Στεφανιαία νόσος: Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στα stents (Photos)

Η στεφανιαία νόσος είναι γνωστό ότι αποτελεί μαζί με άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα την πλέον συχνή αιτία θανάτου.

Στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερα από 20.000 εμφράγματα το χρόνο γι’ αυτό
και οι γιατροί επιμένουν στην πρόληψη με υγιεινό τρόπο ζωής η και φάρμακα που συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας και των επιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου.

Τι γίνεται όμως όταν εκδηλωθεί κλινικά με σταθερή ή ασταθής στηθάγχη, ή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολύ συχνά απαιτείται η επεμβατική διερεύνηση της στεφανιαίας

νόσου με στεφανιογραφία και ακολούθως η αντιμετώπιση της με διαδερμική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent (μπαλονάκι) ή με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass).

Τα καλά νέα είναι ότι οι γιατροί πλέον έχουν στα χέρια τους σύγχρονα «όπλα» όπως τα εξελιγμένα stents που εξασφαλίζουν περισσότερα αλλά και ποιοτικά χρόνια ζωής στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

«H στεφανιογραφία γίνεται με τοπική αναισθησία, από το χέρι, συνήθως διαρκεί 5-15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από 4 ώρες» εξηγεί ο κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Metropolitan General και συνεχίζει:

«Στις περισσότερες των περιπτώσεων αν υπάρχουν σημαντικές στενώσεις και δεν αρκεί η
φαρμακευτική αγωγή μόνον, ακολουθεί η επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου με αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent από τον επεμβατικό καρδιολόγο και πιο σπάνια με by-pass από τον καρδιοχειρουργό. Η αγγειοπλαστική γίνεται τις πιο πολλές φορές στην ίδια συνεδρία με την
στεφανιογραφία, όπως λέμε ad hoc, με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 15-60 λεπτά ανάλογα με την πολυπλοκότητα της, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και έξοδο του από το νοσοκομείο την
επομένη ημέρα.

Αν βέβαια γίνεται στο πλαίσιο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου π.χ. οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, η διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς καθορίζεται από αυτό, συνήθως άλλες 3-5 ημέρες» προσθέτει.

Τα εξελιγμένα stents

Τα αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια με την χρήση εξελιγμένων stents που απελευθερώνουν ειδικό φάρμακο ώστε να αποφεύγεται η υποτροπή, αντιθρομβωτικών φαρμάκων για αποφυγή θρομβώσεων στην οξεία φάση και χρονίως καθώς και ενδοαγγειακών τεχνικών απεικόνισης με τις οποίες βελτιστοποιούμε την τοποθέτηση των stents.

Με αυτό τον τρόπο η αγγειοπλαστική επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Ειδικότερα, σε σχέση με τη φαρμακευτική θεραπεία μόνον, η αγγειοπλαστική όταν
εφαρμόζεται στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα προσφέρει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ στους χρόνιους ασθενείς, λιγότερα ενοχλήματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ασθενείς που θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο χρειάζεται να παίρνουν εφ’ όρου ζωής φάρμακα όπως ασπιρίνη και στατίνη.

«Επιπλέον, και για βραχύ χρονικό διάστημα, συνήθως 6-12 μήνες, ο ασθενής μετά την αγγειοπλαστική πρέπει να λάβει πέραν της ασπιρίνης και δεύτερο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο για να αποφύγουμε την θρόμβωση του stent, κάτι που με αυτό τον τρόπο συμβαίνει πολύ σπάνια, στο 0,5% των περιπτώσεων», καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος.

Διαβαστε επίσης

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο για την ύπουλη «σιωπηλή» νόσο

Έκκληση ΙΣΑ στους γονείς για τα strep – test: Μην τα κάνετε μόνοι σας

Κορωνοϊός: 40 θάνατοι, 34 διασωληνωμένοι – Ακόμα 8 θάνατοι από γρίπη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στεφανιαία, Ποιες, Photos,stefaniaia, poies, Photos