Σύμβουλος Ζελένσκι: Οι FT αναφέρονται στις ρωσικές θέσεις – Πιθανές απευθείας συνομιλίες κορυφής σύντομα

Τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός. Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, αυτό θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

«Έχουμε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση, ότι τις προσεχείς μέρες θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, σε σχέση με το δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και σχέδιο 15 σημείων, ο Ποντολιάκ διευκρινίζει ότι η εφημερίδα δημοσιοποιεί ένα προσχέδιο που καταγράφει τη ρωσική θέση «και τίποτε περισσότερο».

«Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές τις θέσεις. Το μόνο που επιβεβαιώνουμε», συνεχίζει ο Ποντόλιακ, «είναι σε αυτό το σημείο η κατάπαυση πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από σειρά χωρών».

Briefly. FT published a draft, which represents the requesting position of the Russian side. Nothing more. The side has its own positions. The only thing we confirm at this stage is a ceasefire, withdrawal of Russian troops and security guarantees from a number of countries

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 16, 2022

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, «η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση της Ρωσίας από την Ουκρανία εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις στρατιωτικές του δυνάμεις».

Η συμφωνία, για την οποία οι FT λένε ότι συζητήθηκε πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα οδηγήσει την Ουκρανία να αποκηρύξει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υπόσχεται να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από τους δυτικούς συμμάχους.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

«Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανικές αρχές: Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο – καταφύγιο αμάχων στη Μαριούπολη – Επίθεση σε κονβόι αμάχων προς Ζαπορίζια (videos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασε στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί επίθεση, αλλά δεν θα αναπτύξει δυνάμεις του στην Ουκρανία (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα