Συναγερμός εναντίον της χαλαρής ψήφου

Τη λογική της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε συναγερμό. Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή νίκη του κόμματος για να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αλλά και για να ενισχυθούν οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση αυτή έχει τη σημασία της, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις, πέρα από την ισχυρή πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης, όπου υπερτερεί καθαρά η Ν.Δ., καταγράφουν

και δύο άλλα στοιχεία:

● Ότι οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τη Ν.Δ. σε μεγάλο ποσοστό επειδή η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες τους.

● Ότι, την ίδια στιγμή, το μέγα πρόβλημα της ακρίβειας προβληματίζει ιδιαίτερα τους πολίτες σε ποσοστό πάνω από 61%.

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει οριζόντια μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους μάλιστα καλεί να πληρώσουν για ολόκληρο το 2023, όταν το σχετικό νομοθέτημα περνάει από τη Βουλή στα τέλη του χρόνου.

Να προλάβουν την αμφισβήτηση

Με αυτά τα δυο δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυτό που φοβούνται οι συνεργάτες του Μητσοτάκη είναι ότι αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας θα εκφραστεί στις κάλπες του Ιουνίου. Αυτό άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις ευρωεκλογές, όταν οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τις κυβερνήσεις.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό γνωρίζουν άλλωστε ότι, εάν οι ευρωεκλογές δείξουν ένα ποσοστό πολύ κάτω από αυτό των εθνικών εκλογών, οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι σοβαρές, αφού μοιραία θα αρχίσει μία συζήτηση για αμφισβήτηση της κυβερνητικής υπεροχής.

Το κλίμα αυτό άλλωστε καταγράφουν σε κάθε ευκαιρία και οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι εισπράττουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Πολλοί από αυτούς δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους καθώς, όπως λένε, η κατάσταση είναι αβάσταχτη στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι κατά γενική ομολογία έχουν στηρίξει τη Ν.Δ.

«Θα φάμε ξύλο στις ευρωεκλογές» είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά από τα χείλη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος όταν μεταφέρουν το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία στα κυβερνητικά στελέχη. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς ζητούν να υπάρξουν ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η βασική φιλοσοφία του νομοθετήματος δεν θα αλλάξει.

Οι πληροφορίες λένε ακόμα ότι η βάση της Ν.Δ. εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τα νέα μέτρα αλλά και από τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι οποίες δεν φέρνουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συνωστισμός… μουστερήδων για την Ευρωβουλή

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος για το υπερβολικό άνοιγμα του Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται θετικός στην ένταξη του Ανδρέα Λοβέρδου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Και τα δύο αυτά στελέχη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αποχώρησαν από το κόμμα τους διαφωνώντας με την πολιτική που ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία χρόνια.

Η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού έχει φέρει μεγάλες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος καθώς πολλοί πιστεύουν ότι οι δεξιοί που τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους προς το κυβερνών κόμμα θα κάνουν το ίδιο και στις κάλπες του Ιουνίου. Δεν αποκλείουν δηλαδή να υπάρξει ένα ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων που δεν θα προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει Ν.Δ., ενώ ένα κομμάτι από τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους μπορεί να κατευθυνθεί προς τον Κυριάκο Βελόπουλο ή τη Νίκη.

Εν τω μεταξύ αρκετοί από τους ηλικιακά νέους βουλευτές που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι επειδή δεν υπάρχουν ούτε στον… πάγκο της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να συζητούν το σενάριο της μεταπήδησής τους στην Ευρωβουλή. Όμως κι εκεί, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει χώρος. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από το εάν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να σπάσει την επικράτεια σε πέντε κομμάτια ή θα την αφήσει ενιαία. Η πρόταση αυτή βρέθηκε στο τραπέζι με τη λογική ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να κατακτήσει 9 από τις 21 έδρες.

Ωστόσο η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε και από πρόσωπα της δημοσιογραφίας και της σόου μπιζ. Αυτά ήταν ο Αντώνης Ρέμος στην Περιφέρεια Μακεδονίας, ο Σάκης Ρουβάς στην Αττική και ο Γιώργος Αυτιάς στην αλυσίδα των νησιών που θα περιλάμβαναν το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα που θα ήταν μια ενιαία περιφέρεια.

Τέλος αρκετές μουρμούρες υπάρχουν και για το θέμα των δύο θητειών – με αναδρομική ισχύ – καθώς, όπως λέγεται, από τη στιγμή που υπάρχει ο σταυρός θα έπρεπε να μπορούν όλοι να εκτεθούν στην εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντικό μάθημα για όλους μας

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι λένε «ναι» στις μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς το απέκλεισε ο Ανδρουλάκης

Δημήτρης Ρέππας: Ο «Παπανδρεϊκός» που αφήνει αιχμές κατά του Ανδρουλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συναγερμός,synagermos