Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1: «Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε»

«Δουλειά μου είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους» - «Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον έτοιμη να υποστηρίξει αλλαγές»Πολιτική

«Η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και που στο παρελθόν χανόντουσαν», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις πρώτες του μέρες ως πρωθυπουργός, αλλά και για

την οικογένειά του είπε ακόμα:

- «Είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική, σε μια εποχή που η πολιτική ήταν όντως μακριά από το μέλλον μου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά το 1997 έπιασα τον εαυτό μου πολλές φορές να συμμετέχει σε συζητήσεις. Είπα στον εαυτό μου ότι αν δεν κάνεις αυτό το βήμα, να συμμετέχεις στα κοινά, πως θα πείσεις έναν άλλον; Πήρα την απόφαση και πολιτεύθηκα το 2003».

- «Όταν έγραφα τη δήλωση για την εκλογική μας νίκη, σ’ αυτές τις περιπτώσεις γράφει πάντα όχι μια δήλωση, αλλά δυο επειδή δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ στους γονείς μου. Είμαι τυχερός. Οι γονείς μου με έκαναν σε σχετικά προχωρημένη ηλικία. Είχαμε 50 χρόνια διαφορά με τον πατέρα μου. Είχα την χαρά να τον έχω μαζί μου πολλά χρόνια, να με δει πρόεδρο της ΝΔ και να με δει να κάνω οικογένεια. Όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό που μένει είναι η οικογένεια. Η γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Το ίδιο ίσχυε και για τους γονείς μου».

- «Έχω ακούσει πολλές ειρωνείες. Η οικογένειά μου έφυγε εξόριστη. Η μητέρα μου ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό με τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας μου διέσχισε το Αιγαίο. Ο πατέρας μου ήταν παρών με τον τρόπο του. Όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ είχαμε πιο αραιή επαφή. Οι σχέσεις μας πέρασαν και δυσκολίες στην εφηβεία μου, αλλά έχω την ικανοποίηση ότι η σχέση μας έγινε καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου».

- «Έχω μελετήσει όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, όχι μόνο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Δεν αισθάνομαι ότι συγκρίνομαι με κανέναν. Συγκρίνομαι με τον πήχη που βάζω ο ίδιος για τον εαυτό μου. Από τη στιγμή που μπήκα στο πρωθυπουργικό γραφείο είδα ότι υπάρχει μια ελληνική σημαία, μια ευρωπαϊκή σημαία. Είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».

- «Νοιαζόμαστε για τους πιο αδύναμους. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Και δικιά μου δουλειά είναι να εξασφαλίσω την ισότητα των ευκαιριών. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημιουργούν. Χρέος του κράτους είναι να παρέχει ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς που δεν τα καταφέρνουν».

- «Είμαι ένα προϊόν αυτού που αποκαλεί κάποιος ελίτ. Έτσι όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν. Πράγματι είχα ευκαιρίες και δούλεψα πολύ σκληρά. Μπήκα στο Χάρβαρντ και αποφοίτησα αριστούχος. Ενας από τους λόγους που ήθελα να φύγω στα 18 μου ήταν επειδή θα με έβλεπαν με έναν παραμορφωτικό φακό. Ο μεγάλος μου αγώνας και η συμμετοχή μου στα κοινά ήταν να δοθούν ευκαιρίες και σε όσους δεν είχαν αυτά τα προνόμια».

- «Η πολιτική απαιτεί την ψυχική ταύτιση με το πρόβλημα του άλλου. Τι σημαίνει να ζει κάποιος με 500 ευρώ. Και να δίνουμε λύση. Δεν αποτελεί τεκμήριο κοινωνικής ευαισθησίας η προέλευση κάποιου. Έχω τεράστιο σεβασμό σε ανθρώπους που ξεκινούν χωρίς εφόδια και φτάνουν ψηλά».

- «Τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης είναι όχι για να κάνουμε μόνο γιορτές, αλλά και για να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα πιο έτοιμη από άλλες χώρες. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλά για την πατρίδα μας. Η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και που στο παρελθόν χανόντουσαν».

- «Έχω ένα πρόγραμμα, πρέπει να το υλοποιήσω ως πρωθυπουργός. Παρακολουθώ τους υπουργούς και ήδη έχουμε κάνει την πρώτη αξιολόγηση. Προκάλεσε έκπληξη ότι ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι επειδή δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Αν αυτό περνάει μέσα από έναν αυστηρό έλεγχο και χρονοδιαγράμματα, αυτό πρέπει να γίνει. Και στο τέλος εγώ θα είμαι υπόλογος. Είμαι αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός. Θέλω να σχηματίζω ο ίδιος άποψη. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις. Κανείς δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει για έλλειψη προετοιμασίας. Υπάρχουν ζητήματα που θα ήθελα να τα είχαμε αντιμετωπίσει πιο γρήγορα. Υπάρχουν άλλα που τα πήγαμε αρκετά καλά, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Στο ζήτημα του προσφυγικού βρεθήκαμε σε αυξημένες ροές κι έπρεπε πιο γρήγορα να προσαρμοστούμε. Η πολιτική είναι η προσαρμογή στο απρόοπτο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, στο φινάλε της συνέντευξης, πως είναι φίλος του Ολυμπιακού και ότι ο αθλητισμός για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής, ενώ χαρακτήρισε "καρκίνωμα" τη βία στα γήπεδα. 

ΜητσοτάκηςΧατζηνικολάουΑΝΤ1Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα