Σούζαν Σάραντον, Μελίσα Μπαρρέρα: «Παράπλευρες απώλειες» στον πόλεμο της Γάζας

Όσο προχωρά αυτός ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόσο τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Ο πόλεμος φαίνεται να επεκτείνεται και πέρα από τα σύνορα της Γάζας, και φτάνει μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όπου οι κοινότητες των Εβραίων και των Αράβων και Παλαιστινίων διαγκωνίζονται προκειμένου να κερδίσουν την κοινή γνώμη, δημιουργώντας στεγανά και «παράπλευρες απώλειες».

Σούζαν Σάραντον

Ένα από τα θύματα αυτού του πολέμου είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον η οποία ενημερώθηκε ότι η συνεργασία

της με το πρακτορείο UTA (United Talent of America) διακόπτεται μετά την εμφάνισή της σε εκδήλωση συμπαράστασης για την Παλαιστίνη και τις δηλώσεις που έκανε εκεί.

Η εκδήλωση έγινε στις 17 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και η βραβευμένη με Όσκαρ, Σούζαν Σάραντον παρευρέθηκε και στη συνέχεια έκανε τις εξής αμφιλεγόμενες δηλώσεις:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νιώθουν φόβο επειδή είναι Εβραίοι, και νιώθουν πώς είναι να είσαι Μουσουλμάνος σήμερα στη χώρα εκείνη».

Η Σούζαν Σάραντον, είναι βέβαια γνωστή για την ακτιβιστική της δράση και τις «αριστερές» πολιτικές της πεποιθήσεις, και ποτέ δεν έμενε σιωπηλή όταν υπήρχαν σοβαρά γεγονότα. Ήταν από τις λίγες που κατήγγειλε την εισβολή στο Ιράκ το 2003, υποστήριξε ανοικτά τον υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία Μπέρνι Σάντερς, και δέχτηκε κριτική όταν αναδημοσίευσε μια κριτική ανάρτηση για τον πόλεμο στη Συρία το 2019.

Μελίσα Μπαρρέρα

Η ανερχόμενη Μεξικανή ηθοποιός, Μελίσα Μπαρρέρα, είναι άλλη μια «παράπλευρη απώλεια» αυτού του πολέμου, καθώς απολύθηκε από το καστ της ταινίας «Scream VII» επειδή αναπαρήγαγε στο Instagram κάποιες αναρτήσεις.

Η νεαρή ηθοποιός είναι πολύ ενεργή στα ΜΚΔ, και με τις αναρτήσεις της έκανε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τους χιλιάδες νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

Η Μελίσα Μπαρρέρα έγραφε:

«Γιατί μπορούμε να χαρακτηρίζουμε μια οργάνωση τρομοκρατική, αλλά όχι μια κυβέρνηση που ενεργεί με τον ίδιο τρόπο υποστηρίζοντας ότι ενεργεί για να προστατευτεί; Γιατί οι άνθρωποι που έχουν μελαμψό δέρμα είναι τρομοκράτες, αλλά μια κυβέρνηση λευκών όχι; Σε όσους με κριτικάρουν και με αποκαλούν ‘’αντί-σημίτη’’, λέω: Το να κριτικάρει κάποιος το Ισραήλ δεν είναι αντί-σημιτισμός. Αντί-σημιτισμός σημαίνει να κάνεις διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων! Κριτικάροντας το Ισραήλ, σημαίνει ότι κριτικάρω την πολιτική μιας κυβέρνησης. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος, δεν είναι άνθρωπος. Αυτό που γίνεται στη Γάζα, όπου οι αποκλεισμένοι άμαχοι σκοτώνονται στερούμενοι ακόμη και το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, αποκαλείται γενοκτονία, αποκαλείται εθνοκάθαρση».  

Η νεαρή ηθοποιός προσπάθησε ταυτόχρονα να αποφύγει να χαρακτηριστούν τα σχόλιά της «anti-semitic», και στο τέλος των σχολίων της πρόσθετε ότι: «Έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου, και αγαπώ τους φίλους μου Εβραίους».

Αυτό όμως δεν πτόησε την εταιρεία παραγωγής Spylass Media, η οποία ανακοίνωσε ότι:

«Στην Spyglass είμαστε ξεκάθαροι! Στην εταιρεία μας έχουμε μηδενική ανοχή στον ‘’αντί-σημιτισμό’’ και σε κάθε επίκληση ‘’μίσους’’».

Οι αντιδράσεις των κινηματογραφόφιλων ήταν τόσο έντονες, που ο σκηνοθέτης της ταινίας «Scream VII», Κρίστοφερ Λάντον, αναγκάστηκε να απολογηθεί:

«Σταματήστε να κραυγάζετε! Όλο αυτό που έγινε με την απόλυση της Μελίσα Μπαρρέρα, δεν ήταν δική μου απόφαση».

Το Χόλιγουντ διχάζεται

Το Χόλιγουντ πάντως δείχνει να διχάζεται καθώς φαίνεται να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο λόγος είναι ότι κάποιες εκδηλώσεις «μίσους» πέφτουν στα μαλακά. Για παράδειγμα ο νεαρός ηθοποιός Νόα Σναπ, πρωταγωνιστής του «Stranger Things» ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να διασκεδάζει και να γελά σε κάποιο εστιατόριο φωνάζοντας: «Η Χαμάς είναι ISIS! Ο Σιωνισμός είναι σέξι!»

Σε μια άλλη περίπτωση, η ηθοποιός Έιμι Σούμερ, έκανε κάποιες δηλώσεις που πολλοί χαρακτήρισαν «Ισλαμοφοβικές και ρατσιστικές», χωρίς να έχει καμία επίπτωση.

Τέλος, τον περασμένο μήνα ο Μάχα Νταχίλ, συν-υπεύθυνος της Cinema Advertising Association, αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν ανέβασε ένα σχόλιο που έγραφε:

«Τώρα θα καταλάβετε ποιοι στηρίζουν την επιτελούμενη Γενοκτονία».

Το Χόλυγουντ, βέβαια, ήταν πάντα γνωστό για τις έντονες πολιτικές παρεμβάσεις κάποιων σταρ του. Τα πράγματα όμως είναι έτοιμα να ξεφύγουν όσο προχωρά ο πόλεμος και οξύνεται η πόλωση.

Διαβάστε επίσης:

Εξήντα χρόνια από τη δολοφονία Κένεντι – «Ήρωας πολέμου και πολιτικός που σημάδεψε την αμερικανική ιστορία»

Το «πρώτο φως»: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά και δεν ήταν από εξωγήινους

Έτοιμος να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ ο Ζελένσκι, υπό όρους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σούζαν Σάραντον Μελίσα Μπαρρέρα, Παράπλευρες, Γάζας,souzan saranton melisa barrera, paraplevres, gazas