Στρατηγός του ισραηλινού στρατού παρομοιάζει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία

ΚΟΣΜΟΣ

Σάλο έχουν προκαλέσει στο Ισραήλ οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πρόκειται για τον υποστράτηγο Γιερ Γκολάν ο οποίος, σε ομιλία του για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, την Τετάρτη, παρομοίασε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις τις φοβερές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη να ξεδιπλώνονται εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκολάν.

«Το Ολοκαύτωμα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε τη ζωή μας και να οδηγήσει τον καθένα μας να αναλάβει τις ευθύνες

του. Γιατί αν είναι ένα πράγμα που μας τρομάζει όταν θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα, είναι η συνειδητοποίηση των φοβερών διεργασιών που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, 70, 80 και 90 χρόνια πριν, των οποίων απομεινάρια βρίσκουμε σήμερα ανάμεσά μας, εν έτει 2016», πρόσθεσε, καλώντας παράλληλα «να ξεριζωθούν τα πρώτα σημάδια μισαλλοδοξίας, βίας και αυτοκαταστροφής που οδηγούν στην ηθική κατάπτωση».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο και απλό από τη διασπορά φόβου και την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό και εύκολο από το να συμπεριφερόμαστε σαν τέρατα, διαφθειρόμενοι ηθικά την ίδια στιγμή που θεωρούμε ότι είμαστε ενάρετοι», ανέφερε ακόμα.

Ο υποστράτηγος αναφέρθηκε ακόμα στην περίπτωση του Ελορ Αζαρία, ενός στρατιώτη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίον απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία μετά τον θανάσιμο τραυματισμό Παλαιστίνιου που είχε ήδη πληγωθεί και ακινητοποιηθεί, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. «Η ακατάλληλη χρήση των όπλων και η παραβίαση του δικαίου του πολέμου αποτελούν συστατικά στοιχεία της ύπαρξης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο έμμεσος πλην σαφής παραλληλισμός του ισραηλινού κράτους με τη ναζιστική Γερμανία, και μάλιστα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ενόπλων δυνάμεων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ ζήτησε από τον στρατηγό να ανακαλέσει, ενώ ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η Γκολάν είναι «λίγο μπερδεμένος» ενώ ισχυρίστηκε ότι με τις επισημάνσεις του έδειξε ασέβεια προς τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος.

Από την πλευρά του οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ήταν «μια παράλογη και αβάσιμη σύγκριση που ποτέ δεν έπρεπε να γίνει, ενώ δεν σκόπευε να επικρίνει την πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης».

Τέλος, ο ίδιος ο Γκολάν προσπάθησε να ανασκευάσει, δηλώνοντας πως δεν είχε «καμία πρόθεση να συγκρίνει τις ένοπλες δυνάμεις και το Κράτος του Ισραήλ με καταστάσεις που επικράτησαν την περίοδο των Ναζί».

Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων, που εξακολουθούν να ζουν υπό ισραηλινή κατοχή και υπό περιορισμό στη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2015 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια δήλωση που είχε προκαλέσει σάλο διεθνώς είχε αναφέρει ότι ο Χίτλερ δεν είχε σκοπό να εξοντώσει τους Εβραίους αλλά απλώς να τους... απελάσει, ενώ για το Ολοκαύτωμα ισχυρίστηκε ότι δεν ευθύνονται οι Ναζί αλλά οι Μουσουλμάνοι.

ΙσταήλναζίστρατόςΟλοκαύτωμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα