σημασία για το μισό δισεκατομμύριο των κατοίκων της.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να ακούει τους πολίτες της σε θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομική ανάπτυξη. «Όλοι οφείλουμε να ξυπνήσουμε και να μυρίσουμε τον καφέ» είπε.

Οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ένωση είναι διχασμένες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της μετανάστευσης, ένα σημαντικό θέμα για την ψήφο των Βρετανών την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, με ηγέτιδα δύναμη την Ουγγαρία, αρνούνται να αποδεχθούν τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και οι χώρες του Ευρωπαϊκού βορά έχουν ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους σε απάντηση της έλευσης περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην ΕΕ τον περασμένο χρόνο.

Η απομάκρυνση της Βρετανίας έχει συνταράξει τις αγορές και έχει επιπτώσεις για ολόκληρη την ΕΕ και πέρα από την Ευρώπη και όπως είναι αναμενόμενο υπερκαλύπτει όλα τα υπόλοιπα θέματα. Η πρωτοφανής απόφαση των Βρετανών θα αφαιρέσει από τη ΕΕ μία από τις πιο πλούσιες οικονομικές αγορές, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και ένα διπλωματικό γίγαντα.

Αυτή η απόφαση όμως μπορεί να επιφέρει και το ξήλωμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επαναληφθεί ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και ήδη συναντήθηκε με τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη.

«Με ένα διχασμένο ηνωμένο Βασίλειο, χρειαζόμαστε μία Ενωμένη Ευρώπη περισσότερο από ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Βέττελ.

Στο δείπνο της τρίτης, οι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν τα αιτήματα του Κάμερον για ευνοϊκή μεταχείριση της Βρετανίας μετά την αποχώρηση, επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξουν πλεονεκτήματα στις εμπορικές συναλλαγές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε τις προτάσεις ότι ούτε ο διάδοχος του Κάμερον μπορεί να μην ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης εξαιτίας της οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit και της μεγάλης σύγχυσης για τη διαδικασία εξόδου ενός κράτους από την ΕΕ.

«Δεν βλέπω τρόπους για να αντιστραφεί η απόφαση» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για ευχές.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΣύνοδος Κορυφήςδημοψήφισμα Βρετανίαεπιπτώσεις BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα