Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων – Το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα ακόμη κρίσιμο «επεισόδιο» των διαπραγματεύσεων είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες και αναμένεται να κορυφωθεί στη βραδινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά στα δημοσιονομικά ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές παραμένει στα 710 εκατ. ευρώ και η ελληνική πλευρά με τις αναθεωρημένες προτάσεις που κατέθεσε χθες, αναμένει την υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών για να επιτευχθεί συμφωνία. Οι αναπροσαρμογές της

ελληνικής πρόταση σε ΦΠΑ, πρωτογενή πλεονάσματα και στο ασφαλιστικό θα κρίνουν τις προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα, στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αύξηση στο 12% του μεσαίου συντελεστής ΦΠΑ για βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, στο 6,5% του χαμηλού για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου και διατήρηση του 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, περιλαμβάνεται και δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,75% του ΑΕΠ εφέτος και 1,50% για το 2016 (αντί 0,6% και 1%, αντιστοίχως. που προβλεπόταν στην πρόταση των 47 σελίδων) και έναντι 1% και 2% το 2016 που ζητούσαν οι δανειστές.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απόλυτα να διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και να ακολουθεί τους κοινούς κανόνες της Ευρωζώνης χωρίς να συμβιβάζεται όσον αφορά τους αναδιανεμητικούς της στόχους και την πολιτική της εντολή. Οι αναθεωρημένες προτάσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα την πρόθεση να μετατοπιστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους πιο πλούσιους Έλληνες που παρέμειναν ανέγγιχτοι από το προηγούμενο πρόγραμμα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το εσωτερικό μέτωπο

Ταυτόχρονα με την σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό μέτωπο των βουλευτών που αντιδρούν στις υποχωρήσεις που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Χθες 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησαν χθες στον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιά κείμενο, με το οποίο ζητούν να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού. Ζητούν επίσης με την ίδια επιστολή να μην εφαρμοστούν οι υπάρχουσες μνημονιακές διατάξεις που προβλέπουν μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο ΕΕ – CELAC. Εκτός από τη βραδινή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Χιλής Michelle Bachelet, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff, τον Πρόεδρο της Βολιβίας Evo Morales, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Miguel Diaz – Canel και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Hector Timerman.

συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ ΟλάντΤσίπρας ΜέρκελΤσίπρας ΒρυξέλλεςδιαπραγματεύσειςσυμφωνίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα