Σπύρος Φωκάς: Η μυθιστορηματική ζωή και η λαμπρή καριέρα του τελευταίου ζεν πρεμιέ – Οι δυσκολίες στο δρόμο προς το φινάλε

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 86 ετών ο Σπύρος Φωκάς, ένας από τους τελευταίους θρυλικούς ζεν πρεμιέ, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον διεθνή κινηματογράφο.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα προβλήματα υγείας του Σπύρου Φωκά άρχισαν πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Κορίνθου

και από εκεί να μεταφερθεί στην Αθήνα. Έκτοτε τα πολλαπλά θέματα που προέκυψαν, καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσκολίες

Ο Σπύρος Φωκάς, αντιμετώπιζε τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του στο χωριό Καλαμάκι Κορινθίας, όπου ζούσε με τη γυναίκα του, Λίλιαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» ο ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και την εφορία.

«Ο Σπύρος πρώτη φορά στην ζωή του έπειτα από επίμονες προσπάθειες πήρε πνευματικά δικαιώματα από τις τόσες ταινίες που είχε παίξει στον ιταλικό κινηματογράφο. Ωστόσο, επειδή χρωστούσε στην εφορία, όλα αυτά τα λεφτά παρακρατήθηκαν. Αποτέλεσμα, να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ να ζήσουμε, αλλά και να πληρώσουμε το ρεύμα, οπότε η ΔΕΗ το έκοψε. Όλα αυτά δημιούργησαν στεναχώρια, δυσφορία και πόνους στην καρδιά στον Σπύρο μου, με αποτέλεσμα να εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Το ποσό που χρωστούσαμε ήταν 1.500 ευρώ, ωστόσο βάζαμε κάθε μήνα κάποια χρήματα. Όμως η υπηρεσία της ΔΕΗ θεώρησε σωστό να κόψει το ρεύμα. Δεν είχαμε ούτε φως, ούτε ψυγείο, ούτε έναν ανεμιστήρα για να αισθάνεται ο Σπύρος καλά», είχε πει η σύζυγος του Σπύρου Φωκά στην Espresso.

Η λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, που μετρούσε στο ενεργητικό του πάνω από πενήντα ταινίες σε Ρώμη και Χόλιγουντ. 

Η καλλιτεχνική διαδρομή και η διεθνής καριέρα του σε χώρες όπου μεγαλούργησαν κορυφαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Λουκίνο Βισκόντι, ο Φράνκο Ρόσι, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ο Λιούις Τιγκ, με συμπρωταγωνιστές του διάσημους ηθοποιούς, όπως τον Μάικλ Ντάγκλας, την Κατρίν Ντενέβ, την Καθλίν Τέρνερ, τον Ντάνι ντε Βίτο, την Κλαούντια Καρτινάλε, την Ζαν Μορώ, τον Ρενάτο Σαλβατόρι, ταινίες και θεατρικά έργα που άφησαν εποχή, αναδεικνύουν το ξεχωριστό ταλέντο του και την αξία του. Αναμφισβήτητα, ο Σπύρος Φωκάς ήταν αληθινός «εραστής» της Τέχνης. Τα μάτια του -αν είχες την ευκαιρία να τον γνωρίσεις- αντανακλούσαν τη σοφία και τη γνώση του απέριττου και του απλού.

Σπουδαίος ηθοποιός, δημιουργός, μέλος  της Ακαδημίας των Όσκαρ, ανήσυχος, λιοντάρι στην καρδιά και στο κουράγιο βάδισε μπρος κι όταν οι καιροί-και οι άνθρωποι-του πήγαιναν κόντρα.

Είχε κάνει τέσσερις γάμους, ενώ την τελευταία σύζυγό του, την ηθοποιό Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, την ερωτεύτηκε στο θεατρικό σανίδι.

Ο Σπύρος Φωκάς και ο αδερφός του, Διονύσης, γεννιούνται και περνούν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στην Πάτρα. Ο πατέρας τους, Μιχάλης, ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας, ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος που μπορούσε να καταφέρει τα πάντα. Η μητέρα τους, η κυρία Βασιλική, ήταν μια «Αγία», όπως έχει πει ο ίδιος ο ηθοποιός.

Όταν κλείνει τα 9 του χρόνια, η οικογένεια Φωκά μετακομίζει στην Αθήνα. Ο Σπύρος χάνεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρακολουθούσε πέντε ταινίες την ημέρα, σαν να ένιωθε ότι η υποκριτική αποτελεί για εκείνον μονόδρομο. Προτού ακόμη φοιτήσει στη σχολή του Μιχαηλίδη, ένας ηθοποιός της εποχής και φίλος του πατέρα του τον συστήνει στον σκηνοθέτη Ανδρέα Λαμπρινό, ο οποίος τον επιλέγει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα». Αυτή ήταν η αρχή, το όνειρο που έγινε πραγματικότητα. 

Λίγους μήνες αργότερα επιστρέφοντας από τις Κάννες, όπου είχε βρεθεί για την πρώτη του ταινία, σταματά στην Ιταλία. «Πήγα να δω μια φίλη μου, η οποία εργαζόταν ως ατζέντισσα και κάπως έτσι πήρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία του Παζολίνι… Στη ζωή είναι όλα γραμμένα», είχε πει. 

Στην Ιταλία ο Σπύρος Φωκάς θα γυρίσει πάνω από 45 ταινίες. Λίγα χρόνια αργότερα, στα τέλη δεκαετίας του΄80, θα φύγει ξανά για το εξωτερικό, με προορισμό αυτή τη φορά το Χόλιγουντ. Εκεί θα λάμψει στον δρόμο του «Το διαμάντι του Νείλου», ταινία που θα κάνει τον Πατρινό ζεν πρεμιέ συμπρωταγωνιστή της Κατρίν Ντενέβ, φίλο του Μάικλ Ντάγκλας και αντικείμενο πόθου μιας ολόκληρης υφηλίου. Στο Χόλιγουντ θα μείνει για δέκα χρόνια, θα κάνει αρκετές ταινίες, θα βγάλει λεφτά και θα βρεθεί στο απόγειο της δόξας του. Ωστόσο, ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός πάντοτε είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

«Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα»

Ενδεικτικό της πορείας του είναι ότι στο IMdB εμφανίζονται περισσότεροι από εκατό τίτλοι ταινιών και σίριαλ στα οποία έχει συμμετάσχει. Στο βιβλίο με τίτλο «Σπύρος Φωκάς – Ένα πέρασμα…» διηγείται όλη του την καριέρα. Στην περιγραφή της βιογραφίας του αναφέρονται τα δικά του λόγια: «Κάποτε αυτή η βιογραφία θα συμπληρωθεί σε τρίτο πρόσωπο. Πέρασα μιαν όμορφη ζωή. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, είδα πολλά μέρη, μπήκα σε σαλόνια που πολλοί ονειρεύονται και λίγοι μπαίνουν. Έκανα μια δουλειά που μου άρεσε και που θα μπορούσα να την κάνω και τσάμπα. Γιατί για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο και δεν ήταν σαν την αγάπη της Τιτίκας που ποτέ δεν έμαθε ότι την αγαπώ. Το σινεμά το αγάπησα και του το έδειξα. Εκεί όμως είχα και ανταπόκριση. Με αγάπησε κι εκείνο. Μπορεί να μην ήμουν πάντα πρωταγωνιστής. Όμως, πιστέψτε με, ακόμα και σαν κομπάρσος αν υπηρετήσεις αυτήν την τέχνη, πάλι θα σε μαγέψει. Και όταν παίρνεις μέρος με οποιονδήποτε ρόλο σε μια ταινία, πάλι αυτές οι φράσεις-κλισέ θα σε μαγέψουν: «Πάμε»…«Γυρίζουμε»… «Ησυχία»… «Κατ»… «Πάμε πάλι»… Και ο ξερός κρότος της κλακέτας θα σε συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής σου σαν να είναι κι αυτή σινεμά μέχρι να φτάσεις στους τίτλους του τέλους… Και αρκεί να γραφτεί το όνομά σου πάνω σε αυτούς τους τίτλους… Δεν παίζει κανέναν ρόλο η σειρά… Πρωταγωνιστής; δεύτερος; τρίτος; ένα πέρασμα; Όχι… Πιστέψτε με … Δεν παίζει κανέναν ρόλο… Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα…».

Διαβάστε επίσης:

«Λαίδη Μάκβεθ»: Πρεμιέρα 13 Νοεμβρίου, Θέατρο Βαφείο

Το «ευχαριστώ» της Μόνικα Μπελούτσι στα ελληνικά για το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» (Video)

Μόνικα Μπελούτσι: Πρόσκληση από την Όλγα Κεφαλογιάννη να την ξεναγήσει στις κρυμμένες ομορφιές της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπύρος Φωκάς,spyros fokas