Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ΕΣΡ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θέσεις μάχης» έχουν λάβει κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το «καυτό» ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΡ ενώ για την ώρα αποτελεί... ανάμνηση το κλίμα συναίνεσης, που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των δυο πλευρών ενώ θεωρειται δεδομένο ότι η κατάσταση «ψυχρού πολέμου» θα κυριαρχήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης με θέμα τον ορισμο του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαδικασία και να «τρέξει» ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην περίπτωση που βρεθεί τελικά η... συναίνεση και προκύψει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής θα υπάρξει και η άμεση στελέχωση του ΕΣΡ που θα ανοίξει τον δρόμο στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Στην περίπτωση, ωστόσο, που επιβεβαιωθεί ότι το κλίμα συναίνεσης έχει πάει... «περίπατο» τότε η κυβέρνηση έχει «ανοιχτό δρόμο» προκειμένου να καταθέσει νέα τροπολογία και με την οποία θα «παίρνει» την διαγωνιστική αρμοδιότητα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και θα την «παραδώσει» στον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για τα κανάλια.

Χρονικά πάντως θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Τρίτης, στην ατζέντα της οποίας αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ΕΣΡ.

Τα δυο στρατόπεδα βρέθηκαν στα «χαρακώματα» κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια το απόγευμα της Δευτέρας, στην οποία συζητήθηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και με την οποία αυξάνονται τα μέλη του ΕΣΡ από επτά (7) σε εννέα (9). Η ρύθμιση του αρμόδιου υπουργού «σήκωσε» κύματα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης ενώ η ΝΔ δήλωσε ότι όχι μόνο καταψηφίζει την συγκεκριμένη τροπολογία αλλά κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 6 το απόγευμα της Τρίτης και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο συζήτησης το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Νίκος Παππάς κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ αφού πλέον η Βουλή είναι πολυκομματική και ως εκ τούτου είναι υπαρκτή η ανάγκη ένταξης και των προτάσεων και των άλλων κομμάτων. «Σε ένα περιβάλλον πολυκομματικής Βουλής κι επειδή εμείς είμαστε συνεπείς, ότι θέλουμε ευρύτατες συναινέσεις, θεωρούμε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις για μέλη από κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας την επιλογή της κυβέρνησης για την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε τη ΝΔ να διαψεύσει ότι ζητά την «αποψίλωση» του νόμου για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Αναρωτήθηκε μάλιστα «αν θα δεχθούμε μετά από τρεις μήνες μετά από την ψήφιση του νέου νόμου για το νέο τηλεοπτικό τοπίο να μπλοκαριστεί η διαδικασία και να παραμείνει το παρών θολό και διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ουσιαστικά συναλλαγή με την οποία «ο καθένας βάζει τους δικούς του» έτσι ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση. Σημείωσε μάλιστα πως πρόκειται για μια μεθόδευση, χαρακτηρίζοντας την «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους». Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας «πρόκειται για μια διάταξη ντροπής και η ΝΔ δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει».

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τάχθηκαν κατά της τροπολογίας σε αντίθεση με την Ένωση Κεντρώων, η οποία εκφράστηκε με θετικά λόγια για την ρύθμιση ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα δηλώσουν «παρών».

ΕΣΡμέλη ΕΣΡσυζήτηση για ΕΣΡHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα