Συνεχίζονται οι εντατικές συνομιλίες εν όψει της Γενεύης – Με μικρό καλάθι προσέρχεται η Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για το Κυπριακό. Σε αυτή τη διαδικασία για την οποία δεν έχει συμφωνηθεί καταληκτικός ορίζοντας (open end) η Αθήνα προσέρχεται κρατώντας μικρό καλάθι ως προς τους καρπούς των συνομιλιών στην παρούσα φάση: δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει ο Τούρκος Πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του με τις συνθήκες αστάθειας που διαμορφώνονται τον τελευταίο καιρό η τουρκική πλευρά μέχρι στιγμής

προβάλλει «ακραίες» απαιτήσεις στις συνομιλίες κάτι που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυμερή Διάσκεψη, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η Αθήνα εργάζεται για την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γενεύη, εφόσον διαμορφώνονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετά και τη συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου φαίνεται να λαμβάνει την ενημέρωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος μάλλον δεν θα εκπροσωπήσει ο ίδιος την Τουρκία στην πολυμερή. Αν επαληθευτεί αυτή η πληροφορία, τότε εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο και για τον Αλέξη Τσίπρα να παραστεί, παρόλο που η συνάντηση θεωρείται ότι πραγματοποιείται σε αναβαθμισμένο επίπεδο καθώς εκτός από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ανακοινώθηκε από την Κομισιόν και η συμμετοχή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα όσα λέγονται από κυβερνητικές πηγές, η διμερής Τσίπρα – Ερντογάν δεν φαίνεται να πραγματοποιείται, με την Αθήνα να επικαλείται έλλειψη επαρκούς χρόνου για την προετοιμασία της και από τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με την επιστολή Ακιντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόθεση Αναστασιάδη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη με διπλή ιδιότητα (και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας) κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι κινείται στο σύνηθες πλαίσιο αντιδράσεων και πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας, επομένως δεν δημιουργεί εμπόδια στην πραγματοποίηση της συνάντησης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να τρέξει και η προετοιμασία για τις (διαδοχικές) συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός την Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για το επίπεδο προόδου των συνομιλιών για το Κυπριακό, εν όψει της Γενεύης. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεννόηση για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα και η διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Ωστόσο είναι με ερωτηματικό αν και σε τι βαθμό θα «αξιοποιηθεί» για την τροφοδότηση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση με την οποία η κόντρα βρίσκεται σε νέα φάση όξυνσης.

Φίλης – Αναγνωστοπούλου σε εκδήλωση για το κυπριακό

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» σε συνεργασία με το δίκτυο Transform! Europe διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κυπριακό: η ώρα της λύσης». Στην εκδήλωση μετέχουν η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια του Παντείου Σία Αναγνωστοπούλου, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος» (YKP) και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μουράτ Κανατλί , ο πρόεδρος του κυπριακού Ιδρύματος Κοινωνικοοικονομικών Μελετών, (ΙΚΜΕ), Τάκης Χατζηδημητρίου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης χαιρετίζουν τη Διάσκεψη της Γενεύης ως ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του κυπριακού. Ειδικότερα σημειώνουν:

«Μετά μια μακρά και επίπονη διαδικασία διαλόγου και διαβουλεύσεων η πρόοδος που καταγράφεται ενθαρρύνει την ελπίδα μας ότι μπορεί να γίνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στη διάσκεψη της Γενεύης προς τη λύση του Κυπριακού και της δημιουργίας συνθηκών κοινής ζωής, σ’ όλα τα επίπεδα, του κόσμου των δύο κοινοτήτων. Η σύνθεση του πάνελ εγγυάται μια ουσιαστική παρουσίαση του σύνθετου αυτού ζητήματος, το οποίο είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο από πολλές πλευρές, ελπίζοντας έτσι ότι συμβάλει στην κατανόηση των όρων επίλυσής του. Θα ακολουθήσει συζήτηση».

διάσκεψηΓενεύηΚυπριακόΕλλάδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα