Στενεύουν τα περιθώρια στα ασφαλιστικά ταμεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο τρίμηνο για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και την πληρωμή των συντάξεων...

Ευτυχώς υπάρχουν ταμεία που έχουν τη δικλείδα ασφαλείας του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και των «εσωτερικών δανείων», στα οποία αναμένεται να καταφύγουν, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, αλλά υπάρχουν και ταμεία όπως το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο, παρότι δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, έχει αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση

του κράτους, μέσω του τρίτου μνημονίου.

Σε δεινή θέση είναι και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο οποίο εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πληρωμής ενός μόνο μέρους από το μέρισμα που δικαιούνται οι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Άλλωστε τον προηγούμενο μήνα, για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ.

Επίσης, το ΕΤΕΑ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς τα έσοδά του υπολείπονται των αναγκών του για καταβολή συντάξεων, κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι εισπράξεις του ΙΚΑ, που είδε τον Ιανουάριο τα έσοδά του να μειώνονται σχεδόν κατά 8%, σύμφωνα με πληροφορίες βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δίνει ελπίδες στα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης ότι ο Φεβρουάριος δεν θα είναι χειρότερος.

ΕΤΕΑΟΑΕΕΙΚΑπληρωμή συντάξεωνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα