Με φέρετρο έξω από τη Βουλή οι αγρότες, «βουλιάζει» το Σύνταγμα από τα τρακτέρ – «Στα μπλόκα θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς»

Σε αγροτικό κλοιό είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα διαδηλώνουν στην καρδιά της πρωτεύουσας, στο μεγάλο συλαλλητήριο, με το οποίο κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις τους ύστερα από αρκετές εβδομάδες αγώνα στα μπλόκα σε εθνικές οδούς, λιμάνια και τελωνεία.

Ήδη τα τρακτέρ έχουν καταφτάσει και σταθμεύσει στο Σύνταγμα,

υπό το θερμό χειροκρότημα των περαστικών οι οποίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, έχοντας και ένα φέρετρο της κτηνοτροφίας και στεφάνια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, στο οποίο αναγράφεται «θερμά συλλυπητήρια στους αγρότες», εκπέμποντας κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, στο Σύνταγμα έχει στηθεί και η εξέδρα για τις ομιλίες.

Η «καρδιά» των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, «χτυπά» σήμερα στο Σύνταγμα. Εκατοντάδες συμμετέχουν στη μεγάλη κινητοποίηση, ενώνοντας την φωνή τους με τους συναδέλφους τους από τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς κ.α. και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν με όλα τα μέσα, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και καταδικάζοντας παράλληλα τις αντιαγροτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως σήμερα.

Περισσότερα από 200 τρακτέρ φτάνουν στο Σύνταγμα, στο μεγάλο ραντεβού των αγροτών για το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τα πρώτα αγροτικά οχήματα κατέκλυσαν με πανό και συνθήματα την πλατεία Συντάγματος.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ και ζητούν ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση για το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Μεγάλο κόμβοι με τρακτέρ πέρασε λίγο μετά τις 15:30 από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, ανεβαίνοντας αντίθετα την Πανεπιστημίου.

Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε το πέρασμά τους από την Πανεπιστημίου. Με τρακτέρ και αγροτικά που έχουν επάνω τους ελληνικές σημαίες οι αγρότες έδειξαν την αγωνιστική τους διάθεση κορνάροντας διαρκώς.

Βίντεο με τη συγκλονιστική πορεία των αγροτών με τρακτέρ, που διαδηλώνουν για την επιβίωσή τους, στην Εθνική Οδό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, δημοσίευσε ο 902.gr.

Στις κόρνες των τρακτέρ, οι οδηγοί της Αττικής απάντησαν επίσης με κορναρίσματα και υψωμένες γροθιές, δηλώνοντας στον πλευρό τους.

Στο ΟΑΚΑ κατέφθασε ήδη ο κύριος όγκος των λεωφορείων που μεταφέρουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα.

Στη συνέχεια συντεταγμένα επιβιβάστηκαν στους συρμούς του Ηλεκτρικού για να φτάσουν στην Ομόνοια, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα επιβάτες των συρμών του Ηλεκτρικού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους έλεγαν «είμαστε μαζί σας».

«Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», ήταν τα συνθήματα που φώναξαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κατά την άφιξή τους στο ΟΑΚΑ.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Από εκεί όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς την Ομόνοια και το Σύνταγμα προκειμένου να συναντήσουν τους αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα φθάνουν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Στις 17:30 θα συγκεντρωθούν στη πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 θα ξεκινήσουν τη πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, επισημαίνοντας πως «δε θα υποχωρήσουμε και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Με συνθήματα, κόρνες και υψωμένες γροθιές υποδέχθηκαν τους αγρότες οι αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» φωνάζουν μαζί αγρότες και αυτοκινητιστές.

Οι αγρότες απαιτούν: 

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, θα υπάρξουν πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Δημογλίδου:

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου.

Ανοιχτό το μετρό

Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας αναφέρθηκε και στονχάρτη που δημιούργησε η ΕΛΑΣ και έχει δοθεί σε όλα τα Μέσα για να κατανοήσουν οι πολίτες τη διαδρομή των αγροτών. Όπως είπε, στη συνέχειαθα δοθούν στην κυκλοφορία κανονικά, η περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας αλλά και η διαδρομή που έχουν ακολουθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αγρότες. Όπως σημείωσε, μόνο εάν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη θα ξανακλείσει. Όπως εξήγησε,το μετρό δεν πρόκειται να κλείσει, εκτός και αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση.

Μέτρα και το πρωί της Τετάρτης

Η κ. Δημογλίδου πρόσθεσε ότι, και το πρωί της Τετάρτης, όταν και θα αποχωρήσουν οι αγρότες, θα υπάρξουν μέτρα. «Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο», υπογράμμισε.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

Σε δήλωσή του το μεσημέρι της Τρίτης ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.), Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου κάλεσε τους πολίτες «να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων» ενώ υπενθύμισε ότι «σε περίπτωση ύπαρξης εξαιρετικού λόγου μετακίνησης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών».

Τα μέτρα της Τροχαίας


Η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει ισχύ έκτακτα μέτρα λόγω των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προτείνει στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο εάν δεν είναι απαραίτητο. Σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ισχύεει από το μεσημέρι προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που ακολουθούν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα στο τμήμα Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.

Τα τρακτέρ κινούνται αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Ακόμη, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους στο Σύνταγμα

Δίκη για το Μάτι: Ενοχή για 9 και απαλλαγή για 12, μεταξύ των οποίων Δούρου και Ψινάκης

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για την επανακατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Keywords
βουλη, συνταγμα, μπλοκα αγροτων, τρακτερ, ελγα αποζημιωσεις, αθηνα, ελλαδα, συλλυπητήρια, φας, κρητη, πειραιας, διοδια, αλεξανδρουπολη, ΕΡΤ, οακα, θεσσαλονικη, λεωφορεια, ταξι, πετρελαιο, ΦΠΑ, νέα, ελγα, εργα, ελασ, μετρο, ισχύ, ΑΔΕΔΥ, ΑΠΘ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, δουρου, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, εθνικη, ελγα, εξεδρα, θηβα, οακα, ογκος, πειραιως, πλαισιο, πυλη, σημαιες, υψος, ωρα, αλληλεγγυη, αξονες, απωλεια, άφιξη, εβδομαδες, γινεται, γινονται, δηλωση, δοθει, δρομος, ειπε, υπαρχει, ελασ, ελληνικη αστυνομια, εργα, ερευνα, ερχονται, ημαθια, θεσσαλια, κυβερνηση, κινηση, λεωφορος, ληψη, ματι, μηκος, μειωση, ομαδα, ομονοια, οχηματων, οχηματα, πρωι, ραντεβου, ρευμα, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συνεχεια, συλλυπητήρια, συνθηματα, σχηματαρι, τμημα, τροχαια, ισχύ, φυσικα, φωνη, φορτηγα, ωρες, ασφαλεια, χωρα, καρδια, κωνσταντινου, μεινει, μπροστα, οδηγοι
Τυχαία Θέματα