Στις αυλές σπιτιών έφτασε η πυρκαγιά στην Εύβοια -Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών έσωσαν τα Καντούνια

5 καναντέρ 5 ελικόπτερα και μεγάλες επίγειες δυνάμεις - Πυρκαγιά και στην Κρήτη ΕΛΛAΔΑ

Μεχρι τις αυλές των σπιτιών έφτασαν οι φλόγες στα Καντούνια στην Εύβοια και μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών γλυτώσαμε τα χειρότερα. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής θανάσης Σερντέλος που προίσταται και συντονίζει το έργο, δήλωσε στο Π, ότι η πυρκαγια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται σε δυο μέτωπα.

Ανεξέλεγκτη καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της η πυρκαγιά που μαίνεται στην Εύβοια για

δεύτερο 24ωρο. Αυτή τη στιγμή το ευρύ μέτωπο έχει δημιουργήσει ένα "τρίγωνο" και εκεί έχουν επικεντρώσει οι πυροσβέστες τις προσπάθειες τους για να αναχαιτήσουν τις φλόγες. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τον οικισμό Καντούνια, προς τη Λίμνη και πάνω από το Μαντούδι. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 120 πυροσβέστες 30 στρατιώτες 44 πεζοπόρα 4 βυτιοφόρα.

Η καταστροφή

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απλά φαίνονται πολύ αδύναμες, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν για να την αντιμετωπίσουν.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες εδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Πυρκαγιά και στην Κρήτη

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά μαίνεται στο Ρέθυμνο. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή των Σαχτουρίων του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 26 οχήματα της πυροσβεστικής, πάνω από 46 πυροσβέστες, δέκα υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου και σπεύδουν δυνάμεις από το Ηράκλειο και τον δήμο της Φαιστού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι φτάνουν σε ένταση –κατά ριπές, όπως χαρακτηριστικά είπε– ακόμη και τα 12 μποφόρ. «Η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου ανάγκασε την πυροσβεστική και την αστυνομία να εκκενώσουν περιοχές και αυτή την ώρα εκκενώνεται η περιοχή Άι-Γιάννης, ένας μικρός οικισμός πριν την Αγία Γαλήνη... Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε ο δήμαρχος.Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, δύο πεζοπόρα τμήματα δίνουν μάχη μέσα στο πύρινο μέτωπο για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών και η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη λόγω των ανέμων αλλά και διότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι άνεμοι θα συνεχίσουν για πολλές ώρες ακόμη. Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά έχει περάσει από Σαχτούρια, Μέλαμπες, Άγιο Παύλο, Άι-Γιάννη και κατευθύνεται προς την Αγιά Γαλήνη. «Στο Πέρασμα της έχει καταστρέψει ελαιώνες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασικούς πυρήνες των περιοχών και αγροτικές καλλιέργειες», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη ο όποιος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους... Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».Εύβοιαπυρακγιάπυρκαγιά Εύβοιαπύρινο μέτωποοικολογική καταστροφήΚρήτηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα